Rozsáhlá studie zjistila, že lidé, kteří konzumují stravu bohatou na vitamin K1, obsažený v zelené listové zelenině, mají až o 31 % nižší riziko zlomenin a o 50 % nižší pravděpodobnost hospitalizace.
Vědci z Výzkumného ústavu pro výživu a inovace ve zdravotnictví při Edith Cowan University v Austrálii zkoumali 1 400 starších australských žen po dobu 14,5 roku.
Jejich práce publikovaná v časopise Food & Function odhalila, že ženy, které jedly více než 100 mikrogramů vitaminu K1 – což odpovídá 125 g tmavé listové zeleniny nebo jedné až dvěma porcím zeleniny – měly o 31 procent nižší pravděpodobnost, že se u nich vyskytne nějaká zlomenina, ve srovnání s ženami, které jedly méně listové zeleniny.
Pokud osoby se zlomeninou kyčle konzumovaly co nejvíce vitaminu K, snížilo se u nich riziko hospitalizace se zlomeninou o 49 procent.
„Naše výsledky jsou nezávislé na mnoha zjištěných faktorech pro výskyt zlomenin, včetně indexu tělesné hmotnosti, příjmu vápníku, stavu vitaminu D a převažujících onemocnění,“ uvedl vedoucí studie a odborník na výživu Marc Sim.
„Základní studie vitaminu K1 zjistily, že hraje klíčovou roli v karboxylaci kostních proteinů závislých na vitaminu K1, jako je osteokalcin, o kterém se předpokládá, že zlepšuje pevnost kostí.“
Zpráva amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zjistila, že 27,5 % dotázaných Američanů staršího věku uvedlo v roce 2018, že spadlo. Pády jsou u starších osob hlavní příčinou zranění a některé pády mají za následek vážná zranění. V mnoha případech je zotavení z pádu značně náročné.
Potraviny bohaté na vitaminy K
V potravinách, které konzumujeme, se nacházejí dva typy vitaminu K.
Vitamin K1, nejběžnější forma, pochází především z rostlinných potravin, zatímco K2 se nachází pouze v živočišných potravinách a fermentovaných rostlinných potravinách, jako jsou sýry a natto, japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů.
Kromě toho, že vitamín K přispívá k tvorbě zdravých kostí, má také zásadní význam pro snížení krvácení tím, že zahušťuje krev při poranění. Koneckonců ono „K“ v pojmenování vitamínu pochází z německého slova pro srážení krve, koagulace.
Doktor Sim říká, že splnit ideální denní příjem 100 mikrogramů vitaminu K1 není obtížné. „Tohoto množství vitaminu K1 denně lze snadno dosáhnout konzumací 75-150 gramů, což odpovídá jedné až dvěma porcím, zeleniny, jako je kapusta, brokolice a zelí,“ uvedl.
V současné době existující důkazy nepodporují potřebu užívat doplňky stravy s vitaminem K, i přestože jsou na trhu, a doporučuje se konzultace se zdravotnickým pracovníkem.
Listová zelenina
Co je to listová zelenina. Jde o zeleninu, u níž se konzumují listy nebo stonky. V různých zemích lidé jedí různé druhy zeleninových listů. Pro nás nejznámější jsou:
- špenát
- salát (hlávkový, ledový, římský, listový, aj.)
- kopr
- čekanka
- rukola
- kapusta (kel, růžičková, kadeřavá)
- zelí
- mangold
- jarní cibulka
- petržel nať
- libeček
- chřest
- celer nať
Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil a doplnil Ondřej Horecký.