Tyto jednoduché recepty tradiční čínské medicíny zvlhčují plíce, čistí toxiny a podporují imunitu v chladných měsících.
Věděli jste, že můžete pročistit plíce a posílit imunitu pouhou úpravou jídelníčku? Následujících 10 receptů na čištění plic a boj proti zánětům je snadno zařaditelných do každodenního života.
Podle tradiční čínské medicíny (TČM) mají bílé houby, černé houby, lotosový kořen, kurkuma, zázvor, kustovnice, hrušky, červené datle, vlašské ořechy a med schopnost vyživovat plíce. Moderní medicína navíc potvrzuje, že obsahují antioxidanty a protizánětlivé látky a posilují imunitní systém.
1. Rosolovka (tremella)
Podle TČM tremella, v češtině známá také jako rosolovka, pomáhá doplňovat tělesné tekutiny a přirozeně zvlhčuje plíce, což je obzvláště důležité v suchých obdobích. Tremella je bohatá na polysacharidy s antioxidačními a imunitu podporujícími účinky.
Odvar z rosolovky a hrušek
Ingredience:
- 1 kus rosolovky
- 1 hruška
- Kamenný cukr (lze sehnat např. v asijských potravinách nebo lze nahradit hrubým krystalovým cukrem), dle chuti
Příprava:
- Namočte rosolovku do vody a natrhejte ji na malé kousky.
- Oloupejte hrušku, zbavte jádřince a nakrájejte ji na kostky.
- Vložte rosolovku a cukr do hrnce, přilijte vodu a vařte 1 hodinu.
- Přidejte hruškové kostky a několik minut povařte.
2. Lotosový kořen
Lotosový kořen je bohatý na antioxidanty, zejména vitamín C, který pomáhá čistit plíce, odstraňovat hlen a zvyšovat imunitu.
Lotosový kořen a červené i žluté papriky jsou bohaté na vitamín C. Studie ukázaly, že vitamín C z potravy pomáhá předcházet rakovině plic, zatímco doplňky stravy takový účinek nemají.
Restované červené a žluté papriky s lotosovým kořenem
Ingredience:
- 2 menší kusy lotosového kořene
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- Trocha nasekaného česneku
- Sůl dle chuti
Příprava:
- Lotosový kořen omyjte a nakrájejte na plátky, papriky nakrájejte na proužky.
- V hrnci rozehřejte olej, na mírném plameni osmahněte česnek, dokud neuvolní vůni.
- Přidejte plátky lotosového kořene, krátce orestujte a přilijte trochu vody. Pokračujte v restování, dokud kořen mírně nezprůhlední.
- Přidejte papriky, osolte, restujte další minutu a sundejte z ohně.
3. Jidášovo ucho
Jidášovo ucho (v čínské kuchyni označované jako černá houba) je potravina s léčivými účinky. Zvlhčuje plíce a odvádí horkost z těla. Je bohaté na železo, vlákninu a polysacharidy, které posilují imunitu a pomáhají předcházet infekcím. Studie ukázaly, že extrakt z jidášova ucha může inhibovat množení rakovinných buněk v plicích a zlepšovat plicní mikroflóru.
Salát z černých hub
Ingredience:
- 1 a 1/2 lžíce sušeného jidášova ucha
- 2 stroužky česneku
- 1/2 okurky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce bílého cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- Sůl dle chuti
Příprava:
- Namočte jidášovo ucho na 2 hodiny do vody. Odřízněte kořeny a dobře propláchněte.
- Blanšírujte ve vroucí vodě 3 minuty. Vyjměte, propláchněte studenou vodou, osušte a odložte stranou.
- Nasekejte česnek, okurku nakrájejte na tenké nudličky a společně s houbami dejte na talíř.
- V misce smíchejte rýžový ocet, sójovou omáčku, cukr a sezamový olej. Směs nalijte na salát a osolte dle chuti.
4. Hrušky
Hrušky jsou bohaté na antioxidanty, jako je vitamín C, který snižuje tvorbu hlenu a udržuje plíce zvlhčené. Jsou obzvlášť vhodné ke konzumaci v suchých obdobích. Studie ukázaly, že hrušky obsahují polyfenoly a flavonoidy, které zmírňují alergie a pomáhají při respiračních onemocněních, jako je astma.
