Natto si získává pozornost jako moderní zdravá potravina. Japonci se dnes dožívají vůbec nejvyššího věku na světě a jedním z tajemství jejich dlouhověkosti je konzumace natto.
Studie zveřejněná v BMJ, které se zúčastnilo více než 90 000 Japonců, zjistila, že ti, kteří pravidelně konzumovali natto, se dožívali vyššího věku, zejména s nižším rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Ve srovnání s těmi, kteří natto nejedli, se u mužů a žen, kteří ho pravidelně konzumovali, snížilo riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 24 %, resp. 21 %.
Natto má řadu zdraví prospěšných účinků, včetně:
- prevence arteriosklerózy, mozkového infarktu a infarktu myokardu
- účinky proti stárnutí
- zlepšení paměti
- prevence osteoporózy
- prevence rakoviny
- zlepšení zdraví pokožky
- ochrana před nachlazením a otravou jídlem
- podpora zdraví zažívacího traktu
- úbytek hmotnosti
Proč má natto tyto zdravotní účinky a jaká opatření je třeba dodržovat při jeho konzumaci?
Výjimečná potravina pro zdraví
Zdravotní účinky natto úzce souvisejí s jeho jedinečným výrobním procesem. Vyrábí se spařením sójových bobů a jejich následným zabalením do slámy, při kterém se udržuje specifická teplota, která umožňuje přirozeným bakteriím Bacillus natto ve slámě fermentovat boby. Japonci konzumují natto již více než 1 000 let. Způsob výroby je podobný jako u čínských fermentovaných sójových bobů (douchi), které jsou rovněž známé svými zdraví prospěšnými účinky.
Nejcharakterističtějším znakem natto jsou lepkavá vlákna, která jsou tvořena polymerem kyseliny glutamové syntetizovaným bakterií Bacillus natto ze sójových bobů. Tato vlákna pomáhají chránit žaludeční sliznici, usnadňují hladký průchod potravy a odpadů střevem a podporují vylučování toxinů z těla.
Bacillus natto dokáže potlačit činnost škodlivých bakterií a zároveň podpořit růst bakterií prospěšných.
Studie publikovaná v časopise Processes in 2020 zjistila, že natto obsahuje antimikrobiální látky, které mohou potlačovat patogenní bakterie, jako jsou Escherichia coli, Helicobacter pylori a Staphylococcus aureus. Kromě toho výzkum ukázal, že natto má antivirové vlastnosti, přičemž nattokináza je schopna narušit proteiny hrotu viru SARS-CoV-2. Studie publikovaná v časopise Nutrients ukázala, že natto může zvýšit počet prospěšných bakterií ve střevech, jako jsou bifidobakterie. Je pozoruhodné, že nízký počet bifidobakterií ve střevech je spojen s metabolickými poruchami, jako je hypertenze a diabetes.
Vzhledem ke všem těmto výhodám je natto skutečně výjimečně zdravou potravinou.
6 hlavních zdravotních přínosů
1. Podpora trávení
Natto je prospěšné pro regulaci trávicí funkce a může pomoci při léčbě stavů, jako je úplavice, infekce, záněty trávicího traktu, nadýmání, poruchy trávení, zácpa a neodstatečná stolice.
2. Prevence osteoporózy
Vitamín K produkovaný mikroorganismy v natto, známý jako K2, se liší od formy K1 obsažené v zelenině. V lidském těle může být vitamin K2 biosyntetizován také střevními bakteriemi. Kromě podpory tvorby vápníku v kostech pomáhá vitamin K2 předcházet nadměrným ztrátám vápníku z kostí, čímž přispívá k prevenci osteoporózy.
3. Zabránění vzniku krevních sraženin
Nattokináza, produkovaná během fermentace natto bakterií Bacillus natto, je přírodní látka s účinnými vlastnostmi rozpouštění krevních sraženin, která se nachází v bílkovinách fermentovaného natto. Studie na zvířatech prokázaly, že nattokináza zůstává aktivní i při průchodu kyselým prostředím žaludku a zásaditým prostředím střev.
Zařazení produktů fermentovaných natto spolu s přírodními složkami, jako je zelená cibule a česnek do jídelníčku, může účinně zabránit tvorbě krevních sraženin, a tím snížit riziko mozkového infarktu, infarktu myokardu a dalších cévních onemocnění.
Riziko vzniku krevní sraženiny nebo trombózy se zvyšuje během hlubokého spánku od pozdní noci do svítání. Proto se doporučuje jíst natto k večeři. Nattokináza zůstává v krevním řečišti 4 až 12 hodin po konzumaci a během této doby potenciálně uplatňuje své trombolytické účinky.
4. Prevence rakoviny
Studie publikovaná v časopise Japanese Journal of Clinical Oncology naznačuje, že pravidelná konzumace natto může být spojena s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu u žen.
5. Zlepšení paměti
Natto obsahuje lecitin, který prokazatelně zlepšuje krátkodobou paměť. To je zvláště prospěšné pro studenty a lidi s hektickým pracovním rozvrhem.
6. Podpora hubnutí
Studie publikovaná v časopise Journal of Functional Foods zjistila, že složky v natto mohou podporovat metabolismus tuků, což může napomáhat hubnutí.
Optimální doba spotřeby
Natto lze jíst každý večer, ale doporučuje se nejíst ho nalačno, protože vysoký obsah vlákniny může způsobit potíže osobám s trávicími problémy.
Natto je obecně nejprospěšnější, když se jí večer. Většině lidí stačí k získání zdraví prospěšných účinků asi 45 gramů denně. U osob s kardiovaskulárním onemocněním nebo trombózou se pro zvýšení prospěšnosti doporučuje zvýšit příjem na přibližně 90 gramů denně.
Růst bakterie Bacillus natto a aktivita jejích enzymů se po zmrazení téměř zastaví, proto je nejlepší nespotřebované natto zmrazit, aby se zachovala jeho kvalita.
5 skupin lidí, kteří by se měli natto vyhnout
U zdravých jedinců nemá mírná konzumace natto obvykle žádné vedlejší účinky. Lidé s následujícími potížemi by se však měli před konzumací natto poradit s lékařem:
- Zhoršená funkce ledvin: Natto se vyrábí ze sójových bobů, které mají vysoký obsah bílkovin a mohou zatěžovat ledviny.
- Gastrointestinální onemocnění: Lidé se žaludečními vředy, dyspepsií, gastritidou nebo častými bolestmi žaludku by měli konzumaci natto omezit, protože obsahuje velké množství vlákniny, která může žaludek výrazně zatěžovat.
- Dna: Natto je sójový produkt s vysokým obsahem purinů, které mohou zhoršovat příznaky dny.
- Poruchy srážlivosti krve nebo užívání antikoagulačních léků: Natto se nedoporučuje lidem s krvácejícími ranami nebo lidem, kteří se zotavují po operaci. Kromě toho může narušovat účinnost léků proti srážlivosti krve.
- Užívání léků proti hypertenzi: Nattokináza může zvýšit účinky léků na krevní tlak, což může vést k nadměrně nízkému krevnímu tlaku. Proto je vhodné vyhnout se konzumaci natto současně s těmito léky. Osoby užívající léky na krevní tlak by se před konzumací měly poradit se svým ošetřujícím lékařem.
Poté, co jste se dozvěděli o japonském tajemství dlouhověkosti – natto – zvažte jeho zařazení do svého jídelníčku, pokud chcete bojovat proti stárnutí a předcházet vzniku krevních sraženin.
–ete–