Kvůli válce v Ukrajině uvalila minulý týden britská vláda i EU sankce na majitele slavného fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče. Důvodem jsou údajné vazby na ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Ruský oligarcha se nyní snaží svůj londýnský klub prodat, přičemž vyvolávací cena činí 3 miliardy liber (3,9 miliardy dolarů). Konečný termín pro posílání nabídek byl stanoven na pátek 18. března.

Abramovič byl již odvolán z funkce ředitele klubu, jeho majetek byl zmrazen a vláda Spojeného království mu uložila zákaz cestování. Sankce byly uvaleny také na dalších šest ruských oligarchů, včetně Igora Sečina, Olega Děripasky, Dmitrije Lebeděva, Alexeje Millera, Andreje Kostina a Nikolaje Tokareva.

Anglická Premier League vydala prohlášení: „V návaznosti na uvalení sankcí vládou Velké Británie představenstvo Premier League diskvalifikovalo Romana Abramoviče z funkce ředitele fotbalového klubu Chelsea. Rozhodnutí představenstva nemá vliv na schopnost klubu trénovat a hrát své zápasy, jak je stanoveno v podmínkách licence vydané vládou, která vyprší 31. května 2022.“

Klub tedy může dál hrát, ale kvůli sankcím nesmí prodávat lístky na zápasy.

Abramovič je hlavním vlastníkem soukromé investiční společnosti Millhouse LLC, která vlastní fotbalový klub Chelsea. Ten je nyní omezen ve výdajích na cesty na venkovní zápasy částkou 26 tisíc USD a na pořádání domácích zápasů částkou přibližně 1,17 milionu USD.

Prodej mohou ovlivnit komplikace spojené s dohledem britské vlády, která se bude určitou formou podílet na podmínkách licence po odsouhlasení prodeje klubu a může pravděpodobně ovlivnit výši prodeje.

Horkým kandidátem na nového majitele je londýnský developer Nick Candy, který je sám fanouškem Chelsea, nebo americký miliardář Todd Boehly. Zda budou ochotni sáhnout tak hluboko do kapsy, jak si ruský magnát představuje, však není jisté. Podle sportovního kanálu Sky Sports měl klub „modrých“ hodnotu 1 – 2,4 miliardy liber. To však bylo před ruskou invazí na Ukrajinu a sankcemi. Od klubu se navíc nyní odvrátili i jeho největší dosavadní sponzoři.

Abramovič nebude mít na základě dohody s vládou dovoleno ponechat si zisk z prodeje a souhlasil s tím, že nebude vyžadovat 1,5 miliardy liber, které mu slavný klub dluží.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“