LVOV, Ukrajina – 18. března ráno dopadly rakety poblíž ukrajinského letiště ve Lvově. Starosta města Andrij Sadovyj ve svém prohlášení uvedl, že šlo o útok ze strany Ruska.

„Několik ruských raket dopadlo na závod na opravu letadel,“ uvedl. „Budova byla kvůli zásahům zničena. Aktivní práce v závodě byly již dříve zastaveny, takže nejsou žádné oběti.“

Ukrajinská protivzdušná obrana Západ ve svém prohlášení uvedla: „Podle předběžných údajů bylo z černomořského akvária odpáleno 6 okřídlených raket, pravděpodobně X-555. Dvě z těchto raket byly zachyceny. Střely dopadly v oblasti lvovského letiště.“

Poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko uvedl, že ve Lvově byly kolem 6:30 místního času vidět výbuchy. Dodal, že „na okraji Lvova je kouř“ a že „je vidět oheň“.

Na místo dorazili úředníci, aby posoudili situaci, dodal Denysenko.

Reportéři Epoch Times na místě ve Lvově uvedli, že to vypadá, jako by na opravárenský závod letadel dopadly nějaké ruské rakety, s tím, že budova byla v důsledku zásahů zničena.

Ukraine-Lviv-airport-9A6A6917
Kouř se valí ze lvovského letiště po ranním náletu na opravárenský závod letadel, ve Lvově na Ukrajině 18. března 2022. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

Vojenští představitelé potvrdili deníku The Epoch Times, že při incidentu poblíž letiště nebyl nikdo zraněn.

Úředníci však varovali lidi, aby byli opatrní, protože může dojít k dalším leteckým úderům, a poznamenali, že při zásahu raketami „beton letí velmi daleko“.

Na videozáznamu je vidět, jak z oblasti poblíž letiště stoupají tmavá oblaka kouře.

Místní televizní stanice Ukraine 24 již dříve uvedla, že ve městě byly slyšet nejméně tři výbuchy.

lviv
Oblast poblíž lvovského letiště 18. března 2022. (The Epoch Times)
Statues are wrapped up
Obalené sochy kolem lvovské radnice ve Lvově na Ukrajině 5. března 2022. (Dan Kitwood / Getty Images)

Ruské jednotky předtím 13. března zaútočily na vojenské výcvikové zařízení v Javorovém ve Lvovské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany 13. března uvedlo, že při útoku na Javorovské mezinárodní centrum pro udržování míru a bezpečnosti bylo zničeno až 180 „zahraničních žoldáků“ a velká zásilka zahraničních zbraní.

Ukrajinští představitelé však uvedli, že tvrzení Ruska je „čistá ruská propaganda“.

Raketový úder přišel poté, co americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila návrh zákona, který v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu ukončí trvalé normální obchodní vztahy (PNTR) s Ruskem a Běloruskem.

Zákonodárci hlasovali v poměru 424 : 8 pro podporu tohoto zákona, který nyní míří do Senátu.

Pokud se stane zákonem, udělí Bidenově administrativě pravomoc uvalit nová vyšší cla na výrobky z Ruska a Běloruska až do 1. ledna 2024 a také bude požadovat, aby obchodní zástupce USA „využil hlasu a vlivu Spojených států a usiloval o pozastavení účasti Ruska ve Světové obchodní organizaci (WTO) a o zastavení vstupu Běloruska do WTO a práce související se vstupem“.

Zákon by také dal prezidentu Joeovi Bidenovi pravomoc obnovit normální obchodní vztahy s oběma zeměmi, pokud by zastavily své akce na Ukrajině a pokud by byla splněna řada dalších podmínek.

Biden 11. března oznámil, že podepíše dvoustranný zákon o ukončení normálních obchodních vztahů s Ruskem. Poznamenal, že tento krok byl učiněn v koordinaci s Kanadou, Francií, Německem, Itálií, Japonskem, Spojeným královstvím a Evropskou unií.

Na této zprávě se podílela Charlotte Cuthbertsonová.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.