Společný průzkum agentury STEM/MARK a Too Good To Go ukázal generační rozdíly, jak Češi hospodaří s jídlem. Mladé generace (Generace Z a Y) plýtvají jídlem nejvíce, s tím, že až 45 % vyhazuje potraviny pravidelně, ale zároveň mají snahu své návyky změnit.
Podle průzkumu se většina Čechů (87 %) staví k vyhazování jídla negativně. Více než 30 % Čechů pravidelně vyhazuje jídlo, u generace Z (lidé narození v letech 1997–2012) a mileniálů (generace narozená v letech 1981–1996) je to dokonce až 45 %. Přitom právě tyto mladší generace mají větší ochotu něco změnit.
V přepočtu na koruny pak každý Čech v průměru vyhodí jídlo za 1800 Kč ročně, generace Z a mileniálové pak za více než 2400 Kč. Starší generace, jako jsou generace X (narozená 1965–1980) a baby boomers (1946 – 1964), vyplýtvá potraviny v hodnotě 1 200 Kč. Až 74 % lidí nakupuje jídlo ve slevách s blížícím se datem spotřeby a 14 % z nich jej nestihne sníst a potraviny končí následně v koši. Naopak v restauracích více než polovina lidí jídlo dojídá, uvádí průzkum.
Podle Eurostatu se v Česku vyhodí více než jeden milion tun jídla ročně. To znamená, že každý Čech vyhodí zhruba 101 kilogramů potravin za jeden rok.
„Je skvělé, že až 87 % Čechů má k plýtvání potravinami negativní postoj, ale přesto jimi plýtváme. To má obrovský dopad na naše peněženky, gastro podniky i životní prostředí. Pochopením našich návyků můžeme zvýšit povědomí o tom, v čem tento problém spočívá, a společně pracovat na snížení jeho rozsahu,” říká Pavol Dzurjanin, ředitel Too Good To Go Česko.
Poptávka po neprodaných potravinách
Téměř 90 % respondentů uvedlo, že by podniky měly nabízet přebytky potravin na konci dne za lepší ceny, aby se nemusely vyhazovat. A také 90 % oslovených by si pro takové potraviny osobně do obchodu či restaurace zašlo.
„Velmi nás těší, že v Česku roste zájem o předcházení plýtvání potravinami. Ve společnosti Too Good To Go jsme již svědky konkrétních akcí. Svědčí o tom rostoucí počet uživatelů aplikace, kterých je nyní 40 000 a kteří již zachránili více než 20 000 Dobrovaků, tj. 20 000 kg kvalitních potravin, před plýtváním. Ve velkém měřítku mohou mít malé akce velký dopad,“ dodává Pavol Dzurjanin, ředitel Too Good To Go Česko.