Průzkum společnosti Too Good To Go, provedený ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, ukazuje, že 28 % Čechů vyhazuje zbytky z Vánoc. Nejvíce se plýtvá bramborovým salátem, v těsném závěsu je pak chléb a sladkosti.
Zatímco jídlo po Vánocích zbyde 87 % Čechů, pouze 3 z 10 přiznávají, že zbytky vyhazují. Češi přitom za nákup jídla na vánoční stůl utratí v průměru kolem 2 000 korun, přičemž výdaje stoupají s počtem členů domácnosti a výší příjmů.
Proč se plýtvá?
Nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků je podle průzkumu příprava nadměrného množství pokrmů (66 %) následovaná zkažením jídla (40 %) v důsledku toho, že jej lidé nebyli schopni zkonzumovat včas.
Další příčinou je, že hosté nesnědli veškeré připravené pokrmy (16 %) a 14 % Čechů během Vánoc plýtvá jídlem kvůli tomu, že neví, jak zbytky zpracovat a zužitkovat.
První příčku nejčastěji vyhazovaného jídla v tomto období obsadil bramborový salát (52 %), v těsném závěsu je chléb (50 %), dále také sladkosti (38 %) či ovoce (18 %).
Zpracování zbytků
Průzkum poukazuje také na skutečnost, že navzdory tomu, že 87 % Čechů zbude po Vánocích jídlo, více než polovina (52 %) české populace ho dále nezpracovává. U generace Z a mileniálů je procento ještě vyšší, jelikož zbytky vyhazuje až 57 % z nich. Lépe si v tomto kontextu vedou zástupci starších generací, u nichž čísla dosahují 48 %.
Společnost Too Good To Go nabízí několik užitečných tipů, jejichž praktikováním lze množství potravinového odpadu snížit.
Základem je sestavit nákupní seznam a před pořízením surovin zkontrolovat nejdříve domácí zásoby, a tím tak zamezit nákupu nepotřebných potravin. V předcházení plýtvání je stěžejní také správné uchování jídla – ať už se jedná o volbu vhodných pytlíků na pečivo či znalost toho, jaké potraviny patří do lednice a jaké ne.
Klíčem k zamezení plýtvání je také předem naplánovaná příprava adekvátního množství jídla, které se s jistotou zvládne během Vánoc zkonzumovat. Velkou část potravin, které zůstanou a jsou stále v dobrém stavu, je možné zamrazit a konzumovat postupně po dobu až několika měsíců.
Nedílnou součástí snižování plýtvání potravinami je také kreativita v rámci zpracování zbylého jídla. Existuje celá řada způsobů, jak zbytky z Vánoc dále využít. Starý chléb může posloužit k výrobě krutonů nebo k zahuštění polévky a z vánočky se dá vyrobit výborný french toast či žemlovka. Trvanlivost bramborového salátu se dá prodloužit přidáním majonézy do salátu až těsně před servírováním, doporučuje společnost.