Káva je ranní elixír pro celou řadu lidí. Studie zjistily, že kromě pocitu bdělosti a svěžesti může pití kávy napomáhat redukci tělesného tuku. Dále je spojeno se zvýšeným spalováním tuků při aerobním cvičení a zlepšuje výkon při cvičení.
Studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition zjistila, že ženy ve věku 20 až 44 let ve Spojených státech, které pijí dva až tři šálky kávy denně, mají o 2,1 % méně celkového tělesného tuku a o 2,9 % méně tuku v trupu než ženy, které kávu nepijí.
Muži ve věku 20 až 44 let, kteří vypili dva až tři šálky kávy denně, měli o 1,3 % méně celkového tělesného tuku a o 1,8 % méně tuku v trupu než muži stejného věku, kteří kávu nepili.
Celkově studie prokázala, že účinek konzumace kávy je u mužů méně zřetelný, jde-li o tělesný tuk.
Studie potvrdila, že pití kávy pomáhá snižovat obezitu zejména v oblasti trupu u žen. Vědci se domnívají, že zařazení kávy a jejích účinných látek do zdravé stravy může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění souvisejících s obezitou.
Tato studie, vypracovaná katedrou fyziologie na univerzitě v Granadě ve Španělsku rovněž prokázala, že kofein obsažený v kávě může zvýšit výkon při cvičení tím, že podporuje oxidaci tuků.
Vědci testovali 15 mužů v průměrném věku 32 let, kteří dostávali tři miligramy (mg) kofeinu na každý kilogram tělesné hmotnosti nebo placebo každý den v 8:00 a 17:00 hodin, poté následoval půlhodinový odpočinek, aby se zajistilo vstřebávání, a poté testování při cvičení. Výsledky ukázaly, že maximální oxidace tuků během cvičení se ve skupině s kofeinem zvýšila v průměru o 10,7 % ráno a o 29 % odpoledne ve srovnání se skupinou s placebem.
Výzkumný tým se domnívá, že kombinace příjmu kofeinu a středně intenzivního aerobního cvičení v odpoledních hodinách může být nejlepším řešením pro urychlení spalování tuků prostřednictvím aerobního cvičení.
Kromě zlepšení aerobního cvičení může kofein také přispět ke zlepšení výkonu při anaerobním cvičení vysoké intenzity. Studie Čcheng Čching-fenga, profesora na katedře sportovní výkonnosti na National Taiwan Normal University, zjistila, že basketbalistům konzumace 6 mg kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti 1 hodinu před cvičením pomohla podpořit anaerobní funkce přibližně o 11 % a oddálila pokles výkonnosti při vysoce intenzivních sportech.
Studie také zjistila, že příjem kofeinu může snížit koncentraci draselných iontů před cvičením. Což může souviset s oddálením únavy po vysoce intenzivním cvičení.
Výzkumný tým doporučuje sportovcům s hmotností kolem 70 kg vypít hodinu až dvě kávy před cvičením nebo soutěží. Cukr přidaný do kávy však urychluje účinek metabolismu, což tělu nepomůže vytvářet energii pro cvičení.
Podle tradiční čínské medicíny („TČM“) by naopak lidé s nedostatkem jinu a vysokým teplem neměli pít mnoho kávy.
Chen Hsin Hung, lékař TČM z tchajwanské kliniky čínské medicíny Joyful HAN, napsal, že z pohledu tradiční čínské medicíny může mírný příjem hořkých látek posílit slezinu a žaludek a zvýšit metabolismus. Káva sama o sobě je teplé povahy, sladká a hořká, a její pití ve správnou dobu může skutečně pomoci metabolismu. Avšak v důsledku obvyklého ponocování, nepravidelné práce a odpočinku nebo vysokého stresu, konstituce s nedostatkem jinu a vysokého tepla u moderních lidí způsobuje nadměrné pití kávy suchost a horkost. A v závažných případech může vyvolat příznaky, jako je žaludeční horkost a reflux jícnu.
Chen navrhl, že u dospělých s průměrnou hmotností 60 kg by denní příjem kofeinu neměl překročit 500 mg. Šálek kávy o objemu 360 mililitrů obsahuje přibližně 150 mg kofeinu.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.