Joshua Philipp

22. 5. 2023

Novináři, kteří informovali pravdivě, byli cenzurováni a šikanováni, zatímco mediální domy, které protlačovaly falešné zprávy, za ně dokonce dostaly prestižní novinářská ocenění. Politici toho využívali k velkolepým prohlášením o zahraničních hrozbách a útocích na demokracii, přičemž šířili falešné informace, aby podkopali americké volby. A aby toho nebylo málo, na základě falešných informací bylo spuštěno vyšetřování FBI , které mělo napomoci k pokusu o odstranění úřadujícího prezidenta z funkce.

Mluvíme o falešných tvrzeních, že se Donald Trump tajně spolčil s Ruskem, aby podkopal americké volby v roce 2016. Dnes s jistotou víme, že všechna tato obvinění byla smyšlená. Deník Epoch Times sledoval situaci od samého začátku a přinesl pokrytí jak skandálu SpyGate, tak vyšetřování Crossfire Hurricane, které vychází z doložených a prokázaných faktů. Za to jsme byli označováni jako „šiřitelé konspiračních teorií“.

Někteří vyzývají k tomu, aby New York Times a Washington Post vrátily Pulitzerovy ceny za své články o takzvané „ruské spolupráci“, které se zakládaly na falešných obviněních a tyto mediální domy je publikovaly jako „ověřené zprávy“.

Nyní ale víme, že důkazy v tomto případě byly pouze vykonstruované opoziční výzkumy. Teď víme, že mnoho lidí vědomě šířilo tyto falešné informace, a dokonce lhali, aby to vypadalo, že důkazy existují, i když neexistovaly. A nyní již víme, že FBI zahájila vyšetřování na základě falešných předpokladů. Přesně tak – na falešných základech.

Viděli jsme také, jak toho bylo využito ke jmenování zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera k vyšetřování tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Viděli jsme, jak to všechno bylo využito k zasahování do voleb a k plánu sesazení prezidenta z funkce. Jinými slovy, to, čeho jsme byli svědky, byl státní převrat v nejpravějším slova smyslu, nebo přinejmenším pokus o státní převrat. Coup d’etat je francouzský pojem pro státní převrat – pro svržení vlády zevnitř. Dochází při něm k vytlačení jedné vládní frakce jinou frakcí.

Podívejte, byl jsem mezi prvními novináři, kteří ten skandál nazvali pravým jménem. Začalo to článkem na Epoch Times v květnu 2017 s názvem: „Navzdory obviněním se nenašly žádné důkazy o spolčení Trumpa s Ruskem“. Ponořili jsme se do hlubšího vyšetřování, které jsem já a další lidé v Epoch Times provedli a které skutečně odhalilo celý příběh.

Zveřejnili jsme také několik dnes již slavných infografik, jejichž autorem byl investigativní novinář Epoch Times Jeff Carlson, a ty podrobně popisovaly, jak se skandál vyvíjel a kdo byl do něj zapojen.

Pro zvětšení infografiky klikněte zde. (Epoch Times)

A na rovinu… za to, že jsme to udělali a řekli pravdu, jsme byli označeni za konspirační „QAnon kanál“. Byli jsme cenzurováni sociálními sítěmi a poskytovateli reklamy, ale všechno, co jsme přinesli, se od té doby ukázalo jako pravdivé.

Establishmentové mediální domy mezitím dělaly pravý opak. New York Times a Washington Post za svá vyšetřování nyní již vyvráceného spiknutí Trumpa s Ruskem dokonce získaly Pulitzerovu cenu.

V New York Times dokonce v roce 2019 napsali prohlášení, a osobně si myslím, že by to měli vzít zpět, napsali: „Jsme hrdí na naše reportáže o ruském vměšování do voleb v roce 2016, které získaly Pulitzerovu cenu.“ Každý článek New York Times je citoval jako prokazatelně přesné.

