Vědci zjistili, že schopnost dobře žvýkat potravu redukuje úzkost, zlepšuje paměť a snižuje bolest, což je přesvědčivý důvod pro včasnou léčbu špatného stavu dutiny ústní, odstranění špatně postavených zubů nebo prostě jen pro častější žvýkání žvýkaček.
Výzkumníci zkoumali myši se zkříženými zuby. Ty vykazovaly výrazně nápadnější a trvalejší chování podobné úzkosti, přičemž „včasné odstranění zkřížených zubů vedlo k celkovému zlepšení nebo částečnému obnovení těchto změn,“ napsali autoři ve své studii zveřejněné v prosinci 2022.
Podle Clare Collinsové, australské dietoložky a laureátky titulu profesorka výživy a dietetiky na univerzitě v Newcastlu, to může být způsobeno tím, že intenzivní žvýkání zvyšuje mozkovou aktivitu.
„Čím silněji dokáží lidé žvýkat, tím více krve jim proudí do mozku, což vedlo k většímu množství kyslíku a větší aktivitě v oblastech mozku spojených s učením a pamětí,“ uvedla Collinsová.
Studie provedené na potkanech také zjistily, že potíže se žvýkáním v důsledku nefunkčních stoliček vedou k postupné ztrátě paměti a schopnosti učení, a doporučily zubní léčbu, která by zabránila zhoršování kognitivních a neurologických funkcí.
Levný a účinný prostředek proti stresu a bolesti
Žvýkání potravin, jako jsou žvýkačky nebo hřebíček, může být také cenově dostupným a účinným způsobem, jak se zbavit úzkosti a stresu.
Ve studii zveřejněné 31. ledna vědci zkoumali téměř 500 dospělých osob, aby zjistili vliv žvýkání na úzkost a stres, a zjistili, že ti, kteří žvýkali žvýkačky častěji, měli výrazně menší úzkost než ti, kteří žvýkačky nikdy nežvýkali.
Turecká studie, která zkoumala 73 dětí žvýkajících žvýkačku během zavádění kapaček, rovněž odhalila účinky zmírňující bolest. Děti, které žvýkaly žvýkačku, uváděly výrazně nižší míru bolesti ve srovnání se skupinou, která dostávala standardní péči.
Místo žvýkaček slazených kontroverzními umělými sladidly, jako je aspartam, doporučují lékaři vybírat ty, které používají přírodní příchutě a složky, jako je xylitol.
Jak zlepšit zdraví ústní dutiny
Kromě léčby špatně postavených zubů a čištění zubů po jídle se často doporučuje odstranit ze stravy cukr, protože lidé s vysokým obsahem cukru ve stravě nebo sacharidů mají v ústech mnohem více nepřátelských bakterií, které vytvářejí zubní kazy.
„Tato [souvislost] mezi cukrem a zubními kazy byla na počátku 70. let potlačena … místo toho přesunuli pozornost na nasycené tuky, jenže ze všech potravin, kterým byste se měli kvůli zubům a dásním vyhýbat, je cukr na prvním místě,“ myslí si Dr. Eric Berg, chiropraktik, který se specializuje na zdravou ketózu a přerušované hladovění.
Místo toho by lidé podle něj měli sáhnout po potravinách, jako jsou vejce, zelenina, kysané zelí. Máslo od krav z pastvy nebo ghí jsou bohaté na vitaminy A, C a B1, jež se specializují na zvyšování odolnosti proti infekcím, budování imunity proti nemocem a snižování zánětů nervů v ústech.
Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.