Milan Kajínek

2. 9. 2022

TÉMA: Diskuse o protiepidemických opatřeních

Podle advokátky Mgr. Jany Zwyrtek Hamplové bychom měli za tím, co se během takzvané koronavirové krize dělo, udělat „tlustou čáru“ a říci si na rovinu „krutou pravdu“.

„Neočkovaní byli velmi tvrdě diskriminováni a očkovaným se velmi tvrdě lhalo,“ říká advokátka Hamplová v nedávno zveřejněném dokumentárním snímku Tečkované příběhy z dílny Nadačního fondu Svědomí národa.

Ve filmovém dokumentu vystupuje několik lidí, kteří zažívali silné negativní reakce po očkování proti onemocnění covid-19. Jejich výpovědi střídají názory expertů, archivní záznamy z televizních vysílání a očkovacích kampaní ministerstva zdravotnictví.

Lidem se podle Hamplové v souvislosti s očkováním neříkala „úplná pravda“ a ministerstvo zdravotnictví a různí jednotlivci, kteří byli ve spojení s farmaceutickým průmyslem, vytvářeli reklamní kampaň, kterou se vakcinace propagovala jako „jediné řešení“.

„Už dva roky se ptám ministerstva (zdravotnictví) na jednu jedinou věc,“ říká advokátka Hamplová. „Dotazuji se na to, z jakých odborných podkladů vycházelo ministerstvo zdravotnictví při všem, co během posledních dvou let dělalo. Jaké mělo odborné analýzy, když nejprve tvrdilo, že mají vakcíny vliv na celoplošnou ochranu, že nikdo neonemocní, když se nechá očkovat a podobně.“

TIP: Měli jsme „naději“, že by vakcinace mohla zastavit přenášení viru, říká vedoucí covidového týmu

Jak říká advokátka, ale také další lidé, kteří žádali vládu o doložení odborných podkladů, od ministerstva požadované podklady nikdy neobdrželi.

„Pokud česká vláda a české ministerstvo dělají reklamní kampaň za miliony a říkají lidem, očkujte se, je to bezpečné, je to pro vaše dobro, tak já chci vidět ty papíry, ze kterých vychází,“ říká Hamplová a dodává, že „pokud jsou to pouze papíry farmaceutických firem, tak mi to bohužel jako právničce nestačí“.

Pokud jde o masivní propagování vakcín jako jediného řešení, „byla to spíše otázka byznysu, než zdraví lidí“, říká Hamplová. „Měli bychom se spojit, aby se toto už nemohlo opakovat, a aby se možná vyvodila odpovědnost za to, co se tady dělo.“

Reklamní kampaň ministerstva zdravotnictví „udělejte tečku za koronavirem“

Podle advokátky se jedná o velkou zkušenost s tím, jakým způsobem mohou média a vláda svojí propagací „ovlivnit myšlení lidí až do absurdna“.

Dokumentární snímek Tečkované příběhy, v němž Hamplová vystupuje, přináší výpovědi lidí, kteří se pod tlakem vládních opatření, následné paniky a vzájemného nátlaku mezi lidmi nechali očkovat, trpěli silnými reakcemi na vakcínu a nesou zdravotní následky. Příčinnou spojitost mezi vakcinací a reakcí není možné nikdy 100% prokázat, pouze velkou nebo malou míru pravděpodobnosti.

Jak vyplývá z analýzy advokátky JUDr. Vladany Vališové, LL.M., byla garance české vlády, že každého občana odškodní za újmu po očkování proti covidu-19, „falešným vzbuzením důvěry“.

Vališová se ve svém článku publikovaném v Advokátním deníku (zdroj) věnuje problematice odškodnění za újmu způsobenou očkováním proti onemocnění covid-19. Sleduje, jak v praxi odškodnění probíhá, jakým způsobem Ministerstvo zdravotnictví vyřizuje žádosti o odškodnění a také to, zda je vůbec možné se odškodnění reálně domoci. Více…

Podle Hamplové byla vládní omezení během koronavirové krize „neuvěřitelným zásahem do lidských práv“, který v praxi ukázal, že „když se vláda rozhodne do těchto práv zasahovat, neexistuje proti tomu moc okamžitá efektivní právní úprava“.

Hamplová naráží na situaci, kdy soudní rozhodnutí, která v uplynulých dvou letech rušila vládní epidemická nařízení jako protizákonná, byla vydávána i několik měsíců po vydání nařízení. Mezitím čelili občané protizákonným nařízením vlády a mnozí z nich podlehli nátlaku a nechali se „dobrovolně“ očkovat.

Český soudní systém již označil několik desítek vládních nařízení vydávaných v době „koronavirové krize“ jako nezákonných. Naposledy Nejvyšší správní soud české republiky rozhodl, že zakázat neočkovaným vstup do restaurací a hotelů bylo nezákonné. „Za osobu podezřelou z nákazy nelze považovat zdravého člověka jen proto, že nemá dobrovolné očkování (proti covidu-19) nebo že onemocnění neprodělal,“ uvádí žaloba. Více…

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.