Redakce Epoch Times

8. 3. 2022

České republice se zatím daří dobře zvládat uprchlickou krizi díky systému, který státu umožňuje reagovat na podobné situace, uvedl premiér Petr Fiala na dnešním tiskovém briefingu před odletem do Velké Británie, kde proběhne jednání zemí visegrádské čtyřky s Británií a také samostatné bilaterální jednání českého ministerského předsedy s premiérem Borisem Johnsonem.

„Zatím to Česká republika zvládá a zvládáme to velmi dobře, i to, že jsme byli schopni rychle vytvořit těch 14 krajských center, nám umožňuje reagovat právě na takovou situaci, jaká nastala v minulých dnech a hodinách,“ uvedl premiér s tím, že velká část lidí prchajících z Ukrajiny mířila do Prahy. „A my jsme díky tomu systému, který tady máme, je mohli postupně rozvést na jiná místa v České republice, která nebyla tak přetížena.“ Premiér také poděkoval všem lidem, kteří se na tom podíleli, mj. členům integrovaného záchranného systému, pracovníkům migrační politiky ministerstva vnitra a dalším.

Podle posledních analýz však podle premiéra vyplývá, že jsme ještě „zdaleka neskončili“ a uprchlíků bude dále přibývat.

V rámci briefingu Fiala rovněž zmínil důležitost spolupráce zemí tzv. visegrádské čtyřky (ČR, Slovenska, Polska a Maďarska). „Je důležité, aby státy visegrádské čtyřky postupovaly společně. Já jenom připomenu, že včera už na našem území bylo více než sto tisíc lidí, kteří utíkají z Ukrajiny nikoliv proto, aby žili v lepších podmínkách, ale prostě proto, aby si zachránili svůj život a život svých dětí. Naše země jim musí pomoci. V podobné situaci jsou i další státy visegrádské skupiny.“

Premiér rovněž zhodnotil vztahy s Británií, které jsou podle něj dlouhodobě velmi dobré. „Považuji Británii za důležitého partnera jak pro státy střední Evropy, tak samozřejmě speciálně pro Českou republiku. V tom svém bilaterálním jednání se budu snažit navázat na opravdu výborné vztahy, které mezi Velkou Británií a Českou republikou dlouhodobě jsou.“

Dodal, že když byla Británie ještě členem EU, sdílela s naší zemí velmi podobné postoje. Británie patří podle premiéra k našim klíčovým obchodním partnerům a je potřeba naše vztahy dále rozvíjet, zejména v oblastech školství, výzkumu, bezpečnosti a dalších.

Premiér rovněž na briefingu zmínil téma prudkého zdražování pohonných hmot. Varoval však před před jejich zastropováním. „Každý z těch návrhů má nějaký dopad. Musíme zvážit a být si jisti dopady našich rozhodnutí, abychom pak za tři dny nečelili nějakému jinému problému. Může se pak třeba stát, že pohonné hmoty nejsou apod.“ Podle Fialy se momentálně hledá řešení, které je to správné.

Petr Fiala také rovněž uvedl důvody, proč se na rozdíl od některých koaličních kolegů zúčastnil včerejšího předávání státních vyznamenání. „Jedním z úkolů, které jsem si dal, je, že chci spojovat společnost a chci mluvit a mít dialog se všemi klíčovými ústavními činiteli bez ohledu na to, jaký kdo máme názor. Proto jsem tam včera byl,“ uvedl.

„Ukazovat jednotu v těch základních věcech je důležité. Měl jsem radost z jedné věci, a to je, že pan prezident oznámil, že udělí nejvyšší státní vyznamenání prezidentu Ukrajiny Zelenskému, což si myslím, že je důležitý signál od nás, že si všichni, i pan prezident, ceníme toho hrdinského zápasu, který v čele ukrajinského lidu prezident Zelenskyj v těchto dnech vede,“ dodal premiér.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."