Patrick Langendorf

3. 5. 2023

Izraelský velvyslanec v Německu Ron Prosor vyjadřuje znepokojení nad rostoucím antisemitismem v Německu a vyzývá k zákazu proti-izraelských hesel. Podle německé vlády bylo v loňském roce zaznamenáno celkem 2 639 antisemitských trestných činů. Studie zkoumá antisemitismus mezi migranty v Německu.

Izraelský velvyslanec uvedl, že se znepokojením sleduje rostoucí počet antisemitských útoků v Německu. „Antisemitismus je velký problém,“ řekl Prosor v rozhovoru pro tiskovou agenturu AFP.

Antisemitismus ve všech oblastech společnosti

Každé tři hodiny dojde v Německu k antisemitskému incidentu, říká velvyslanec. Skutečnost, že židovské instituce, jako jsou synagogy a školy, musejí být chráněny, podle Prosora „není normální“. „Nevidím to ani u kostelů a mešit,“ říká velvyslanec.

Velvyslanec dále uvedl, že antisemitismus se objevuje ve všech oblastech německé společnosti – jak na levici, tak na pravici, stejně jako mezi muslimy. Vyzývá k zákazu antisemitských a proti-izraelských hesel, jaká byla nedávno použita na palestinském shromáždění v Berlíně. Prosor zdůrazňuje, že tato hesla musí být trestná podle zákona.

Prosor hovořil o demonstraci, která probíhala o Velikonocích pod heslem „Solidarita s Palestinou“ ve čtvrtích Kreuzberg a Neukölln, na níž se vykřikovala proti-izraelská hesla. Felix Klein, zmocněnec spolkové vlády pro antisemitismus, v reakci na to vyzval orgány činné v trestním řízení k zásahu.

Násilných činů proti Židům přibývá

Počet násilných činů proti židovským osobám se v uplynulém roce skutečně zvýšil, jak dokládá odpověď na dotaz, který spolkové vládě položila poslankyně Spolkového sněmu Petra Pau (strana Levice). V únoru o tom informoval list Die Welt.

Spolková vláda uvedla, že počet protižidovských násilných činů vzrostl ze 63 v roce 2021 na 88 v roce 2022. Ve statistikách Spolkového kriminálního úřadu patří do kategorie násilných trestných činů například nebezpečné ublížení na zdraví, vydírání, žhářské útoky a trestné činy podněcování násilí.

Celkový počet všech registrovaných antisemitských trestných činů vyčíslilo Ministerstvo vnitra ve své odpovědi na 2 639. Toto číslo však může ještě stoupnout, protože Spolkový kriminální úřad přijímá ještě následná hlášení. V předchozím roce 2021 úřad zaregistroval celkem 3 028 antisemitských trestných činů.

Jaké je rozdělení trestných činů?

Zajímavé je podívat se na to, jak je podíl antisemitských trestných činů rozdělen.

Podle spolkové vlády pocházejí násilné činy zejména z pravicového tábora a některé z levicového. Spolkový kriminální úřad (BKA) trestnou činnost motivovanou muslimy neeviduje. Úřad zde rozlišuje mezi trestnými činy na základě „cizí ideologie“ a „náboženské ideologie“.

Celkový počet antisemitských trestných činů v roce včetně násilných činů ve výši 2 639 je tedy rozdělen takto: 1 305 trestných činů pravicových pachatelů, čtyři trestné činy levicových pachatelů, 38 trestných činů podle cizí ideologie a 29 trestných činů podle náboženské ideologie. U 242 trestných činů nelze přiřadit žádnou oblast trestné činnosti a u 1 021 trestných činů nejsou uvedeny žádné informace.

Na internetových stránkách BKA je vysvětleno, co se rozumí pojmem „cizí ideologie“:

„Trestné činy jsou přičítány PMK zahraniční ideologii, pokud při hodnocení okolností trestného činu a/nebo postoje pachatele existují indicie, že pro spáchání trestného činu byla rozhodující nenáboženská ideologie pocházející ze zahraničí, zejména pokud je zaměřena na ovlivňování poměrů a vývoj doma i v zahraničí.“

V této oblasti jsou tedy mimo jiné zaznamenány zločiny spáchané Palestinci na židovském obyvatelstvu.

Antisemitismus větší mezi muslimy než mezi nemuslimy

Pokud se však chceme zabývat antisemitskými postoji v Německu, pouhý pohled na statistiky trestných činů nestačí. Především se znovu a znovu objevuje otázka: Jak rozšířený je antisemitismus mezi migranty? Na toto téma byla právě zveřejněna studie.

Etnoložka Sina Arnoldová zveřejnila z pověření Mediendienst Integration (MI) shrnutí stavu výzkumu na téma antisemitismus mezi muslimy v Německu. Podle zpráv se v této komunitě rozlišují tři formy nenávisti k Židům: klasická, sekundární a antisemitismus spojený s Izraelem.

Podle shrnutí Arnoldové jsou předsudky až nenávist mezi muslimy v Německu mnohem výraznější, pokud jde o klasický antisemitismus a antisemitismus související s Izraelem, než mezi nemuslimskou populací. Naopak u sekundárního antisemitismu, který se vztahuje ke konfrontaci s nacistickou érou, tomu tak není. Migranti s německými kořeny mají v této oblasti menší tendenci k předsudkům než migranti bez německého občanství.

Pobyt v Německu má obecně pozitivní vliv na postoje přistěhovalců k Židům, protože se zde učí „dodržovat společenskou normu proti antisemitismu“ a navštěvují německé školy. Studie upozorňuje, že antisemitismus mezi muslimy nesmí být bagatelizován z obavy před reprodukcí rasistických atributů. Míra odporu závisí na náboženské orientaci a původu lidí. V mnoha zemích s muslimskou většinou se vyskytuje vyšší míra souhlasu s antisemitismem než v nemuslimských zemích.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.