Zdenka Danková

19. 9. 2022

Bohatství i žebrota a nakonec úspěch světové značky – provázely dívku, jež byla dcerou automobilového nadšence v 19. století. Podle pozdějších zápisků svého syna měla Mercedes kaštanové vlasy a zelené oči, což z černobílých fotografií nebylo znát. Narodila se v Badenu 16. září 1889 a pokřtěna byla Mércédès Adrienne Manuela Ramona. V jejích čtyřech letech, r. 1893, jí zemřela matka Rachel. Její otec Emil Jellinek (1853–1918) byl rakousko-uherský podnikatel a diplomat židovského původu, a měl kořeny v Čechách.

Jellinek byl ve své době automobilovým nadšencem a vizionářem, nebál se prosadit, oplýval dobrými nápady a tehdy ještě financemi i konexemi. V roce 1897 padly jeho oči na novinový článek Gottlieba Daimlera o automobilu Daimler s motorem Phoenix. Neváhal se vydat ihned navštívit Daimlerovy továrny v Cannstattu. Chtěl si objednat dva vozy. Během obchodního jednání umíněně požadoval navýšení maximální rychlosti ze 24km/hod na 40 km/h. V té době to znělo jako sci-fi.

Pronesl památnou větu: „Musí to jít, protože pokud automobil nezvládne více než kůň, proč bych si ho měl kupovat?“

Mercedes se svým otcem. (volné dílo)

Protože byl ochoten zaplatit značný obnos v hotovosti, nakonec kupodivu dosáhl svého. Tím jeho kontakt s firmou DMG (Daimler-Motoren-Gesellschaft) neskončil, ale začal. Dařilo se mu v partnerství s firmou prodávat její vozy prestižním zákazníkům a firmě tím velice zvýšil prestiž.

V roce 1903 si úspěšný Emill Jellinek nechal pozměnit své jméno na „Emil Jellinek-Mercedes“.

Později však přišly neúspěchy Emila Jellinka a první světová válka přivedly rodinu na mizinu.

Dvě manželství vedla od bohatství k žebrotě

Mercedes prožila dvě manželství. V roce 1909 se v Nice provdala za barona Karla von Schlossera, se kterým měla krásnou svatbu. Narodily se jim dvě děti – Elfride (*1912) a Hans-Peter (*1916). Rodina tehdy žila ve Vídni až do první světové války, ale sled událostí ji přivedl na mizinu. Jednak baron Schlosser přišel o veškeré jmění, jednak otec Jellinek byl obviněn ze špionáže a byl mu zabaven majetek.

V jedné etapě svého života, koncem války roku 1918, Mercedes musela dokonce žebrat o jídlo na ulici.

Po válce opustila svého manžela a obě děti a znovu se provdala za svou novou, romantickou lásku, talentovaného sochaře. Byl jím zchudlý baron Rudolf von Weigl, který však churavěl a záhy zemřel. Na rozdíl od svého otce Mercedes neměla zájem o automobily – hrála na klavír a zpívala, měla slušný soprán.

Čtyři roky po válce přišla rodině Jellinek zpráva, že Emil Jellinek získal rozpadem Rakousko-uherska po svém otci československé občanství. Byly tak zrušeny předchozí perzekuční opatření, jež byla uvalena na jejich majetek ve Francii.

Zatímco Mercedes umírá ve svých 39 letech na tuberkulózu a kostní nádor, její jméno od roku 1923 zdobí všechny chladiče vozů Mercedes. Název se nese na kapotě vozu spolu s trojcípou hvězdou spojenou s vavřínovým věncem. Tři hvězdné cípy symbolizují, že mercedes vládne ve třech živlech – na zemi, ve vzduchu i ve vodě.

Firma se etablovala i jako výrobce lodních a leteckých motorů. Později spojením dvou firem došlo k rozhodnutí používat značku vozu Mercedes-Benz. O tomto vysoce elegantním voze Češi rádi domácky mluví jako o „Méďovi“.

Nositelka jména Mércédès Adrienne Manuela Ramona odpočívá v rodinné hrobce na Vídeňském ústředním hřbitově.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."