Reinhard Werner

20. 10. 2022

Švédský parlament zvolil Ulfa Kristerssona předsedou vlády. Pravicoví Švédští demokraté budou jeho středopravicový kabinet tolerovat.

Budoucím švédským premiérem je Ulf Kristersson z občansko-konzervativní Umírněné strany. V pondělí ho parlament zvolil do funkce 176 hlasy proti 173. V úterý byl spolu se svým kabinetem slavnostně uveden do úřadu králem Karlem XVI. Gustavem. Kristersson tak vystřídá sociální demokratku Magdalenu Anderssonovou poté, co její levicová aliance ztratila v zářijových volbách většinu.

Ve vládě zasednou ministři z řad umírněných, křesťanských demokratů a liberálů. Pravicoví Švédští demokraté (SD) nebudou mít žádné ministry. Dva menší koaliční partneři si to již dříve stanovili jako podmínku své vlastní spolupráce. Nicméně pravicoví populisté, kteří budou tolerovat Kristerssonův kabinet, budou mít na budoucí vládní politiku značný vliv.

Pravice komplexně zapojena do rozhodování

Tak je to stanoveno v 62stránkové „dohodě z Tidö“. Na hradě nedaleko Västeråsu se čtyři strany dohodly na hlavních směrech budoucí vládní politiky. Švédští demokraté, kteří se v zářijových parlamentních volbách stali s 20,5 procenta druhou nejsilnější silou, se podílejí na rozhodování na všech úrovních.

Proto bude mít SD „plný a rovnocenný vliv“ na přípravu právních předpisů. Vládní strany jim také slíbily předsednictví čtyř důležitých výborů. Budou mít také hlasovací práva ve všech „evropských otázkách týkajících se oblastí, na které se dohoda vztahuje“.

Zmíněnými oblastmi jsou kriminalita, zdravotnictví, vzdělávání, ekonomika a rozpočet, imigrace a integrace a dále klima a energetika. Zejména v oblasti bezpečnosti a imigrace je silný vliv pravice na vládní politiku nepřehlédnutelný.

Budoucí přistěhovalecká politika nese podpis Švédských demokratů

Švédští demokraté budou zastoupeni prostřednictvím koordinační kanceláře, v níž budou představitelé strany spolupracovat s ministerskými týmy. Rozpočet budou připravovat všechny čtyři strany v rámci „vnitřního kabinetu“. Předseda SD Jimmie Åkesson hovořil o „změně paradigmatu“, které jeho strana dosáhla v imigrační politice. Pokud jde o nároky přistěhovalců, bude se podle něj strana řídit „minimem, které povoluje Evropská unie“.

Přístup k uprchlickému statusu, sloučení rodiny a švédskému občanství bude masivně omezen. Švédsko přijme podle předepsaných kvót pouze 900 uprchlíků ročně, zatímco letos jich bylo asi 6 400. V budoucnu budou azylová řízení stále častěji probíhat v „tranzitních centrech“ v zahraničí. Švédsko bude v budoucnu stále častěji pronajímat ubytování pro žadatele o azyl a vazební cely pro zločince cizího původu v zahraničí.

Další body dohody zahrnují více peněz pro policii a přísnější tresty za zločiny gangů a znásilnění. V oblastech s vysokou mírou kriminality se usnadní provádění namátkových kontrol. Nová vláda chce dosáhnout cílů v oblasti ochrany klimatu rozšířením jaderné energetiky. V listopadu chce nová vláda také představit model energetické cenové brzdy.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.