Jackson Elliot

3. 8. 2022

Podle několik let starého příspěvku na webových stránkách Americké knihovnické asociace (ALA) by knihovníci měli „propašovat“ pro-LGBT poselství do konzervativních komunit.

„Pracujete v knihovně v malé, venkovské, konzervativní komunitě? Jste tam pracovníkem v první linii, bez manažerských nebo administrativních pravomocí? Přáli byste si udělat více pro to, aby vaše knihovna měla více inkluzního obsahu komunity LGBTQIA++, ale setkáváte se s odporem?“ píše se v článku o měsíci knihy pro LGBT.

Autorka příspěvku Tess Goldwasserová dále radí knihovníkům bez administrativních pravomocí, jak do knihoven dostat pro-LGBT sdělení.

Goldwaterová, marylandská knihovnice, byla původně uvedena jako autorka příspěvku, ale ALA její jméno v roce 2019 odstranila.

ALA je největší knihovnická asociace na světě. Má více než 58 000 členů, mezi něž patří knihovníci, pracovníci knihoven, správci knihoven a další.

Pokud místní vedoucí pracovníci nepropagují LGBT materiály, měli by o nich knihovníci dětem i tak vyprávět, napsala Goldwasserová.

„Tak [zatím] neděláte Drag Queen Storytime, ale pravděpodobně děláte Regular Old Storytime, že? Zkuste do svých současných programů ‚propašovat‘ inkluzní sdělení,“ napsala.

Pokud kniha neobsahuje LGBT postavy, knihovník by je mohl přidat, navrhla Goldwasserová. Knihovník, který čte dětem, by mohl nahradit „Mámu medvědici“ a „Tátu medvěda“ slovy „Táta medvěda“ a „Táta medvěda“. Pokud není pohlaví postavy uvedeno, měli by ho knihovníci „změnit“.

„Je pravděpodobné, že si toho děti a rodiny ani nevšimnou, ale pro rodinu stejného pohlaví nebo dítě bez pohlavní příslušnosti, které si toho všimne, to bude opravdu hodně znamenat, když bude vědět, že jim knihovník kryje záda,“ napsala Goldwasserová.

Místa veřejných setkání

Pokud se knihovna brání pro-LGBT programům, měli by knihovníci každoročně žádat o vystavení pro-LGBT knih, napsala Goldwasserová. Po nějakém čase by knihovna nakonec mohla souhlasit.

Pokud vedení nechce provozovat vlastní pro-LGBT programy, měli by knihovníci pozvat LGBT skupiny, aby pořádaly setkání v prostorách pro veřejná setkání knihovny, dodala.

„Oslovte skupiny, jako je místní pobočka PFLAG nebo studentské skupiny LGBT na místních školách, a dejte jim vědět, že mohou pořádat setkání a programy ve vaší knihovně,“ navrhla Goldwasserová.

Knihovníci by podle ní měli obcházet vedení knihoven a žádat akviziční specialisty o pro-LGBT knihy, které vyhrály ocenění.

Pokud někdo zpochybní zařazení pro-LGBT knih, měli by knihovníci svůj výběr „důrazně obhájit“, poradila Goldwasserová.

„Buďte připraveni vyslechnout stížnost a v klidu odpovědět s tím, že vaše knihovna nakupuje knihy pro všechny členy vaší komunity a že jim rádi pomůžete najít jiné knihy, které jsou více podle jejich vkusu,“ napsala.

Většinou lidé, kteří takovou odpověď dostanou, jdou dál, dodala.

Odpor proti „cenzuře“

K doplňování knih podporujících LGBT do knihoven vybízejí i další části webových stránek ALA. Jedna z výzev k věnování darů označuje odpor vůči těmto knihám za „cenzuru“.

„Nikdy předtím Úřad ALA pro intelektuální svobodu nezaznamenal více pokusů o cenzuru, ani knihovny nezažily tolik útoků na svobodu čtení,“ píše se na stránce.

„Po celé zemi se lidé pokoušejí zakázat knihy, které dávají prostor životním zkušenostem černochů, domorodců, barevných obyvatel a LGBTQIA+ osob.“

Kulatý stůl ALA pro gaye, lesby, bisexuály a transsexuály také navrhl příručku, aby knihovníci nabízeli dětem pro-LGBT knihy. „Školní knihovny jsou obzvláště důležité; dospívající se ptají na svou sexualitu a identitu a potřebují přívětivé místo; děti a dospívající potřebují vidět sebe sama zastoupené v knihách ve škole i ve veřejné knihovně.“

Stejná příručka doporučuje, aby knihovníci poskytovali anonymitu lidem, kteří pochybují o své sexualitě. „Lidé, kteří jsou ‚ve skrytu‘ nebo pochybují, často potřebují informační zdroje nejvíce, proto je nezbytné zajistit bezpečný a anonymní přístup, aniž by je někdo odsuzoval,“ uvádí se v pokynech.

Dobré knihovny by měly mít materiály o LGBT určené pro všechny věkové kategorie, navrhuje příručka. „Dobrá knihovní sbírka bude obsahovat beletrii i literaturu faktu, informační i zábavné materiály, grafické romány, audioknihy, videa atd. pro LGBT uživatele knihoven všech věkových kategorií.“

Překlad původního článku americké redakce: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.