Jessie Zhang

7. 12. 2022

Rozsáhlá studie zjistila, že lidé, kteří konzumují stravu bohatou na vitamin K1, obsažený v zelené listové zelenině, mají až o 31 % nižší riziko zlomenin a o 50 % nižší pravděpodobnost hospitalizace.

Vědci z Výzkumného ústavu pro výživu a inovace ve zdravotnictví při Edith Cowan University v Austrálii zkoumali 1 400 starších australských žen po dobu 14,5 roku.

Jejich práce publikovaná v časopise Food & Function odhalila, že ženy, které jedly více než 100 mikrogramů vitaminu K1 – což odpovídá 125 g tmavé listové zeleniny nebo jedné až dvěma porcím zeleniny – měly o 31 procent nižší pravděpodobnost, že se u nich vyskytne nějaká zlomenina, ve srovnání s ženami, které jedly méně listové zeleniny.

Pokud osoby se zlomeninou kyčle konzumovaly co nejvíce vitaminu K, snížilo se u nich riziko hospitalizace se zlomeninou o 49 procent.

„Naše výsledky jsou nezávislé na mnoha zjištěných faktorech pro výskyt zlomenin, včetně indexu tělesné hmotnosti, příjmu vápníku, stavu vitaminu D a převažujících onemocnění,“ uvedl vedoucí studie a odborník na výživu Marc Sim.

„Základní studie vitaminu K1 zjistily, že hraje klíčovou roli v karboxylaci kostních proteinů závislých na vitaminu K1, jako je osteokalcin, o kterém se předpokládá, že zlepšuje pevnost kostí.“

Zpráva amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zjistila, že 27,5 % dotázaných Američanů staršího věku uvedlo v roce 2018, že spadlo. Pády jsou u starších osob hlavní příčinou zranění a některé pády mají za následek vážná zranění. V mnoha případech je zotavení z pádu značně náročné.

Potraviny bohaté na vitaminy K

V potravinách, které konzumujeme, se nacházejí dva typy vitaminu K.

Vitamin K1, nejběžnější forma, pochází především z rostlinných potravin, zatímco K2 se nachází pouze v živočišných potravinách a fermentovaných rostlinných potravinách, jako jsou sýry a natto, japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů.

Kromě toho, že vitamín K přispívá k tvorbě zdravých kostí, má také zásadní význam pro snížení krvácení tím, že zahušťuje krev při poranění. Koneckonců ono „K“ v pojmenování vitamínu pochází z německého slova pro srážení krve, koagulace.

Doktor Sim říká, že splnit ideální denní příjem 100 mikrogramů vitaminu K1 není obtížné. „Tohoto množství vitaminu K1 denně lze snadno dosáhnout konzumací 75-150 gramů, což odpovídá jedné až dvěma porcím, zeleniny, jako je kapusta, brokolice a zelí,“ uvedl.

V současné době existující důkazy nepodporují potřebu užívat doplňky stravy s vitaminem K, i přestože jsou na trhu, a doporučuje se konzultace se zdravotnickým pracovníkem.

Listová zelenina

Co je to listová zelenina. Jde o zeleninu, u níž se konzumují listy nebo stonky. V různých zemích lidé jedí různé druhy zeleninových listů. Pro nás nejznámější jsou:

  • špenát
  • salát (hlávkový, ledový, římský, listový, aj.)
  • kopr
  • čekanka
  • rukola
  • kapusta (kel, růžičková, kadeřavá)
  • zelí
  • mangold
  • jarní cibulka
  • petržel nať
  • libeček
  • chřest
  • celer nať

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil a doplnil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.