Zdenka Danková

18. 8. 2022

V dnešní době nám lidem vládnou informace. Nejprve chodíme do školy a vzděláváme se. Neustále se o něčem informujeme, abychom mohli racionálně proplout všemi možnými situacemi a k tomu získali znalosti, které nám pomohou. Většinou usedneme k počítači – nebo i v poklusu k chytrému mobilu – zadáme téma a už se „googlí“. Výsledek vyběhne většinou za pár vteřin. Na to jsme zvyklí.

Nevíme pouze, že Google je tak mocný, že před námi „skrývá“ další vyhledávací systémy. O většině z nich prostě ani nevíme, že existují.

Ve skutečnosti existuje spousta skvělých vyhledávačů, které se specializují na knihy, vědu a další chytré informace. Ti, kdo studují, píšou diplomovou práci, shánějí on-line knížky nebo jsou prostě jen zvídaví, si mohou uložit užitečné odkazy, na kterých vyhledají své tolik kýžené informace a potřebné materiály.

Poznejte seznam stránek, o kterých jste možná nikdy neslyšeli:

Refseek.com – vyhledávač akademických zdrojů. Více než miliarda zdrojů: encyklopedie, monografie, časopisy.

Worldcat.org – hledání obsahu 20 tisíc světových knihoven. Zjistíte, kde je nejbližší vzácná kniha, kterou potřebujete.

https://link.springer.com – poskytuje badatelům a výzkumníkům přístup k milionům vědeckých dokumentů z časopisů, článků, knih, edičních řad, protokolů, referenčních prací a sborníků.

Bioline.org.br je knihovna vědeckých časopisů o biovědách publikovaných v rozvojových zemích.

Bioline International je neziskové vědecké vydavatelské družstvo, které se zavázalo poskytovat otevřený přístup ke kvalitním vědeckým časopisům vydávaným v rozvojových zemích. Cílem BI je snížit mezeru ve znalostech v linii z jihu na sever a je zásadní pro globální pochopení zdraví (tropická medicína, infekční nemoci, epidemiologie, nově vznikající nemoci), biodiverzity, životního prostředí, ochrany a mezinárodního rozvoje.

Repec.org – dobrovolníci ze 102 zemí shromáždili téměř 4 miliony publikací o ekonomii a příbuzných vědách. RePEc je zcela založen na příspěvcích dobrovolníků: správců archivů RePEc, redaktorů v NEP a MPRA a těch, kteří provozují různé služby RePEc. Pokud se chcete zapojit, podívejte se na dobrovolnické příležitosti nebo kontaktujte kteréhokoli člena týmu RePEc.

Většinou usedneme k počítači – nebo i v poklusu k chytrému mobilu – zadáme téma a už se „googlí“. (Tofros.com/Pexels)

Projekt ArchEc zajišťuje dlouhodobou archivaci šablon RePEc a fulltextových souborů s podporou Fondation Banque de France. RePEc vzešel ze skupiny NetEc, vytvořené v roce 1992, která získala podporu pro svůj projekt WoPEc v letech 1996–⁠1999 Společným výborem pro informační systémy (JISC) Rady pro financování vysokého školství Spojeného království v rámci svého programu elektronických knihoven (eLib). RePEc byl vytvořen v červnu 1997, aby decentralizoval práci vykonávanou WoPEc a učinil ji tak nezávislou na potřebách grantů. RePEc pak zaručeně zůstane zdarma pro všechny strany.

Science.gov je americký státní vyhledávač. Prohledává více než 60 databází a více než 2 200 vědeckých webových stránek, aby uživatelům poskytla přístup k více než 200 milionům stránek spolehlivých federálních vědeckých informací, včetně výsledků výzkumu a vývoje.

Pdfdrive.com je největší vyhledávač souborů PDF, stránka pro bezplatné stažení knih ve formátu PDF. Nabízeno je více než 225 milionů jmen.

„K dnešnímu dni pro vás má 79 379 192 e-knih ke stažení zdarma. Žádné otravné reklamy, žádné limity stahování, užijte si to a nezapomeňte si přidat do záložek a sdílet lásku,“ uvádí tyto štědré stránky.

Base-search.net je jedním z silných vyhledávacích stránek pro texty akademického výzkumu. Více než 100 milionů vědeckých dokumentů, 70 % z nich je zdarma.

BASE je jedním z nejobjemnějších světových vyhledávačů, zejména pro akademické webové zdroje. Poskytuje více než 240 milionů dokumentů od více než 8 000 poskytovatelů obsahu. K úplným textům asi 60 % indexovaných dokumentů máte přístup zdarma (otevřený přístup). BASE provozuje Univerzitní knihovna Bielefeld.

Indexuje metadata všech druhů akademicky relevantních zdrojů – časopisů, institucionálních repozitářů, digitálních sbírek atd. – které poskytují rozhraní OAI a využívají OAI-PMH pro poskytování svého obsahu.

Index je neustále vylepšován integrací dalších zdrojů/poskytovatelů obsahu. Pracuje na několika nových funkcích, jako je nárokovací služba pro autory v rámci projektu ORCID DE.

Takže pro zvídavé, hledající a vzdělávající se jsou připraveny také tyto stránky. Dopřejte si bohatou možnost vyhledávání, obohacení svých vědomostí a duševního vlastnictví.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."