PR článek

13. 9. 2022

V moderních interiérech je stále populárnější propojení kuchyně či kuchyňského koutu s prostorem obývacího pokoje. Jaké to přináší výhody či nevýhody a jak na to, aby to prostoru slušelo, najdete v následujících řádcích.

Prostor klidně propojte, ale pořádně se zamyslete nad detaily!

Současným trendem jsou opravdu propojené kuchyně a obývací pokoje. Architekti tak začali reagovat na současný styl života, kdy spolu lidé v domácnostech tráví příliš málo času.

Inspirace propojení kuchyně a obýváku pro milovníky šedé (pexels.com)

Právě kuchyně, jídelna a obývací pokoj jsou přitom prostory, které jsou využívány nejčastěji. Díky jejich propojení se tak nikdo nemusí cítit odstrčený a můžete se tak hostům nebo rodině věnovat i při přípravě jídla či drobného občerstvení. Případně u přípravy jídla můžete sledovat i televizi, stačí ji v obývacím pokoji správně umístit a zvolit tv stolek se správnou výškou.

Příliš nízký stolek na televizi by neumožňoval její sledování z kuchyně. Kdyby pak byl příliš vysoký, nebylo by koukání na ni příliš pohodlné pro sledující v obývacím pokoji, protože by museli mít zakloněnou hlavu.

Nezapomeňte na optické oddělení prostor

Aby propojení kuchyně a obývacího pokoje fungovalo a zároveň slušelo každému prostoru, je důležité nejen tyto interiéry sladit, ale zároveň i opticky oddělit. Nejčastěji se k tomu používá kuchyňský ostrůvek, za nímž náleží malá jídelna nebo jídelní kout. Velmi výrazným prvkem tohoto prostoru jsou jídelní židle a kuchyňské, jejichž design by měl korespondovat jak s vybavením kuchyně, tak i obývacího pokoje.

Optické oddělení prostor. (pexels.com)

Kromě designu je však nutné se při jejich výběru zaměřit na jejich pohodlnost i údržbu. Přeci jen u jídelního stolu se sem tam nějaká ta nehoda stane, a to zejména v případě, že máte doma malé děti. Vhodné je tak volit židle s polstrováním, ze kterého se případné nečistoty odstraňují jednoduše. Dnes už si můžete vybírat materiály, jež mají zvýšenou odolnost vůči tvorbě skvrn.

V případě, že potřebujete pouze zvýšit počet jídelních židlí nebo poškozený kusy obměnit, nemusíte hned měnit celou sadu. Hlavně v případě, kdy vypadají ostatní židle velmi hezky a jsou pohodlné je to přeci jen škoda. Naštěstí současné módní trendy povolují i rozdílné vzhledy jídelních židlí, tedy za předpokladu, že některý z designových prvků zůstane na první podhled stejný.

Můžete tak zvolit stejnou jídelní židli v jiné barvě, stejný tvar židle, který bude zhotoven z jiných materiálů apod. Aby rozdílné židle vypadaly v jídelně či jídelním koutu opravdu hezky, je vhodné, aby utvářely buďto kontrast nebo se vhodně doplňovaly. Někdy stačí když budou mít stejnou barvu nohou apod. Tak se nebojte popustit uzdu své fantazii, protože současné trendy ve vybavení domácností jsou experimentování otevřené!

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“