Trump mezitím vyzval Pulitzerův výbor k odebrání ceny. Napsal to v roce 2019 na Twitteru, cituji: „Tak legrační, že New York Times a Washington Post dostaly Pulitzerovy ceny za 100% negativní a falešné zpravodajství o koluzi s Ruskem. Žádná tajná dohoda nebyla. Takže byli buď podvedeni, nebo zkorumpováni? V každém případě by měly být ceny výborem odebrány.“

A pokud vás zajímá, co k tomu všemu řekl demokratický kongresman Adam Schiff, jeden z těch, kteří prosazovali spoustu těchto falešných narativů? Redakce Epoch Times se ho dnes zeptala a on řekl, že vlastně existují, on tvrdí, že existují, důkazy o Trumpově spolčení s Ruskem. On nám vlastně řekl, že pokud jste četli zprávu Johna Durhama (pdf), tak to, co říká, je, že neexistovaly důkazy o spolčení předtím, než začali vyšetřovat, a to je samozřejmě velmi důležitý rozdíl. Je to něco úplně jiného než zpráva uvádí.

TIP: Durhamova vyšetřovací zpráva (pdf)

Takže, co se vlastně stalo? Rád bych vám to ukázal. Předtím, než Trump opustil úřad v roce 2020, jeho tehdejší ministr spravedlnosti William Barr jmenoval zvláštního vyšetřovatele, který měl prošetřit Crossfire Hurricane.

Crossfire Hurricane byl krycí název, který FBI dala svému tajnému vyšetřování, kontrarozvědnému vyšetřování, a to se zabývalo údajnými vazbami mezi ruskými představiteli a spolupracovníky Donalda Trumpa. To vedlo ke špionážním operacím a falešným mediálním útokům proti Trumpovi a jeho spolupracovníkům, a dokonce k zatýkání lidí, kteří mu byli blízcí. Jako například bývalého šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta.

To vše začalo, když Trump teprve kandidoval na prezidenta, a pokračovalo to po většinu jeho úřadu. Podkopávalo to jeho kampaň a podkopávalo to jeho schopnost vládnout, když byl prezidentem. Ukázalo se, že vyšetřování Crossfire Hurricane bylo iniciováno s využitím Steeleova spisu.

Ukázalo se, že to byl falešný opoziční výzkum kampaně Clintonové a od DNC, tedy Demokratického národního výboru. Jinými slovy, falešný a stranický opoziční výzkum byl použit jako zbraň FBI k oklamání voličů ve volbách v roce 2016 a také k očernění Trumpova úřadu pomocí falešných vykonstruovaných obvinění.

A co se stalo pak? Použili podvodné vyšetřování FBI, aby v letech 2017 až 2019 jmenovali zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. A také na otevřený pokus odvolat úřadujícího prezidenta z funkce a případně proti němu vznést i trestní obvinění. Ve většině zemí.

Kdybyste toto viděli například v Latinské Americe, bylo by to považováno za pokus o státní převrat. Tak byste to nazvali. No a pak bylo Muellerovo podvodné vyšetřování využito k tomu, aby zmátlo americké voliče při dalších dvou volbách. Nejdříve při průběžných volbách 2018, kde demokraté získali oproti předchozím volbám 41 křesel ve Sněmovně navíc.

A znovu. Jak se říká tomu, když frakce použije strategii k vytlačení jiné frakce v politice?

Ale zpět k tomu, o čem jsme se bavili… nespokojili se ani s obsazením Kongresu, které jim zabezpečovalo většinu, kterou potřebovali k impeachmentu Trumpa. A o impeachment Trumpa se samozřejmě pokusili. Vlastně se stal prvním prezidentem, který byl obžalován dvakrát.

Pak přišly volby v roce 2020. Všechno ostatní, všechny záležitosti šly stranou. A přišel další narativ o ruských dezinformacích, který rozšířila Bidenova kampaň a také bývalí vedoucí představitelé zpravodajské komunity, aby znovu klamali americké voliče a cenzurovali americký tisk. Vymysleli si podvodná tvrzení, že zprávy o notebooku Huntera Bidena prý vypadají jako ruská dezinformace. A tento křivý narativ byl použit k potlačení legitimních zpráv o této věci.

