Adam Morrow

3. 5. 2023

Ukrajina provedla dva noční útoky dronem, jejichž cílem byla kremelská rezidence ruského prezidenta Vladimira Putina, prohlašuje tisková služba ruského prezidenta.

Podle prohlášení, které tisková služba zveřejnila 3. května, došlo 2. května pozdě večer ke dvěma útokům drony.

Oba bezpilotní letouny dopadly na pozemky Kremlu v Moskvě – aniž by způsobily oběti nebo materiální škody – poté, co byly zneškodněny „opatřeními elektronického boje“, tvrdí se v prohlášení.

Moskva dodává, že incident považuje za „teroristický čin“ a vyhrazuje si právo na odvetu „způsobem, na místě a v čase, který si sama zvolí“.

„Považujeme to za předem naplánovanou teroristickou akci a pokus o atentát na ruského prezidenta,“ uvádí se v prohlášení, které dále ujišťuje, že Putinova každodenní cesta nebyla ovlivněna.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov krátce poté novinářům řekl, že se Putin v době útoku v kremelském komplexu nenacházel.

Kyjev zatím ke zprávám nevydal žádné oficiální prohlášení.

„Vysoký představitel ukrajinského prezidenta“, kterého citovala agentura Reuters, však uvedl, že Kyjev nebyl do údajného incidentu zapojen.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin mezitím oznámil zákaz všech nepovolených letů dronů – s okamžitou platností na celém území ruského hlavního města.

Od počátku loňského roku, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, používají obě strany konfliktu drony stále častěji.

Koncem minulého měsíce zasáhly ukrajinské bojové drony sklad paliva v krymském přístavu Sevastopol a zapálily jej.

Podle ukrajinských představitelů bylo údery zničeno 40 000 tun paliva určeného pro ruskou černomořskou flotilu, která sídlí v Sevastopolu.

Ráno 3. května zasáhl ruský dron ropné zařízení ve středoukrajinském městě Kropyvnyckyj, což mělo za následek rozsáhlý požár, uvedli ukrajinští představitelé.

Deníku Epoch Times se nepodařilo tyto zprávy okamžitě ověřit.

Na této zprávě se podílela agentura Reuters.

Z originálního článku newyorské redakce přeložil: MiC.

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).