Andrew Chen

20. 2. 2023

Piloti na palubě letu kanadských aerolinek Canadian North směřujícího do Yellowknife nemohli identifikovat „dvě bílá světla“ tančící v kruhovém obrazci asi 10 námořních mil severozápadně od letiště Yellowknife, kde řídící letového provozu neviděl objekty na radaru.

Charterové letadlo ATR 42-500, které odlétalo z Fort McMurray v Albertě, spatřilo světla, když se 29. ledna pozdě večer ve 23:15 místního času blížilo ke svému cíli v hlavním městě Severozápadních teritorií.

Zpráva v databázi leteckých incidentů kanadského ministerstva dopravy CADORS (Systém denního hlášení událostí v civilním letectví) uvádí, že piloti stále viděli světla, „když pokračovali v přistávání až do dosednutí“. Zpráva uvádí pozorování v 6:15 ráno následujícího dne, podle času Zulu používaného v letectví, který je o 7 hodin napřed oproti času používanému v Yellowknife.

Na zvukovém záznamu je slyšet, jak se člen posádky ptá: „Máte dvě letadla, která jsou východně od vašeho stanoviště a dělají okruhy nebo manévry?“.

Řídící letového provozu odpovídá: „Ne. Nemám hlášený žádný provoz v této oblasti. Vidíte něco?“

Člen posádky odpovídá: „Na TCAS [Palubním protisrážkovém systému] je nevidíme. Ale vidíme světla, která se pohybují kolem.“

Řídící letového provozu pokračuje v záporné odpovědi.

„Na radaru také nic nevidím. Nechte mě promluvit se střediskem,“ řekl. „Středisko“ pravděpodobně odkazovalo na takzvané oblastní řídicí středisko, které je zodpovědné za řízení letadel letících v určitém vzdušném prostoru.

O incidentu jako první informovalo rádio Cabin Radio se sídlem v Yellowknife. Zvukový záznam rozhovoru byl získán ze stránek LiveATC.net, které poskytují živé vysílání z věží řízení letového provozu a radarových zařízení po celém světě.

Řídící letového provozu se po chvíli vrátil k rádiu a řekl, že středisko také nezachytilo „nic o žádném pohybu v oblasti. Takže by mě opravdu zajímalo, co tam vidíte.“

Piloti poznamenali, že tančící světla „nepředstavují riziko“ pro let.

„Chceme jen vědět, co to bylo, jestli máte na radaru nějaký údaj,“ zmínila posádka.

„Ne, nic nemáme. To je dost divné,“ odpověděl dispečer.

Řídící letového provozu řekl, že vyplní zprávu CIRVIS –⁠ zkratka pro „Komunikační pokyny pro hlášení pozorování důležitých zpravodajských informací“.

Hlášení CIRVIS by mělo být podáno „okamžitě po spatření jakýchkoli vzdušných a pozemních objektů nebo aktivit, které se zdají být nepřátelské, podezřelé, neidentifikované nebo zapojené do možné nelegální pašerácké činnosti,“ uvádí se v dokumentu o pravidlech a postupech zveřejněném neziskovou společností Nav Canada, která vlastní a provozuje privatizovaný kanadský civilní letecký navigační systém.

„Nejsme blázni,“ konstatovala posádka Canadian North ke konci zvukového záznamu.

„Ne, my vám věříme,“ reagoval dispečer.

Zprávy CADORS kanadského ministerstva dopravy se týkají široké škály incidentů, od nárazů ptáků až po rušení cestujících. Federální agentura pro dopravu upozorňuje, že tyto zprávy z velké části „obsahují předběžné, nepotvrzené údaje, které se mohou změnit“.

Z původního článku newyorské redakce přeložil MiC.

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).