Volební průzkumy dokonce ukázaly, že ty zprávy mohly překlopit na druhou stranu dost hlasů na to, aby změnil výsledek voleb. To nás přivádí tam, kde jsme teď. Zvláštní vyšetřovatel John Durham právě zveřejnil svou zprávu, která se připravovala čtyři roky. Zprávu o tom, co se odehrálo. A jeho závěr? FBI zahájila vyšetřování Crossfire Hurricane na základě falešných předpokladů.

Před zahájením celého případu nevyslechli lidi, kteří s tím měli co do činění. Píše se to ve zprávě, která má 316 stran. Podrobně popisuje závažné zneužití pravomocí, závažné odklonění od běžných postupů.

Zejména se v ní uvádí, že, cituji: „Zpravodajská komunita neměla k dispozici žádné informace, které by potvrzovaly hypotézu, na níž bylo vyšetřování Crossfire Hurricane založeno.“ Jinými slovy, bylo nepodložené. Ukazuje se, že FBI byla ochotna využít zcela neprověřené a nepotvrzené Steeleovy zprávy k četným žádostem o špionáž amerických občanů. Na tomto základě špehovali Američany.

Píše se tam také, že nebyli schopni potvrdit žádná tvrzení ze Steeleova spisu. A pro ty, kteří si kladli otázku, zda jsou Steeleovy spisy z části pravdivé nebo falešné, nebyli schopni potvrdit žádná tvrzení, která jsou v něm uváděna. Ukazuje se také, že kampaň Clintonové financovala a protlačila velkou část důkazů včetně falešných, které FBI prostě paušálně přijala.

Seznam problémů v této zprávě pokračuje dál a dál. V podstatě říká, že celá věc byla falešná. A samozřejmě také nedoporučuje žádná obvinění. Takže uvidíme, co se změní, pokud vůbec něco. Ale ať už se změní, nebo ne. Dopad na veřejné mínění může být velký a pořád je tu reálná šance na vyvození odpovědnosti.

Prezident Trump na to reagoval na Truth Social, cituji: „WOW! Po rozsáhlém šetření zvláštní vyšetřovatel John Durham dospěl k závěru, že FBI nikdy neměla zahájit vyšetřování Trump–Rusko! Jinými slovy, americká veřejnost byla podvedena, stejně jako je právě teď podváděna těmi, kteří nechtějí, aby byla AMERIKA SKVĚLÁ!“

A FBI mezitím. I když veřejně uznala problémy ve vyšetřování, vypadá to, že nic dalšího měnit nehodlá. Tvrdí to ve veřejném prohlášení, cituji: „Chování v letech 2016 a 2017, které zkoumal zvláštní vyšetřovatel Durham, bylo důvodem, proč současné vedení FBI zavedlo desítky nápravných opatření, která již nějakou dobu platí.“

Ale fungují? Pokud jde o FBI, jsme svědky neustálých problémů, a to i zcela nedávno. To je jeden z důvodů, proč republikáni ve Sněmovně reprezentantů vedou vyšetřování FBI a viní úřad ze zneužívání moci. Dá se čekat, že to bude hrát velkou roli ve volbách v roce 2024, zejména když mnozí republikánští kandidáti volají buď po reformě, nebo dokonce po úplném zrušení FBI.

A opět se to vrací ke zcela jasnému problému, o kterém nikdo nechce mluvit. Nešlo pouze o nějaké zpackané vyšetřování. Šlo o politický skandál, o koluzi mezi politickou kampaní, politickou stranou, zpravodajskou komunitou, médii a velkými technologickými společnostmi. A ti všichni spolupracovali ruku v ruce, aby podkopali volby, zahájili politické převzetí moci a pokusili se odstranit úřadujícího prezidenta.

Kdyby se to stalo v jakékoli jiné zemi, máme pro to název – státní převrat.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.