Redakce Epoch Times ČTK

a 13. 4. 2024

Federální soudkyně v americkém státě Delaware odmítla smést ze stolu žalobu proti Hunteru Bidenovi, synovi amerického prezidenta Joea Bidena, týkající se držení zbraní. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž věc směřuje k hlavnímu líčení na pozadí předvolební kampaně, v níž bude Biden starší usilovat o znovuzvolení prezidentem. Jeho syn čelí obvinění, že v roce 2018 v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver. Je rovněž podezřelý, že bral drogy v době, kdy zbraň vlastnil.

Americká okresní soudkyně Maryellen Noreikaová ve Wilmingtonu rozhodla proti žádosti 54letého Bidena mladšího o zamítnutí dvou bodů obžaloby, v nichž lhal o užívání nelegálních narkotik, a třetího bodu, v němž byl obviněn z toho, že bral drogy v době, kdy zbraň vlastnil. Podle vyšetřovatelů měl zbraň Colt Cobra 11 dní, během nichž si „pravidelně“ kupoval kokain.

Obviněný přiznal, že byl v dané době na omamné látce závislý, jeho právníci ale porušení zákona odmítají. Požádali proto o zamítnutí obžaloby, kterou považují za neústavní. Bidenův právní tým rovněž tvrdil, že byl prezidentův syn stíhán selektivně a že měl závaznou dohodu, která ho chránila před stíháním.

Biden junior byl obžalován poté, co se v létě nečekaně rozpadla dohoda s prokurátory o ukončení stíhání ve zbraňové kauze a o vině a trestu v případu pozdního zaplacení daní. Na základě této dohody by se Biden vyhnul vězení, plán však ztroskotal po soudním slyšení, od kterého se čekalo jeho schválení.

Rozhodnutí Noreikaové otevírá cestu k soudnímu řízení, jehož začátek je předběžně naplánován na 3. června ve Wilmingtonu.

Biden mladší rovněž čelí obvinění z daňových deliktů, i v tomto případě vinu odmítá. Podle obžaloby podané v prosinci se v letech 2016 až 2019 vyhnul placení daně z příjmu ve výši 1,4 milionu dolarů (33,3 milionu korun). Syn současného amerického prezidenta tehdy vedl nákladný život a část jeho příjmů pocházela z manažerské pozice v ukrajinském průmyslovém aglomerátu Burisma. V případě odsouzení mu hrozí až 17 let vězení. Tento soudní proces má začít 20. června.

Již léta se v amerických médiích či v rámci kongresních vyšetřování objevují zprávy o zahraničních obchodních aktivitách a finančních transakcích rodiny Bidenových typu pay to play anebo kdo maže ten jede. Jde například o obchody firem s účastí Huntera a Jamese Bidena s čínskými energetickými firmami nebo působení Huntera v představenstvu ukrajinského energetického gigantu Burisma.

Proces s Hunterem Bidenem by mohl vnést další bezprecedentní právní rozměr do kampaně před prezidentskými volbami v roce 2024, v nichž se současný prezident pravděpodobně utká s Trumpem. Dlouhotrvající kauzy kolem prezidentova syna přitom zahrnují mnoho úrovní, od etických otázek ohledně jeho podnikání, přes trestní vyšetřování až po informace o jeho zapojení do korupčních aktivit. Republikánští politici tyto teorie spojují i s hlavou státu, která je lídrem Demokratické strany.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.