Cathy He

19. 11. 2021

Americký prezident Joe Biden 18. listopadu prohlásil, že Bílý dům zvažuje diplomatický bojkot zimních olympijských her v Pekingu kvůli porušování lidských práv ze strany čínského režimu. Tento krok by znamenal, že by administrativa na olympijské hry nevyslala žádné hodnostáře, ale američtí sportovci by se i tak mohli her zúčastnit.

V rozhovoru s novináři v Oválné pracovně u příležitosti návštěvy kanadského premiéra Justina Trudeaua Biden řekl, že podpora bojkotu únorových olympijských her je „něco, co zvažujeme“.

V současnosti sílí výzvy skupin na ochranu lidských práv a některých zákonodárců k symbolickému bojkotu her v Pekingu ze strany USA kvůli rozsáhlému porušování práv, kterého se čínský režim dopouští, od represí vůči etnickým muslimským menšinám v Sin-ťiangu až po represe v Hongkongu.

Spojené státy a další země tradičně vysílají na každou olympiádu diplomatické zastoupení na vysoké úrovni. První dáma Jill Bidenová vedla americkou delegaci na letošních letních olympijských hrách v Tokiu a manžel americké viceprezidentky Kamaly Harrisové Doug Emhoff byl v čele delegace na paralympijských hrách.

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že prezident nemá pro své rozhodnutí, zda k případnému bojkotu přistoupí, žádný časový plán.

Biden se v pondělí virtuálně setkal s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, otázka olympijských her však podle Bílého domu nepadla.

Případný diplomatický bojkot by se amerických sportovců nedotkl. Někteří kritici však tvrdí, že tato forma protestu nestačí.

Republikánský senátor Tom Cotton ve čtvrtek vyzval administrativu, aby zavedla úplný bojkot her, který by znamenal „žádné sportovce, žádné administrativní úředníky, žádné firemní sponzory“.

Tento krok je podle Cottona nutný k ochraně sportovců před hrozbami ze strany čínského režimu, jako např. jeho „všudypřítomného“ sledování, odebírání DNA a praktik braní rukojmích pro politické účely.

„Čína je totalitní otrokářský stát, který drží statisíce, ne-li miliony lidí z náboženských a etnických menšin v gulazích.“ – senátor Tom Cotton

Kromě toho by se hry měly bojkotovat kvůli „zločinům Komunistické strany Číny proti Spojeným státům, civilizovanému světu a vlastnímu lidu“, řekl Cotton na tiskové konferenci v budově Kapitolu.

„Čína je totalitní otrokářský stát, který drží statisíce, ne-li miliony lidí z náboženských a etnických menšin v gulazích,“ řekl.

„Disidentům, etnickým a náboženským menšinám odebírají orgány. Také potlačili Hongkong a upřeli jeho obyvatelům autonomii, kterou jim zaručovaly mezinárodní závazky Číny, nemluvě o tom, že Čína vypustila do světa epidemii, která zabila miliony lidí a narušila život každému Američanovi.“

Pod drobnohled se dostali i američtí firemní sponzoři her. Minulý týden vyzvala newyorská skupina na ochranu lidských práv Human Rights Watch hlavní sponzory olympijských her v Pekingu, aby vysvětlili, proč k porušování práv ze strany čínského režimu většinou mlčí.

Skupina pro lidská práva uvedla, že již téměř před šesti měsíci oslovila dlouhými dopisy všechny takzvané TOP sponzory Mezinárodního olympijského výboru s výjimkou jednoho a dopis zaslala i hlavnímu držiteli vysílacích práv, NBC.

Jediná odpověď přišla od sponzora Allianz, kterému skupina napsala teprve minulý měsíc.

„Stojíme za olympijským hnutím a naše dlouhodobá podpora jeho ideálů neochabuje,“ uvedla Allianz.

Organizace Human Rights Watch 12. listopadu uvedla, že sponzoři riskují, že „budou spojováni s olympijskými hrami poznamenanými cenzurou a represemi“.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.