Naveen Athrappully

3. 1. 2023

Kalifornie se k 1. lednu stala prvním státem v USA, který u dětí legislativně „posvěcuje“ podstoupení procedur a zákroků související se změnou pohlaví, čímž zaujala značně kontroverzní postoj ve srovnání s některými státy vedenými republikány, které naopak začaly invazivní lékařské zákroky u dětí identifikujících se jako transgender zákonem omezovat.

Kalifornský zákon SB 107, který v září podepsal guvernér Gavin Newsom, umožňuje poskytovat léky a chirurgické služby související se změnou pohlaví neboli tzv. „péči potvrzující pohlaví“ (procedury pro změnu pohlaví) dětem, a to i ze států, kde byly takové zákroky zákonem omezené či dokonce klasifikované jako trestný čin. Zakazuje také státním soudům zasahovat do „bojů“ o péči o děti v souvislosti s těmito zákroky.

Zákon rovněž zakazuje poskytovateli zdravotní péče nebo smluvnímu partnerovi zveřejňovat lékařské informace týkající se osoby nebo subjektu, který poskytuje dítěti procedury pro změnu pohlaví. A to dokonce i v případě soudní obsílky jiného státu unie.

„Neuvěřitelné zklamaná“

V rozhovoru pro The Epoch Times v září osmnáctiletá ex-transgenderová teenagerka Chloe Coleová, která na půdě kalifornského Kongresu svědčila proti SB 107, uvedla, že ji Newsomovo schválení zákona nepřekvapilo, ale přiznala, že je „neuvěřitelně zklamaná“ z toho, že tento „odporný zákon“ byl podepsán.

Když bylo Coleové 15 let, nechala si odstranit prsa – šlo o rozhodnutí, kterého nyní lituje. To, že se Kalifornie stane „sanctuary“ státem (pozn. překl.: tj. hájícím a podporujícím, nebo také „útočištěm“), „otevře brány tisícům dětí, které budou trpět tím, čím jsem si prošla já. Žádné americké dítě už není v bezpečí před mastektomií, sterilizací nebo narušeným vývojem – to vše pod rouškou ‚život zachraňující péče‘,“ dodala Coleová.

Některé republikány vedené státy přijímají opačná opatření. Na Floridě představitelé zdravotnictví v listopadu zakázali v celém státě procedury pro změny pohlaví u nezletilých. To zahrnuje zákaz operací na změnu pohlaví a blokátorů puberty pro nezletilé, které stát považuje za příliš mladé na takové invazivní a těžko zvratitelné zákroky.

V dubnu guvernérka Alabamy Kay Iveyová podepsala zákon, který postihuje lékaře i trestem odnětí svobody v případě, že dětem předepíší léky blokující pubertu nebo hormonální léčbu. Mladí lidé také musí používat toalety podle svého biologického pohlaví, a ne podle pohlaví, se kterým se identifikují.

Další progresivní zákony v Kalifornii

Kromě zákona SB 107 vstoupilo v Kalifornii 1. ledna v platnost také několik dalších radikálních zákonů. Jeden z nich, AB 2147, má za to, že bránění chůzi na červenou či přecházení silnice mimo přechod je rasistické, protože více postihuje lidi z komunit různé barvi plati. Policie nyní nesmí zastavovat lidi, kteří nelegálně přecházejí ulici, s výjimkou případů, kdy jsou v ohrožení.

Zákon SB 1375 rozšiřuje přístup k potratům v Kalifornii tím, že umožňuje zdravotním sestrám provádět některé potratové zákroky bez nutnosti dohledu lékaře. Potraty prováděné podle tohoto pravidla jsou omezeny na první trimestr těhotenství.

AB 2098 vyžaduje, aby lékařské licenční rady ve státě zahájily disciplinární řízení proti lékařům, o nichž se má za to, že šířili dezinformace související s covidem-19. Zákon definuje dezinformaci jako „nepravdivou informaci, která je v rozporu se současným vědeckým konsensem a jež je v rozporu se standardní péčí“.

Problém zákona spočívá v tom, že „vědecký konsenzus“ týkající se covidu-19 se vyvíjí. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a veřejné autority v průběhu času aktualizují svá doporučení.

Někteří se obávají, že zákon podkope schopnost lékařů dobře sloužit svým pacientům, protože by nemohli mluvit o informacích, které jsou v rozporu s aktuálním „vědeckým konsenzem“.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.