Mimi Nguyen Ly

27. 2. 2022

„Způsob, jakým jsme se stáhli z Afghánistánu, byl jedním z nejtrapnějších momentů v historii naší země,“ prohlásil v sobotu bývalý prezident Donald Trump na tiskové konferenci před svým projevem na konferenci konzervativců CPAC na Floridě. „Skutečně si myslím, že kdyby k tomu nedošlo, nemuselo by se stát to, co se teď děje na Ukrajině,“ dodal.

„Myslím, že když to viděl Putin a když toho byl svědkem čínský prezident Si… opravdu si myslím, že to přispělo k tomu, co se dnes děje na Ukrajině, a myslím, že to povede i k tomu, že se něco podobného stane na Tchaj-wanu.“

Pokračoval: „Chtěli dokončit olympijské hry, olympijské hry nyní skončily. Uvidíme, co se stane.“ Bývalý prezident odsoudil nedávné vniknutí čínských letadel do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ).

Jen několik hodin poté, co Rusko 24. února podniklo útok na Ukrajinu, vstoupilo do tchajwanské zóny ADIZ devět čínských letadel. Tento měsíc k tomu došlo již po třinácté. Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že poslední vniknutí zahrnovalo osm stíhaček a jeden průzkumný letoun.

Trump novinářům dále sdělil, že současný konflikt na Ukrajině by se mohl rozšířit do „světové války“ a že „neměl nikdy začít“.

„Prostě si myslím, že je škoda, co se děje, nebyl k tomu žádný důvod. Nemělo k tomu dojít,“ řekl Trump. „Nestalo by se to, kdyby byla v úřadu naše administrativa.“

„To, co se dnes děje, je tak smutné, když to sledujete, když vidíte, co se děje,“ řekl Trump.

Ukončení programu China Initiave je „velká chyba“

Trump rovněž označil za „velkou chybu“ nedávný krok ministerstva spravedlnosti Bidenovy administrativy ukončit program China Initiative (Čínská iniciativa). Program zahájila v roce 2018 Trumpova administrativa.

Cílem programu byl boj proti hospodářské špionáži, obchodním krádežím a transferu technologií ze strany Komunistické strany Číny.

„Jsem tím překvapen. Myslím si, že to bychom neměli dělat… Myslím, že je to velká chyba,“ řekl Trump o rozhodnutí ministerstva spravedlnosti ukončit program v odpovědi na otázku redaktora deníku The Epoch Times Jana Jekielka.

„Čína, jak víte, je velmi velkým hráčem, ale může být velmi nebezpečným hráčem v mnoha různých ohledech,“ poznamenal bývalý prezident.

V rámci programu China Initiative provedla FBI do února 2020 zhruba 1 000 vyšetřování v 56 regionálních úřadech, která se týkala pokusů o krádeže obchodních tajemství v Číně, uvedl tehdy ředitel FBI Christopher Wray. Čína je rovněž zapletena do přibližně 80 % všech obvinění z hospodářské špionáže vznesených ministerstvem spravedlnosti a je spojena se 60 % všech případů krádeží obchodních tajemství. Podle zprávy ministerstva spravedlnosti z konce roku 2021 vedla tato iniciativa od svého vzniku k desítkám trestních stíhání.

Ze strany komunity občanských práv však vzrůstaly obavy, že program šíří „narativ o netoleranci a zaujatosti“, uvedl letos 23. února na tiskové konferenci Matthew Olsen, zástupce ministra spravedlnosti. Uvedl také, že akademická a vědecká obec vyjádřila obavy ohledně stíhání některých případů podvodů, které ministerstvo provádí v souvislosti s výzkumnými granty. Dodal, že tato stíhání by mohla v konečném důsledku „vést k ochlazení atmosféry pro vědce a vědecké pracovníky“ a dlouhodobě ohrozit akademický výzkum a hospodářský rozvoj.

Program jako takový bude nahrazen širším, novým přístupem k řešení hrozeb „ze strany řady nepřátelských národních států“ a ministerstvo spravedlnosti „bude i nadále upřednostňovat“ hrozby ze strany Komunistické strany Číny, uvedl Olsen.

Přeloženo z anglického originálu. Článek byl redakčně upraven.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.