Bill Pan

18. 1. 2023

Neziskovka Protect the Public’s Trust (PPT) podala v úterý stížnost Úřadu pro vládní etiku USA, v níž tvrdí, že prezident Joe Biden zneužívá finance daňových poplatníků tím, že využívá právníky Bílého domu k řešení svého vlastního problému – nalezených dokumentů klasifikovaných jako utajované z dob, kdy byl viceprezidentem.

„Právní kancelář Bílého domu není prezidentovou osobní advokátní kanceláří. Nezastupuje prezidenta v čistě osobních záležitostech, které jsou odděleny od jeho role prezidenta,“ argumentovala PPT, která sama sebe popisuje jako skupinu bývalých úředníků, kteří se věnují monitorování střetů zájmů a nezákonného chování napříč vládou.

„Přesto se zdá, že Právní kancelář Bílého domu v této záležitosti vystupuje jako právníci soukromé osoby Joea Bidena, a nikoliv prezidenta Bidena.“

Podle amerického ministerstva spravedlnosti federální zákony zakazují zaměstnancům využívat své oficiální postavení k osobnímu prospěchu. Federální zaměstnanci mají také povinnost „chránit a šetřit vládní majetek a zdroje“ a „poctivě se snažit“ využívat služební čas a vládní majetek pouze pro vládní záležitosti.

„Konkrétně se domníváme, že zdroje daňových poplatníků mohly být vedoucími právníky Bílého domu, včetně zvláštního poradce prezidenta Richarda Saubera, nevhodně využívány k osobnímu prospěchu Joea Bidena,“ uvedla PPT ve stížnosti.

„Dále se domníváme, že zjevné zastupování pana Bidena Právní kanceláří Bílého domu v této záležitosti vytváří pro tento úřad neobhajitelný střet zájmů,“ dodala skupina. „Výsledkem, ať už zamýšleným či nikoliv, by mohlo být snížení transparentnosti nesprávného nakládání se státním tajemstvím a zamezení zveřejnění komunikace mezi zaměstnanci Právní kanceláře Bílého domu, kteří jednají jménem Joea Bidena jako občana, jemuž hrozí trestní stíhání.“

Stížnost, která vyzývá k „nezávislému a důkladnému prošetření“ této záležitosti, je rovněž adresována šéfovi sekce pro veřejnou integritu ministerstva spravedlnosti a právnímu poradci Bílého domu.

Začátkem minulého týdne se objevila zpráva, že ve washingtonské kanceláři Penn Biden Centre, think tanku vedeného Pensylvánskou univerzitou, byly ve dnech před průběžnými volbami 2022 nalezeny materiály s označením tajné/důvěrné z doby, kdy byl Biden viceprezidentem. Bílý dům později přiznal, že v prezidentově domě ve Wilmingtonu ve státě Delaware byly objeveny další stránky utajovaných dokumentů.

V reakci na zveřejnění události jmenoval ministr spravedlnosti Merrick Garland Roberta Hura, bývalého amerického prokurátora z Marylandu, zvláštním vyšetřovatelem, který má vyšetřit, zda v Bidenově případě došlo k porušení zákonů.

Ve stejnou dobu republikáni ze sněmovního výboru pro dohled i z justičního výboru zahájili vlastní vyšetřování této záležitosti. V dopise adresovaném Garlandovi kongresmani Jim Jordan a Mike Johnson požadují od ministerstva, aby do 27. ledna poskytlo informace o Bidenově „špatném zacházení s utajovanými dokumenty, včetně zjevně neoprávněného držení utajovaných materiálů“.

Republikáni rovněž výslovně požádali o záznamy související se jmenováním Hura zvláštním vyšetřovatelem. „Okolnosti tohoto jmenování vyvolávají zásadní otázky týkající se dohledu, které výbor běžně zkoumá,“ napsali kongresmani.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.