Annie Holmquist

9. 4. 2022

TÉMA: Diskuse o významu rodiny a manželství

Když jsem se jako mladá vysokoškolačka snažila prokousat výukou a brát vážně úkoly, poctivě jsem se na internetovém diskusním fóru vyjádřila k nevýhodám, s nimiž se potýkají děti vychovávané v neúplných rodinách.

To byla velká chyba.

Byla jsem zasypána emotivními reakcemi, jejichž podstatu lze shrnout takto: „Mě vychovávala svobodná matka a dopadl jsem dobře!“

V průběhu let jsem zjistila, že takové odpovědi se netýkají jen vysokoškoláků. Chápu to. Matky samoživitelky mají těžký život a odvádějí ohromnou práci, mnohé se neustále obětují, aby svým dětem daly to nejlepší. Potřebují veškerou lásku a podporu, kterou jim můžeme dát.

Ale poskytovat lásku a podporu neznamená, že bychom měli ignorovat skutečnost, že děti vychovávané pouze jedním rodičem –⁠ mámou nebo tátou –⁠ čelí různým životním nevýhodám.

Psychoanalytička Erica Komisarová tomu rozumí. V článku pro The Wall Street Journal Komisarová píše, že „politická korektnost je pro děti špatná“, a cituje nový průzkum veřejného mínění, podle něhož téměř 70 % lidí s liberální politickou orientací nesouhlasí s myšlenkou, že „manželství je potřebné k vytvoření silných rodin“.

Ti, kteří si to myslí, se mýlí, říká Komisarová. „Je škoda, že politická korektnost brání diskusím o tom, co je pro děti nejlepší.“

Uvádí tři nevýhody, které přináší vyrůstání bez otce a matky. Znovu je zde opakuji, protože osvětlují několik trendů, které nám vrtají hlavou a které pozorujeme mezi mileniály a příslušníky generace Z.

1. Ztráta šňůry od zástěry

„Děti potřebují rovnováhu mezi bezpečnou vazbou a zdravým odloučením a tradiční struktura dvou rodičů ji poskytuje. Matky mají jedinečné předpoklady pro citlivou péči, která pomáhá regulovat stres a má zásadní význam pro raný vývoj. Otcové poskytují rovnováhu tím, že učí děti regulovat agresi a osamostatňovat se. Ve své praxi se setkávám s rostoucím počtem maminek, které jsou svobodné z vlastního rozhodnutí. Přestože tyto matky úzké napojení částečně zvládají odbourávat, nemají vedle sebe muže, který by jim při procesu odlučování pomohl, a děti se v důsledku toho potýkají s problémy.“

Posledních několik let je plných příběhů o generaci, která si, jak se zdá, nedokáže poradit sama. Neumějí vařit, uklízet ani plnit „dospělácké“ úkoly. Mají problém jít na pohovor na vysokou školu nebo se zorientovat ve svém prvním skutečném zaměstnání, aniž by si máma hrála na advokáta a zasahovala za ně. Možná jsou v tom i jiné faktory, ale je možné, že naše děti do této šlamastyky dostala rostoucí absence otců?

Je současná generace mladých lidí neschopná roztáhnout křídla a vzlétnout, protože táta je tak často tím, kdo jim pomáhá přestřihnout šňůru od zástěry?

2. Úpadek manželství

„Děti svobodných rodičů rovněž nemají možnost pozorovat láskyplný vztah mezi dvěma dospělými, což může narušit jejich schopnost vytvářet vztahy, až vyrostou. Tyto ztráty lze napravit pouze tehdy, jsou-li uznány.“

Dalším trendovým tématem posledních let je neschopnost mladých lidí správně randit, uzavřít manželství a založit rodinu. Teorií je mnoho –⁠ jsou to videohry, sociální média nebo exploze možností na seznamovacích aplikacích, které mladým lidem brání usadit se jako kdysi. Co když to prostě neumějí? Učíme se příkladem. Pokud chybí příklad otce a matky, kteří se mají rádi, nebo pokud chybí ty příběhy „jak jsem poznal vaši matku“, nebude pro mladé lidi mnohem těžší dojít k oltáři?

3. Problémy s chováním

„Tradiční rodinné struktury podporovaly dělbu práce, kdy otec vydělává peníze a matka se stará o děti. Tato rovnováha se stala obtížnější i pro rodiny se dvěma rodiči, ale rodiče samoživitelé to mají mnohem těžší. Spolu s emocionálními problémy to může přispívat ke koloběhu chudoby. Děti v neúplných rodinách mají častěji emoční problémy a problémy s chováním, předčasně ukončují školní docházku a v dospělosti jsou chudé.“

O zhoršujícím se chování dětí se mluví téměř v každé generaci. Ale vzhledem k tomu, že se v posledních letech množí příběhy o násilí a neúctě k učitelům, lze s jistotou říci, že současná generace vyhrává cenu za největší problémy s emocemi a chováním.

Neměli by dnešní učitelé více času na výuku, kdyby se nemuseli potýkat s emocionálními následky rozvrácených amerických rodin?

Annie Holmquistová je redaktorkou časopisu Intellectual Takeout. Tento článek byl původně publikován na stránkách Intellectual Takeout. Zdroj překladu.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“