Redakce Epoch Times

15. 4. 2022

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pronesl ve čtvrtek 14. 4. v Nejvyšší radě Ukrajiny projev, v němž vyjádřil podporu Ukrajincům, kteří čelí ruské agresi. Na Ukrajinu odjel společně s prvním místopředsedou Jiřím Růžičkou a senátorem Pavlem Fischerem. Níže si můžete přečíst celý projev tak, jak byl zveřejněn na stránkách českého Senátu.

„Vážený pane předsedo, vážení členové Nejvyšší rady Ukrajiny, vážení polští přátelé Ukrajiny, vážení hosté, dámy a pánové.

V srpnu loňského roku jsem se u Vás v Kyjevě zúčastnil inaugurace Krymské platformy, která podpořila celistvost a integritu Ukrajiny a navrácení protiprávně anektovaného Krymu.

Měl jsem tenkrát také možnost vystoupit zde před Vámi poslanci Verchovnoj Rady Ukrajiny. Ve svém vystoupení jsem tehdy zmínil rok 1938 a Mnichovskou dohodu jako smutnou paralelu mezi českou a ukrajinskou historií – jako smutnou paralelu mezi českými Sudety a ukrajinským Krymem.

Přiznávám, že jsem nečekal, že již za osm měsíců od tohoto svého vystoupení budu v ukrajinském parlamentu stát před Vámi znovu a říkat, že osudy Putinovými vojáky vyvražděných měst Buči, Irpině nebo Borodjanky jsou svým osudem velmi podobné osudu Hitlerovými vojáky vyvražděných českých obcí Lidice a Ležáky.

Putinovo Rusko, ve svém bezohledném velmocenském snění, rozpoutalo barbarskou a brutální válku. Zločiny, které Rusko na Vašem lidu páchá, nesmíme zapomenout a ti, kteří jsou za ně zodpovědní, musí být potrestáni, a to v čele s Putinem a Lukašenkem. Utrpení, které Vaše země prožívá, je obrovské.

Avšak obrovské a obdivuhodné je také hrdinství ukrajinského lidu a ukrajinských vojáků.

Ústupky diktátorům nikdy nefungovaly

Už jsem zmínil Mnichovskou dohodu, která nás – tehdejší Československo – bez naší účasti vydala napospas Hitlerovi. Nesmíme ani na minutu, ani na vteřinu připustit, aby se Ukrajina, abyste se Vy, Ukrajinci, dostali do naší „mnichovské“ situace. Ústupky diktátorům nikdy nefungovaly a nikdy fungovat nebudou. My Češi to víme velmi dobře.

Naše pozornost a čas jsou pouze jednou z věcí, které Vám můžeme nabídnout. Jsem velmi rád, že mezi prvními si to uvědomil i český premiér Petr Fiala, který se spolu s polským a slovinským premiérem vydal do Kyjeva již v polovině března.

Společně s polským maršálkem Tomaszem Grodzkým a polskými senátory jsme přijeli jako nejvyšší představitelé horní komory našeho Parlamentu – českého Senátu. Velmi si vážím toho, že společně se mnou Vás přijeli podpořit také první místopředseda českého Senátu Jiří Růžička a předseda zahraničního výboru českého Senátu Pavel Fischer.

Vy ale potřebujete – a my to po dnešní prohlídce Vašich zpustošených měst víme ještě lépe – mnohem víc, než jsou návštěvy politiků, a my si to uvědomujeme. V akutní fázi války Vám můžeme a musíme poskytnout zbraně i humanitární pomoc. Je to nejen naše gesto podpory, ale i naše vyjádření víry, že tuto válku, kterou jste si nevybrali a nevyprovokovali a kterou přesto musíte vést, vyhrajete.

Mezitím jsme my Češi otevřeli svá srdce i své dveře Vašim krajanům, zejména matkám s dětmi, kteří museli dočasně opustit své domovy. Vězte, že se o ně snažíme dobře postarat a uděláme vše pro to, aby mohli vést plnohodnotný a důstojný život. Sem patří také vzdělání pro Vaše děti, které se Putin snaží připravit o budoucnost, i zaměstnání pro jejich rodiče. Jsem vděčný našim českým občanům, kteří ukrajinskému lidu nezištně pomáhají. Jsem hrdý na naši vládu a na náš lid za podporu, kterou Ukrajině poskytují. Děkuji také českým dobrovolníkům, kteří se ve zbrani postavili bok po boku ukrajinským obráncům.

Nejde však jen o Vaši podporu v této chvíli. Naším cílem musí být i to, aby naši občané podporovali Ukrajinu dlouhodobě. I v Evropské unii jsou bohužel slyšet zastánci extremistických a populistických ideologií. Úkolem nás, demokratických politiků a volených zástupců, je porozumět strachům našich národů a voličů a přesvědčit je o tom, že i u nás doma musíme o hodnoty, za které Vy bojujete, více pečovat.

V tuto chvíli jste právě Vy Ukrajinci příkladem toho, jak tyto hodnoty žít. Jste jejich nejvýraznějšími nositeli a ochránci. Já, a nejen já, si uvědomuji, že Vaši lidé bojují a umírají také za nás a za ideje, na kterých Evropa postavila svoji prosperitu. Znovu se skláním před Vaší hrdostí, odvahou, odhodláním a velmi Vám za to děkuji.

Když Váš prezident Volodymyr Zelenskyj použil myšlenku Sluhy lidu (Sluha narodu), byla to politická satira. Dnes je však vše jinak. Dnes svému lidu v čele s prezidentem Zelenským sloužíte způsobem, který zaslouží obdiv a úctu. Díky za to!

Svobodná Ukrajina

Svobodná, hrdá, sebevědomá, bojující a jsem přesvědčen, že vítězná Ukrajina bude navždy příkladem všem, kteří touží po svobodě a demokracii. Bude důkazem toho, že tato touha může být naplněna, pokud si lidé věří, nevzdávají se a nepodvolí se. Touha po svobodě a víra v sebe sama odolá i obrovské přesile a porazí i mocného nepřítele. Ukrajina je již dnes pro mě, pro nás, morálním vítězem.

Až Vaše válka skončí, musí být naším společným úkolem a cílem vybudovat na válečných troskách novou silnou a svobodnou Ukrajinu. Bude to investice do naší společné budoucnosti. Když říkám společné, mám na mysli jasnou nabídku perspektivy plného a plnohodnotného členství Ukrajiny v Evropské unii. A po minulém týdnu se zdá, že jsme k tomuto cíli o krok blíž. Česká republika Vás v tom bude podporovat.

Na závěr si dovolím zmínit slova dvou světoznámých osobností. Jedna je od nás z Česka a druhá je od Vás z Ukrajiny. Tou první osobností z Česka je Václav Havel, náš první český prezident. Dovolím si parafrázovat jeho slova a popřát Vám i nám všem, aby ukrajinská pravda a láska zvítězily nad ruskou lží a nenávistí.

Ta druhá slova se pokusím říci ukrajinsky. Jsou od Vašeho velkého básníka Tarase Ševčenka, který napsal:

Naše duše neumírá,

Vůle neumírá.

Tak si to pamatujme!

Sláva Ukrajině, hrdinům sláva!“

Mezititulky doplnila redakce The Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).