Zdenka Danková

2. 8. 2022

Mezi námi jsou tací lidé, kteří nemohou bez venkovního běhu zůstat ani jediný den. Léto je také nejlepší sezóna pro trénink na závody i rekereační běh. Nenechte si však pokazit radost z pohybu svou neopatrností nebo podceněním teploty. Úpal, úžeh a dehydratace zdaleka nejsou tím jediným, co může běžce v létě potkat. Některá rizika vás možná nenapadnou hned při prvním zamyšlení, o to důležitější je být na ně připraven.

„Ostřílení běžci mohou mít pocit, že už mají všechno v malíku, ale k bezpečnosti je potřeba přistupovat s pokorou. Třeba dbáme na to, že i v letních dnech se světlem až do noci je důležité dodržovat zásady viditelnosti. Proto je na našem závodě povinná noční výbava s čelovkou a reflexní vestou už od 18 hodin – i když je ještě vidět. Při prvním ročníku se nám jeden běžec bez světla a mobilu zatoulal, pak padla tma… a skončil v Rakousku. Naštěstí byl v pořádku, na předávku přijel taxíkem, ale byly to zbytečné nervy,“ připomíná Květa Látalová, ředitelka štafetového závodu Vltava Run, který se běží vždy v květnu a trasa dlouhá 360 km vede z Šumavy až do Prahy.

Rady záchranářů a pořadatelů závodů

Ohrožuje vás vedro nebo déšť či svalové křeče.

„Jen případů kolapsu z vedra, ke kterým museli pražští záchranáři vyjet minulý rok, bylo přes jedno sto,“ připomíná mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a vytrvalostní běžkyně Jana Poštová. Úpal, úžeh a dehydratace však zdaleka nejsou tím jediným, co může běžce v létě potkat. Některá rizika nás možná nenapadnou hned při prvním zamyšlení, o to důležitější je být na ně připraven.

Abyste měli dobré vzpomínky na závody i běhání, snažte se o maximální bezpečnost svou i všech vašich souputníků – ať už také běží, jdou nebo jedou.

Praktické tipy

Pití tekutin

Zdá se to zcela jasné – a přesto každým rokem další lidé omdlévají a kolabují, protože nepijí dost. Již pár hodin před výběhem se proto vždy zavodněte. Chystáte-li se na delší běh, mějte v kapse drobné na limonádu nebo vlastní lehkou láhev s pitím. Pivo v omezené míře (a ideálně nealko) nechte až po doběhu – nechcete přece, aby utrpěl váš běžecký styl.

Také je důležité vědět, že alkohol snižuje schopnost regenerace organismu. Nejlepší variantou je džus říznutý neperlivou minerálkou, dodá vám kromě vody i trochu minerálů a cukrů. Především hořčík se hodí doplňovat, pokud trpíte na křeče.

Ale pozor – hořčíkové doplňky před delším výběhem otestujte, na některé jedince totiž působí projímavě.

Jezte! Může nastat cukrový dluh

Začátečníci se často diví, proč se o ně při běhu pokouší lehká zimnice a slabost. Seznamte se s cukrovým dluhem! Nemusíte si nosit na výběh chlebník se svačinou – stačí trochu plánovat, co a kdy před vyběhnutím sníte. Naučte se znát své tělo a zjistěte, co právě vám nejlépe sedne. Patříte-li k běhavým jedincům s citlivějším zažíváním, nezapomínejte, že pohyb ještě zrychluje peristaltiku. Málokde máte tak jedinečnou příležitost spatřit množství v podřepu se blýskajících pozadí, jako při běžeckých závodech. Vlhčený toaleťák a papírové kapesníky jsou proto velmi užitečnou výbavou běžeckého batůžku. A vždy řádně zahrabat!

Mazejte se

Spálená a odřená kůže, opruzeniny a k tomu váš slaný pot tvoří velmi nepříjemnou kombinaci. Používejte kšiltovku, opalovací krém a exponovaná místa, která se mohou otírat o textil nebo batoh, preventivně ošetřete vazelínou nebo jiným mastným krémem. Tradičně náchylná je vnitřní strana stehen, paže v místě končících rukávů a u mužů bradavky. Pohled na závodníka, kterému skrz tričko prosakuje krev z odřených prsních dvorců je opravdu útrpný.

Zůstaňte v kontaktu

Trailový běh je skvělý – člověk se cítí jako šťastný kamzík, osamoceně kluše přírodou… dokud nečelí samotě s nataženým svalem nebo podvrtnutým kotníkem. Není snazší způsob, jak se na takovou situaci připravit, než si do mobilu stáhnout aplikaci Záchranka.

„Stačí v aplikaci tři vteřiny podržet nouzové tlačítko a dispečink zdravotnické záchranné služby získá vaši GPS polohu. Navíc hned poté nabídne volání na tísňovou linku 155 – to je nutné také uskutečnit, abychom zjistili další potřebné informace. Aplikace automaticky posílá jméno a telefonní číslo volajícího a veškeré zdravotní údaje, které si předem vyplnil ve svém profilu. Umí i videohovor, kdy může dispečer situaci sám vidět na dálku a lépe tak poradit, jak postupovat,” vysvětluje Jana Poštová.

Vnímejte

Možná si běh rádi užíváte za dunění beatů ve sluchátkách. Pak ale riskujete, že nezpozorujete blížící se hrozbu v podobě rozverného psa, trčící větve, koloběžkáře, dítěte nebo rozjetého cyklisty – v horším případě auta nebo agresivního opilce. Snažte se vnímat své okolí a nebýt duchem nepřítomni. Při běhu je nutné volit vždy stranu, která vám umožní vidět blížící se auto. Nespoléhejte na to, že řidič vás sám spatří, ale aktivně sledujte provoz kolem sebe.

Důvěřujte své intuici a pokud máte z nějakého místa nebo člověka nepříjemný pocit, vyhněte se jim. I kdyby to bylo proti vašemu původnímu tréninkovému plánu – vaše bezpečí a klid je důležitější.

S použitím zdroje: www.addicts.cz

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“