Rituál přípravy dokonalého šálku čaje přesahuje hranice kultur i časů. Posuňte svůj oblíbený nápoj o krok dál tím, že si doma vypěstujete čajové lístky a květy.
Jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě je čaj, který podporuje fyzické zdraví a duševní pohodu, zatímco zároveň uklidňuje mysl. Existuje něco lepšího než se zachumlat s šálkem čaje před krbem? Nebo si vychutnat osvěžující sklenici ledového čaje během horkého letního dne? Čaj se po staletí používá k budování vztahů a podpoře smysluplných rozhovorů – včetně dlouhé historie mezinárodních jednání.
Velmi oblíbená Camellia sinensis, základ toho, co puristé považují za „pravé“ čaje, je tradičně spojována s exotickými kraji. Tato nenáročná rostlina však roste stejně dobře i na zahradě.
Camellia sinensis var. assamica, charakteristická svými většími listy, je odolná vůči chladu v klimatické zóně 7 a teplejších oblastech na jihu. Camellia sinensis var. sinensis, často označovaná jako „čínská varianta“, má menší listy, ale je ještě odolnější vůči chladu a daří se jí až do zóny 6. Pro ty, kteří žijí na severu, je nejlepší rostliny pěstovat v nádobách a na zimu je přenést dovnitř.
Nemáte zahradu? Čajové rostliny můžete celoročně pěstovat uvnitř u slunného okna nebo pod růstovým světlem. Kromě pravých čajů stojí za zvážení i další druhy, například rooibos nebo běžné bylinky.
Jedna rostlina, mnoho čajů
Všechny pravé čaje – černý, zelený, bílý, oolong, pu-erh a žlutý – pocházejí z nenáročné rostliny Camellia sinensis. Této rostlině stačí pouhé dvě až šest hodin slunečního světla a několik hodin odpoledního stínu. Nejlépe se jí daří při teplotách 21–29 °C, ale s dostatečnou péčí a ochranou před přímým poledním sluncem v létě může přežít jak v tropech, tak i zimy až do -6 °C.
Rostlina potřebuje mírnou zálivku – zalévejte, když je vrchní centimetr půdy suchý. Jakmile dospěje, dokáže přežít i sucho. Daří se jí v hlinité, písčité i jílovité půdě, všechny typy je ale potřeba obohatit o organickou hmotu (ideální je kompost). Pro růst však vyžaduje kyselé prostředí s pH v rozmezí 4,0–5,5. Kyselost půdy můžete zvýšit přidáním kávové sedliny, citronové šťávy, rašeliníku nebo použitím kyselého hnojiva.
Jak může jediná rostlina zajistit většinu světové produkce čaje? Tajemství spočívá v různých metodách pěstování, sklizně a zpracování. Pro ty, kteří hledají výzvu, je k dispozici spousta návodů online, které vám pomohou.
Bylinkové potěšení
Z čerstvých nebo vzduchem sušených lístků snadno pěstované máty klasnaté nebo máty peprné si připravíte výborný čaj. Pokud chcete něco netradičního, zkuste čokoládovou mátu s kakaovým aroma. Máta roste téměř kdekoli na plném slunci nebo v polostínu, ale na severu je třeba ji na zimu chránit před chladem (nebo ji přenést dovnitř), zatímco na jihu vyžaduje v létě vydatnou zálivku. Velmi dobře se jí daří také za slunným oknem uvnitř domu. Máta je však velmi bujná rostlina, která může snadno ovládnout celý záhon, pokud je s podmínkami spokojená. Proto mnoho lidí preferuje její pěstování v nádobách.
Její příbuzná, meduňka lékařská, vyžaduje podobnou péči, stejně jako šanta kočičí. Obě tyto bylinky jsou ideální na přípravu uklidňujících čajů, přičemž šanta má jedinečnou citronovo-mátovou příchuť.
Pokud hledáte další způsoby, jak získat čerstvou citronovou vůni bez pěstování citrusových stromů, můžete zkusit citronovou trávu, tropickou trvalku, která dorůstá až 1,2 metru, nebo kompaktnější verbenu citronovou). Obě tyto rostliny rostou celoročně v klimatických zónách 8 až 11 a na severu se dají snadno vypěstovat ze semen každé jaro. Obě mají rády plné slunce a jsou středně odolné vůči suchu. Zatímco mnoho kuchařů používá jen olejově bohaté cibulky citronové trávy, její listy se výborně hodí i na přípravu čaje.
Proslulý Nízko rostoucí římský slouží jako dekorativní půdní pokryv. Dobře snáší vysoké teploty a mírné sucho. V létě se mu daří v klimatických zónách 4 až 9, zatímco v mírnějších zimách zvládne růst i v zónách 10 až 11.
Pravý heřmánek dorůstá do výšky až 60 centimetrů a je odolný v zónách 4 až 9. Oba druhy prospívají na plném slunci, ale v horkých oblastech lépe snášejí polostín. Zatímco květy jsou nejoblíbenější na přípravu čaje, i listy mohou čaji dodat plnější a výraznější chuť.
Levandule a další čajové poklady
Levandule prospívá v suché, dobře propustné půdě na plném slunci v klimatických zónách 5 až 9. Její poupata jsou ideální na čaj, který pomáhá při usínání.
Nenáročný yzop anýzový je oblíbený díky čaji, který uklidňuje žaludek. Tato trvalka odolná vůči suchu roste v zónách 4 až 9, má ráda plné slunce a na zimu ji lze seříznout až k zemi. Podobně i bazalka pravá, která možná už roste na vaší zahradě nebo na okenním parapetu, umí zklidnit i silné žaludeční potíže. Stačí pár lístků vložit do horké vody, nechat vyluhovat a vychutnat si jejich jemnou chuť.
Rozmarýn, který prospívá v zónách 7 až 11 a všude jinde uvnitř, je známý tím, že zlepšuje náladu a paměť – a navíc voní jako sváteční období. Potřebuje plné slunce a minimální zálivku, protože nesnáší přemokřenou půdu.
Čaj z řebříčku se používá pro své četné zdravotní přínosy už od starověkého Řecka. Rostlina dobře prospívá na plném slunci s mírnou zálivkou v zónách 3 až 9.
Čaje z Afriky: Rooibos a ibišek
Původem z Jihoafrické republiky, Aspalathus linearis (rooibos, červený čaj) nabízí silnou, zemitou chuť. Jemné mladé lístky se fermentují a poté suší na slunci – proces je tak jednoduchý, že je stačí na 8 až 12 hodin uzavřít do vzduchotěsné nádoby, kde získají sladké aroma, a následně je několik dní nechat volně doschnout na vzduchu.
Další africkou rostlinou vhodnou na čaj je Hibiscus sabdariffa. Podobně jako okrasný ibišek má tato rostlina nádherné květy, které po odkvětu zanechávají jasně červený kalich bohatý na vitamín C. Ten tvoří základ oblíbeného čaje Red Zinger.
Obě tyto tropické rostliny lze snadno přezimovat uvnitř, což z nich dělá ideální kandidáty na pěstování doma.
Sladká tečka
Žádná čajová zahrada by nebyla úplná bez přírodního sladidla bez kalorií – Stevia rebaudiana. Tato nenáročná rostlina dorůstá až 60 centimetrů a může být buďto sladkým doplňkem na zahradě, nebo působivým akcentem na kuchyňském parapetu. Její listy lze použít čerstvé nebo je nechat uschnout na vzduchu a rozdrtit na prášek.
–ete–
