Milan Kajínek

12. 7. 2022

Kvůli rozsáhlým výpadkům elektřiny v Kanadě zůstaly tisíce lidí bez možnosti volat na tísňovou linku 911 a další záchranné služby. Informoval o tom 8. července deník Daily Caller.

Masivní výpadek společnosti Rogers Communications přerušil provoz v celé Kanadě přibližně od 4 hodin ráno 8. července 2022.

Výpadek ochromil sítě, ovlivnil telefony a internet. Veškerý maloobchodní a komerční provoz byl zastaven kvůli poruchám debetních automatů, které nejsou schopny zpracovávat platby. Mimo provoz byly služby tísňového volání 911 a mnoho dalších zařízení souvisejících s internetem bylo rovněž mimo provoz. (zdroj)

Lidé odpojení od telefonního spojení se shromažďovali v kavárnách a veřejných knihovnách, aby získali přístup k náhradním sítím, zatímco finanční instituce hlásily problémy se vším, od automatů po systémy bezhotovostních plateb, uvádí CNBC. (zdroj)

Projekt Poweroutage.com, který sleduje, zaznamenává a shromažďuje informace o výpadcích elektrické energie v Kanadě, uvádí, že k 12. červenci 2022 (10:30) je v provincii Quebec 2 385 odběratelů bez proudu, v Ontariu 848, Britské Kolumbii 122, Novém Skotsku 93 a Albertě 14.

„Většině zákazníků byly služby obnoveny a my usilovně pracujeme na co nejrychlejším obnovení ostatních,“ uvádí k 12. červenci společnost Rogers Communications na svých stránkách. (zdroj) „Upřímně se omlouváme za narušení a děkujeme za trpělivost. Všem zákazníkům budeme automaticky připisovat kredity.“

Služba Downdetector, která sleduje výpadky na základě hlášení o stavu z různých zdrojů, údajně zaznamenala výpadky od 4.30 hodin ráno středoevropského času a v 7 hodin ráno dosáhla počtu více než 20 000 uživatelů.

Společnost Rogers Communications má přibližně 10 milionů předplatitelů bezdrátových služeb a 2,25 milionu maloobchodních předplatitelů internetu. Je hlavním poskytovatelem služeb v Ontariu a spolu se společnostmi BCE a Telus kontroluje 90 % podílu na kanadském trhu.

Výpadky elektřiny řeší také kanadská atomová společnost Eskom v Africe. Prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa ve svém týdenním zpravodaji uvedl, že bylo přijato několik opatření k řešení nedostatku dodávek elektřiny.

„Naší bezprostřední prioritou je stabilizace elektrizační soustavy. Jakmile se soustava zotaví a obnoví se výrobní kapacita, bude společnost Eskom schopna snížit výpadky zatížení na nižší stupně. V uplynulých dvou týdnech jsme ve spolupráci s příslušnými ministry a vysokými úředníky pracovali na řadě dalších opatření, abychom urychlili veškeré úsilí o zvýšení dodávek elektřiny. Poselství je jasné, není čas na obvyklé jednání. Musíme jednat odvážně, aby se výpadky zatížení staly minulostí.“ (zdroj)

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.