Prezident Joe Biden podepsal v březnu zákon podpořený oběma politickými tábory, jehož účelem bylo odtajnit informace o původu pandemie nového koronaviru. Biden při podpisu uvedl, že sdílí cíl Kongresu zveřejnit co nejvíce informací o původu covidu-19.

Nejzazším termínem pro zveřejnění informací měl být 18. červen. Ke zveřejnění však došlo o pět dní později.

Strohou desetistránkovou zprávu (pdf) s názvem „Potenciální vazby mezi Wuchanským institutem virologie (WIV) a původem pandemie covidu-19“ vydal Úřad ředitele národních zpravodajských služeb (ODNI).

Zpráva je částečně redigovaná a pohled federálních agentur a tajných služeb na její „gro“ – tedy na to, zda virus je přirozeného původu, či nikoliv, a zda unikl z wuchanské laboratoře či nikoliv – se značně liší a zůstává ve formě hypotéz. Většina tajných služeb dle zprávy vyhodnotila, že SARS-CoV-2 nebyl vytvořen uměle, byť „vyhodnotili“, že „někteří vědci ve WIV geneticky upravovali koronaviry za použití běžných laboratorních postupů“.

Několik republikánských zákonodárců, kteří dlouhodobě požadují transparentnost ohledně původu covidu-19, reagovalo, že odtajněná zpráva amerických zpravodajských služeb je příliš neohromila a že administrativa neinformovala zcela transparentně o všem, co ví.

Předseda sněmovního zpravodajského výboru republikán Mike Turner byl jedním z nich.

V nedělním rozhovoru v pořadu „Face the Nation“ na CBS News řekl: „Přijali jsme zákon, který říká, že odtajníte informace, které máte o covidu [pandemii] a činnosti laboratoře ve Wu-chanu. To, co udělali, je v podstatě to, že šli a vypracovali dokument o tom, čemu věří ohledně zpravodajských informací, které zkoumali. Abych uvedl příklad, požádali jsme o poodhalení opony a zveřejnění zpravodajských informací, a oni šli za oponu, přečetli si ty věci a vyšli ven a řekli, že tohle si o tom myslíme.“

Zpráva však „není dostačující a to povede k bitvě mezi Kongresem a ředitelkou národních zpravodajských služeb, aby se zajistilo, že jednomyslně přijatý zákon – Senátem i Sněmovnou reprezentantů a podepsaný prezidentem – bude dodržen, a také že americká veřejnost dostane odpovědi, které si zaslouží“, dodal Turner.

Původ SARS-CoV-2 byl ve Spojených státech předmětem rozsáhlých diskusí. Kritici reakce federální vlády tvrdí, že Národní zdravotní ústav poskytl finanční prostředky třetí straně, která prováděla výzkum netopýřích koronavirů ve výzkumném zařízení ve Wu-chanu. První hlášené případy onemocnění covidem-19 na světě byly ve Wu-chanu. Komunistická strana Číny zastávala oficiální verzi, že virus se objevil na wuchanské tržnici.

„Nadále nemáme žádné indicie, že by výzkumné fondy WIV před pandemií zahrnovaly SARS-CoV-2 nebo jeho blízkého předchůdce, ani žádné přímé důkazy o tom, že by před pandemií došlo ke specifickému incidentu souvisejícímu s výzkumem, na němž se podílel personál WIV a který by mohl způsobit pandemii covidu,“ uvádí se ve zprávě ODNI.

Jedna z mála amerických agentur, která je nakloněna teorii úniku z wuchanské laboratoře, je FBI.

28. února sdělil ředitel FBI Christopher Wray, že jeho úřad se již nějakou dobu domnívá, že původ covidu-19 je „s největší pravděpodobností potenciálním laboratorním incidentem“ Wu-chanu.

V neděli Turner zdůraznil, že zpravodajské informace by měly být odtajněny, aby lidé mohli zkoumat původ viru.

„Chceme, aby byly zveřejněny zpravodajské informace a jejich názor ke zveřejněným [informacím]. Kdybychom chtěli jejich názor, požádali bychom o něj. Přijali jsme zákon, který říká, že je odtajníme, aby se s nimi mohla seznámit americká veřejnost. Je třeba, aby se na to podívali i odborníci mimo zpravodajské komunity a pomohli nám pochopit, co se skutečně stalo, že to vedlo k úmrtí milionů lidí,“ řekl Turner v rozhovoru pro CBS News.

Turner jako šéf Výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů uvedl, že neměl možnost nahlédnout do „přílohy s tajnými informacemi“, která je součástí zprávy.

„Neměl jsem k ní přístup v utajeném režimu, ale dokonce i zveřejnění redigované přílohy je v rozporu s tím, co říká zákon,“ dodal. „Zákon říká odtajnit – nikoliv poskytnout nám další utajované informace. Můj výbor viděl značné množství těchto zpravodajských informací; poskytnout mému výboru další zpravodajské informace však neznamená poskytnout je veřejnosti.“

Překlad a původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa  

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.