Epoch Times Německo

13. 6. 2022

Cesta ke stamiliardovému programu pro německé ozbrojené síly je volná: Spolková rada v pátek schválila potřebnou novelu. Některé projekty vyzbrojování již byly zahájeny.

Program přezbrojení Bundeswehru za miliardy eur může začít. Po Spolkovém sněmu schválila v pátek potřebnou novelu zákona také Spolková rada.

To znamená, že na lepší vybavení ozbrojených sil lze čerpat půjčky ve výši 100 miliard eur, čímž se obejde dluhová brzda. Spolkové země odhlasovaly změnu zákona potřebnou dvoutřetinovou většinou. Poté přijaly také zákon o zřízení zvláštního fondu, z něhož se má financování uskutečnit.

Zákon bude doplněn o nový článek 87a. Upravuje výpůjčky pro zvláštní fond bez ohledu na dluhovou brzdu. Peníze mají být v nadcházejících letech použity na nákup nových letadel, vrtulníků, lodí, tanků a munice. Jde však také o vybavení, jako jsou přístroje pro noční vidění a vysílačky.

Některé projekty vyzbrojování již byly zahájeny: patří mezi ně plánovaný nákup letounů F-35 Stealth a nákup 60 těžkých transportních vrtulníků CH-47F pro leteckou přepravu vojáků a materiálu.

Tanky a letadla nejsou funkční

Léta snižování nákladů v Bundeswehru a jeho zaměření na zahraniční mise vedla ke značným deficitům v národní a alianční obraně. Tanky, letadla a lodě jsou částečně zastaralé nebo nefunkční. To je patrné i v případě dodávek těžkých zbraní na Ukrajinu. Podle oficiálních zpráv nemá Bundeswehr téměř nic, bez čeho by se mohl obejít a čeho by se mohl vzdát.

V posledních měsících byl program Spolkového sněmu často chudý, protože po změně vlády přišlo ze Spolkového sněmu jen několik návrhů zákonů, o kterých měly rozhodovat spolkové země. To se nyní mění. Tento pátek bude Spolková rada schvalovat několik zákonů, které nedávno schválil Spolkový sněm.

Federální rozpočet na rok 2022

Spolkový rozpočet na rok 2022 schválený Spolkovou radou počítá s novým dluhem ve výši přibližně 139 miliard eur. Na pátečním zasedání v Berlíně se zemská sněmovna zdržela odvolání ke zprostředkovatelskému výboru, čímž byla ukončena parlamentní procedura schvalování rozpočtu ve výši 496 miliard eur.

Výpůjčka je založena na pravidle výjimky z dluhové brzdy. Federální vláda to zdůvodňuje dodatečnými náklady v důsledku pandemie covidu a války na Ukrajině. Podle prohlášení ministra financí Christiana Lindnera (FDP) chce od roku 2023 opět dodržovat dluhovou brzdu.

Tentokrát byl rozpočet schválen mnohem později než obvykle kvůli federálním volbám a změně vlády.

Zvýšení důchodů

Miliony seniorů se od 1. července mohou těšit na výrazné zvýšení důchodů. Zvýšení bylo schváleno Spolkovou radou. Na západě se důchody zvýší o 5,35 %, na východě o 6,12 %. Zlepšení se plánují také pro osoby se sníženou výdělečnou schopností, které již nějakou dobu pobírají důchod. Nárůst je po dlouhé době vyšší, což je způsobeno dobrým vývojem mezd v Německu.

Minimální mzda

I ti, kteří pobírají pouze zákonem stanovenou minimální mzdu, na tom budou brzy finančně lépe. Spolková rada v pátek dala zelenou zvýšení minimální mzdy na dvanáct eur za hodinu. Zvýšení má vstoupit v platnost v říjnu. V současné době činí minimální mzda 9,82 eura hrubého. Od 1. července se zvýší na 10,45 eura. Neplánované zvýšení na 12 eur schválila vláda v koaliční smlouvě. Tohoto zvýšení využije přibližně 6,2 milionu pracovníků.

Covidový bonus za péči

Příplatkem za péči chce federální vláda odměnit mimořádné pracovní nasazení pečovatelů v nemocnicích a pečovatelských zařízeních během pandemie covidu-19. Bonus je odstupňován podle kvalifikace, pracovní doby a blízkosti péče a může činit až 550 eur. Je osvobozen od daní a odvodů. Nejvyšší bonus je vyplácen lidem, kteří pracují na plný úvazek v přímé péči o pacienty. Spolková vláda na tento účel poskytuje jednu miliardu eur.

Covidové daňové podpory

Jedná se o celý balíček: zaměstnanci mohou v daňovém přiznání za letošní rok uplatnit také příspěvek na home office v maximální výši 600 eur. Termín pro podání daňového přiznání se posouvá z konce července na konec října. Ti, kteří si jej nechávají zpracovat daňovým poradcem, mají ještě delší lhůtu. Klesající zůstatkové odpisy u movitého majetku, jako jsou stroje nebo vozový park, se prodlouží o jeden rok.

Společnosti budou také moci ve větší míře než dosud započítávat aktuální ztráty proti ziskům z předchozích dvou let. Dotace pro zaměstnavatele na zkrácené úvazky budou osvobozeny od daně až do poloviny roku 2022. A covidové bonusy vyplácené zaměstnavateli také nebudou zdaněny až do výše 4 500 eur.

Moratorium na sankce Hartz IV

Sankce Hartz IV budou částečně pozastaveny do poloviny příštího roku. Podle nového zákona budou příjemci dávky Hartz IV sankcionováni pouze za výjimečné nedostavení se do práce, a to až do výše 10 procent příjmu namísto dosavadních 30 procent. To znamená, že každý, kdo zmešká schůzku například na úřadu práce, musí počítat s odpovídající srážkou. Na druhou stranu odmítnutí přijmout práci již nepovede k sankci.

Pozastavení sankcí Hartz IV, které má trvat jeden rok, je předstupněm občanského příjmu (Bürgergeld) plánovaného koalicí, který má v příštím roce nahradit současný systém Hartz IV. V rámci občanského příjmu, na kterém se SPD, Zelení a FDP dohodli v koaliční smlouvě, mají být nově upraveny povinnosti příjemců týkající se spolupráce a případné budoucí sankce.

Bavorská ministryně práce Ulrike Scharfová (CSU) návrh zákona ve Spolkové radě ostře kritizovala. „Zákon porušuje osvědčený systém,“ řekla. „Ruší zlaté pravidlo principu sociálního státu: podpora a poptávka.“ Nové nařízení vysílá „zásadně špatný signál“: „Nezáleží na tom, co děláte: úřady práce platí.“ To je „na úkor daňových poplatníků““. (dpa/afp/red)

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.