Patricia Devlin

17. 2. 2023

Britka íránského původu, která se přes dvacet let vydávala za psychiatričku, když zfalšovala svůj lékařský diplom a připravila veřejné zdravotnictví o minimálně jeden milion liber, stráví notnou dobu za mřížemi.

Zholia Alemiová pracovala 22 let v různých britských zdravotnických zařízeních, přičemž používala padělaný lékařský titul, díky němuž byla v úzkém kontaktu se stovkami zranitelných pacientů.

U korunního soudu v Manchesteru byla shledána vinnou z několika trestných činů a soudce její jednání označil za „úmyslný a zlovolný podvod“. Žena byla po čtyřtýdenním soudním procesu odsouzena za 13 podvodů, tři případy získání majetkového prospěchu podvodem, dva případy padělání a dva případy použití falešné listiny.

Soudkyně Hilary Manleyová ji ve středu 15. února poslala do okamžité vazby, kde bude do 28. února čekat na finální rozsudek.

Janice Wildová z Korunní prokuratury (CPS) uvedla: „Alemiová použila padělanou novozélandskou lékařskou kvalifikaci, aby po dobu dvaceti let získávala zaměstnání jako psychiatr u britské NHS (britský systém veřejného zdravotnictví, pozn. red.). Přitom musela léčit stovky pacientů, i když k tomu neměla kvalifikaci, čímž je potenciálně ohrozila.“

„Nyní proti ní zahájíme řízení o konfiskaci s cílem získat zpět majetek, který získala trestnou činností,“ podotkla Wildová z prokuratury.

Zdatná padělatelka

Žaloba uvedla, že Alemiová získala práci v NHS poté, co tvrdila, že získala kvalifikaci na univerzitě v Aucklandu na Novém Zélandu.

Poté, co v roce 1995 zaslala General Medical Council (britská lékařská komora, pozn. red.) padělané osvědčení, aby se mohla zaregistrovat k výkonu profese, vydělala Alemiová na NHS 1 až 1,3 milionu liber, zaznělo u soudu.

Byla rovněž obviněna ze zaslání padělaného ověřovacího listu, kde se o ní hovořilo jako o stážistce,  která šest let vykonávala lékařskou praxi „s uspokojivým hodnocením“.

Žalobce Christopher Stables uvedl, že Alemiová má pravděpodobně 60 let, ačkoli, jak zaznělo na soudu, na různých dokumentech má uvedena tři různá data narození.

„Je to, jak tvrdí obžaloba, velmi zdatná padělatelka a podvodnice, která však nemá žádnou kvalifikaci, jež by jí umožňovala nazývat se lékařkou nebo ji za lékařku jakkoli oprávněně považovat,“ prohlásil Stables.

Soud si vyslechl, že z univerzitních záznamů vyplývá, že Alemiové, která se narodila v Íránu, bylo po několika neúspěšných ročnících na Novém Zélandu zabráněno v opětovném zápisu na univerzitu.

Jak se na ni přišlo

Lhářku odhalili až poté, co ji v roce 2018 odsoudili u korunního soudu v Carlisle za zfalšování závěti 84leté vdovy truchlící za svým manželem. Alemiová tehdy zneužila své profese a přepsala poslední vůli tak, aby se stala hlavním příjemcem odkázaných peněz.

Soud ji tehdy poslal na pět let do vězení, a když regionální deník The Cumberland News and Star  procházel její záznamy, aby o ní zjistil víc, reportér zavolal na příslušnou univerzitu na Novém Zélandu, kde popřeli, že by zde Alemiová lékařský titul nabyla. Následkem toho začalo oficiální vyšetřování její minulosti, kde se plně odkryl rozsah jejích podvodů.

Po rozsudku v roce 2018 se lékařská komora GMC omluvila veřejnosti za „nedostatečné“ kontroly provedené v 90. letech a za „jakékoli riziko, které v důsledku toho pacientům vzniklo“. V návaznosti na další vyšetřování Alemiové pak lékařská komora spustila celostátní kontrolu, v jejímž rámci prověřila lékařské kvalifikace u více než tří tisíc lékařů, kteří přišli pracovat do Spojeného království z mimoevropských zemí.

Z angličtiny přeložil a doplnil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.