Joseph Lord

9. 6. 2023

Bývalý americký prezident a současně kandidát na prezidenta ve volbách 2024 včera oznámil, že jej ministerstvo spravedlnosti obvinilo v souvislosti s nakládáním s tajnými/důvěrnými dokumenty. Jak na obžalování reagují politici z obou politických táborů?

Trump 8. června sdělil, že jeho právníci byli o obvinění informováni ministerstvem spravedlnosti. Je tak prvním exprezidentem USA v historii, který čelí trestnímu řízení na federální úrovni. Oznámení se vztahuje k loňské razii FBI v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago, při níž bylo údajně objeveno několik tajných dokumentů z dob, kdy byl Trump prezidentem.

„Zkorumpovaná Bidenova administrativa informovala mé právníky, že jsem byl obviněn, zřejmě kvůli hoaxu s krabicemi,“ napsal Trump na své sociální síti Truth Social. Poukázal také na souběžné vyšetřování prezidenta Joea Bidena ve stejné věci.

Reakce zákonodárců na tuto zprávu se do značné míry rozcházejí podle stranické příslušnosti: republikáni ji označují za „hon na čarodějnice“, který představuje nebezpečí pro americké politické normy, zatímco demokraté poukazují na to, že „nikdo není nad zákonem“.

„Je nehorázné, aby prezident obvinil hlavního protikandidáta. Joe Biden měl u sebe tajné dokumenty po celá desetiletí,“ napsal na Twitteru předseda Sněmovny reprezentantů republikán Kevin McCarthy.

„Já a každý Američan, který věří v právní stát, stojíme na straně prezidenta Trumpa proti této tupé nespravedlnosti. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů poženou toto nestoudné zneužívání moci k odpovědnosti.“

„HON NA ČARODĚJNICE,“ napsal na Twitteru republikány vedený justiční výbor Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje obvinění ze zneužívání politické moci vládou prezidenta Joea Bidena.

Předseda justičního výboru Jim Jordan to označil za „smutný den pro Ameriku“ a dodal: „Bůh žehnej prezidentu Trumpovi.“

Republikánský senátor Josh Hawley spojil tento vývoj s širšími obavami republikánů ze způsobů, jakými ministerstvo spravedlnosti a FBI využívají své pravomoci pod Bidenovým vedením.

„Joe Biden využívá své ministerstvo spravedlnosti k tomu, aby šlo po rodičích jako po ‚domácích teroristech‘, aby špehovalo katolické farnosti, aby terorizovalo & obtěžovalo pro-life křesťany – a dnes v noci, aby obvinilo svého hlavního politického protivníka Trumpa. Pošlapal právní stát, aby prospěl sám sobě. Zavedl zemi do hlubokého nebezpečí,“ sdělil Hawley na Twitteru s odkazem na obvinění whistleblowerů, že FBI nasadila informátory do tradičních katolických komunit a zaměřila se na pro-life osoby, kterým dala „nálepku“ hrozby.

„Pokud lidé u moci mohou své politické oponenty zavírat podle libosti, nemáme republiku,“ uvedl Hawley v dalším tweetu.

Jiní republikáni navrhli úplné zrušení FBI a ministerstva spravedlnosti.

Marjorie Taylor Greeneová poukázala na Twitteru na strach demokratů z obliby Trumpa a na Bidenovo vlastní nedbalé nakládání s tajnými dokumenty, za které nečelil žádnému trestnímu stíhání. Obvinění označila za „největší pokrytectví v novodobé historii“.

Demokraté: Nikdo není nad zákonem

Demokraté se naopak domnívají, že obvinění ukazuje, že americký justiční systém funguje.

Kongresmani Gerry Connelly, Dwight Evans a Adriana Espaillatová reagovali „refrénem“ demokratů v záležitostech týkajících se Trumpa, když prohlásili, že „nikdo není nad zákonem“.

Evans napsal. Espaillatová se přidala.

Bývalý demokratický předseda sněmovního zpravodajského výboru Adam Schiff označil obvinění za „potvrzení vlády práva“.

„Zjevné Trumpovo obvinění z několika bodů vyplývajících z uchovávání tajných materiálů je dalším potvrzením vlády práva,“ napsal Schiff.

„Čtyři roky se choval, jako by stál nad zákonem. Mělo by s ním však být zacházeno jako s každým jiným porušovatelem zákona. A dnes se tak stalo.“

Kongresman Greg Landsman uvedl, že obvinění je zatím posledním případem toho, co nazval „Trumpovým chaosem“.

„Trumpův chaos pokračuje,“ uvedl Landsman v prohlášení. „To, co dělá této zemi – extremismus a nebezpečí, které on a jeho spojenci představují – musí skončit. Teprve až se ti, kdo ho podporují a dávají mu možnosti, rozhodnou s tímto toxickým chováním skoncovat, bude to všechno za námi.“

Rashida Tlaibová, kongresmanka z progresivní sněmovní „skvadry“ (Squad) , napsala: „Bývalý dvakrát impeachovaný prezident je nyní dvakrát obviněný.“

Načasování

Mnoho republikánů poukázalo na načasování obvinění.

Přišlo jen několik hodin poté, co ředitel FBI Christopher Wray vyhověl požadavku republikánů na poskytnutí dokumentu, podle něhož Biden v době, kdy byl viceprezidentem, přijal úplatek ze zahraničí. Konkrétně je Biden obviněn z toho, že vzal pět milionů dolarů, aby pomohl sesadit z funkce ukrajinského prokurátora Viktora Šokina, který vyšetřoval energetickou firmu Burisma, v jejímž představenstvu seděl jeho syn Hunter Biden a Hunterův obchodní partner.

Republikánský kongresman Matt Gaetz uvedl, že věří, že tyto dvě věci spolu souvisí.

„Představte si být natolik naivní, abyste věřili, že důkazy o Bidenově úplatku a Trumpovo obvinění, které se objevily ve stejný den, byly náhoda,“ napsal Gaetz na Twitteru. Obdobně se vyjádřil senátor Chuck Grassley.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“