Juraj Skovajsa

20. 3. 2023

Donald Trump v sobotu vydal prohlášení na své sociální síti Truth Social, že dle uniklých informací očekává, že bude v úterý obžalován manhattanskou prokuraturou a zatčen.

Prokuratura vyšetřuje firemní převod 130 000 dolarů na účet jeho bývalému právníkovi Michaelu Cohenovi před volbami v roce 2016, kterými měl údajně Trump skrze Cohena zaplatit pornoherečce Stormy Daniels, aby mlčela o jejich románku z před několika let.

Trump opakovaně označil vyšetřování za zpolitizované či za hon na čarodějnice a sdělil, že tato teorie byla mnohokrát zcela vyvrácena. Sdělil také, že okresní prokurátor Alvin Bragg je financován Georgem Sorosem, a vyzval k protestům.

Kancelář prokurátora na Trumpovo oznámení odmítla reagovat.

Trumpův právník Joseph Tacopina řekl televizi MSNBC, že pokud bude exprezident skutečně obviněn, bude „dodržovat běžné postupy“ a vzdá se.

Reakce politiků

Bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů demokratka Nancy Pelosiová obvinila Donalda Trumpa z „lehkomyslnosti“.

„Dnešní ranní prohlášení bývalého prezidenta je lehkomyslné: dělá to proto, aby se udržel ve zprávách a podnítil nepokoje mezi svými příznivci,“ uvedla Pelosiová v prohlášení z 18. března. Dodala také, že před porušením zákona se neschová a že právní systém o jeho odpovědnosti rozhodne.

Trumpovu výzvu k protestům kritizovali i další demokraté, jako např. kongresman Swalwell z justičního výboru nebo Jimmy Gomez ze sněmovního výboru pro dohled, který na Twitteru sdělil: „Zažil jsem to na vlastní kůži 6. ledna, kdy podněcoval k povstání. Teď se o to pokouší znovu. Trump je a vždy bude hrozbou pro naši demokracii a právní stát.“

Naopak republikánský tábor kritizoval vyšetřování jako zpolitizované a poukázal na vazby manhattanského prokurátora Alvina Bragga na radikální levici a jejího podporovatele George Sorose.

Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy sdělil: „A je to tu zase – nehorázné zneužití moci radikálním okresním prokurátorem, který nechává násilné zločince chodit po svobodě, zatímco se snaží o politickou pomstu prezidentu Trumpovi.“

Za Trumpa se postavil i jeho stranický prezidentský protikandidát Vivek Ramaswamy, který označil možné zatčení Trumpa za temný okamžik americké historie a kritizoval demokraty za zneužití policejní moci. Vyzval také další republikánské kandidáty na prezidenta, aby odsoudili záměr manhattanského prokurátora Bragga.

Mike Pence kritizoval Bragga za to, že přijal milion dolarů na svou volební kampaň od organizace George Sorose.

Reakce právníků

„Nikdo by nikdy neměl být zatčen na základě vymyšlených zákonů nebo kombinování federálního a státního zákona,“ řekl Dershowitz v rozhovoru pro The Epoch Times 18. března. „Padesát let jsem učil trestní právo na Harvardu a jedno pravidlo znělo, že prokurátoři nesmějí být kreativci. Zákon musí být jasný.“

Poté vysvětlil, že Bragg se snaží onu platbu spojit s porušením federálního zákona o financování volební kampaně, což by se již klasifikovalo jako trestný čin. Kdyby se mu to nepovedlo, šlo by „pouze“ o přestupek a tedy zatčení by se nekonalo.

Sdělil také, že pokud bude Trump obviněn a potenciálně odsouzen, odvolání by pravděpodobně vedlo ke zrušení rozsudku.

Jonathan Turley z Univerzity George Washngtona se vyjádřil obdobně. Označil případ prokurátora za „právně ubohý“, kterým „se snaží překroutit státní zákony, aby účinně stíhal federální případ, který ministerstvo spravedlnosti proti Trumpovi dávno zamítlo“. Nicméně dodal, že specifická obvinění ještě známa nejsou.

Čerpáno ze zpráv americké redakce The Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“