Zdenka Danková

27. 10. 2022

ČR: Ministerstvo zdravotnictví navrhlo zlepšit podporu cílenou na zdravotně znevýhodněné osoby. Vládní návrh zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením je pomocí, která reaguje zejména na současný růst cen nejen energií. Součástí balíčku je například zvýšení příspěvku na mobilitu nebo úprava příspěvků na zvláštní pomůcky.

Podle ministra Vlastimila Válka by více než čtvrt milionu handicapovaných mohlo čerpat vyšší příspěvek na mobilitu. Místo původních 550,- to bude nově 900 korun.

„Nemůžeme zapomínat na handicapované občany nebo občany se speciálními potřebami, které může aktuální situace přivádět do nejistoty, že si nebudou moci dovolit pomůcky, které pro ně byly dříve samozřejmostí,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podle ministra má vládní návrh vypracovaný Ministerstvem práce a sociálních věcí právě takovýmto osobám pomoci. Válek je rád, že jej vláda schválila, a doufá, „že parlamentem projde co nejrychleji, aby o nově navýšené příspěvky mohli občané žádat co nejdříve“.

Příspěvek na mobilitu i na dietní stravu bude také zvýšen

„Součástí balíčku podpory je zvýšení příspěvku na mobilitu se zdravotním znevýhodněním, který současně činí 550 Kč a pobírá jej přibližně 260 tisíc osob. Nově příspěvek vzroste o 350 Kč na 900 Kč,“ uvedl odbor komunikace s veřejností MZ.

„Z balíčku bude možné čerpat i finanční prostředky na zvláštní pomůcku: zdvihací/zvedací plošiny v důsledku vysoké inflace, růstu cen energií či nedostatku surovin. Vládním návrhem dojde ke zvýšení maximálního příspěvku o 100 tisíc korun ze stávajících 400 tisíc korun,“ doplňuje Mgr. Ondřej Jakob, ředitel odboru komunikace s veřejností.

Návrh zákona umožní i zvýšení přiznané částky příspěvku na živobytí osoby z důvodu nákladného dietního stravování, a to každý měsíc.

„V důsledku zdražování potravin se budou částky jednorázově valorizovat o 9,5 procenta,“ dodává odbor komunikace a připomíná, že „tento nárok na zvýšenou částku příspěvku vzniká na základě doporučení příslušného obvodního lékaře“.

Poslanecká sněmovna schválila formou pozměňovacího návrhu i příspěvek na mobilitu pro osoby, které využívají po celý kalendářní měsíc zdravotnické prostředky pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo domácí plicní ventilaci – částka činí 2 900 Kč, uzavírá zpráva odboru MZ.

Návrh zákona nyní míří do Senátu Parlamentu České republiky.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“