Dušená hruška s kamenným cukrem
Ingredience:
- 1 hruška
- 1 lžíce kamenného (popř. krystalového) cukru
- Několik kustovnic (goji)
Příprava:
- Oloupejte hrušku, odstraňte semínka a nakrájejte ji na kousky.
- Dejte ji do hrnce s cukrem a kustovnicí.
- Přilijte vodu a vařte 20 minut.
5. Vlašské ořechy
Podle TČM vlašské ořechy zahřívají plíce, zmírňují kašel a vyživují ledviny. Jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou omega-3 mastné kyseliny a polyfenoly, které zmírňují záněty v plicích. Studie ukázaly, že starší lidé, kteří konzumují 30–60 gramů vlašských ořechů denně, mají po dvou letech nižší zánětlivé markery.
Omega-3 nejen chrání kardiovaskulární systém, ale jsou také zásadní pro zdraví plic. Studie prokázaly, že u pacientů s plicní fibrózou vyšší hladina omega-3 mastných kyselin v plazmě zlepšuje výměnu oxidu uhličitého a prodlužuje přežití bez nutnosti transplantace plic. Tento jev byl pozorován bez ohledu na historii kouření nebo kardiovaskulárních onemocnění.
Kaše z vlašských ořechů a červených datlí
Ingredience:
- 10 červených datlí
- 10 vlašských ořechů
- 1/2 hrnku rýže
- Trochu kamenného cukru
Příprava:
- Červené datle namočte do horké vody a zbavte jader.
- Vlašské ořechy opláchněte.
- Vložte červené datle, vlašské ořechy a rýži do hrnce.
- Přilijte vodu, přiveďte k varu a poté snižte plamen. Vařte, dokud nevznikne kaše.
- Přidejte trochu cukru a míchejte, dokud se nerozpustí.
6. Zázvor
Zázvor zahřívá tělo, odstraňuje hlen a zmírňuje kašel. Jeho aktivní složka, gingerol, má silné protizánětlivé účinky. Další studie prokázaly, že extrakt ze zázvoru uvolňuje hladké svalstvo dýchacích cest, potlačuje zánět a zlepšuje astma.
Zázvorový čaj
Ingredience:
- 1 a 1/2 lžíce plátků zázvoru
- 2 a 1/4 hrnku vody
- 1 lžíce medu
- 2 plátky citronu
Příprava:
- Dejte zázvor do hrnce.
- Přilijte vodu, přiveďte k varu a vařte 10 minut.
- Sceďte zázvor a nalijte čaj do šálku.
- Přidejte med a plátky citronu.
7. Červené datle
TČM považuje červené datle za ideální prostředek pro výživu krve a plic. Jsou bohaté na polysacharidy a vitaminy, které posilují imunitu a chrání dýchací systém.
Studie in vitro prokázaly, že polysacharidy zvyšují schopnost imunitních buněk bojovat proti patogenům a ovlivňují produkci prozánětlivých cytokinů.
Čaj z červených datlí
Ingredience:
- 6 červených datlí
- 2 a 1/2 hrnku horké vody
Příprava:
- Červené datle omyjte a odstraňte jádra.
- Dejte je do hrnce s horkou vodou a louhujte 15 minut.
8. Kurkuma
Kurkuma je protizánětlivé koření, které je obzvlášť účinné při zmírňování chronických zánětů plic. Studie prokázaly, že kurkumin, látka obsažená v kurkumě, výrazně snižuje záněty a poškození plic.
Zlaté mléko s kurkumou
Ingredience:
- 1 hrnek mléka
- 1 lžička kurkumy
- Špetka černého pepře
- Med dle chuti
Příprava:
- Zahřejte mléko.
- Přidejte kurkumu a černý pepř, promíchejte.
- Osladťe medem podle chuti.
9. Med
Med má antibakteriální, zvlhčující a protikašlací účinky, a je obzvlášť vhodný při suchém kašli a podráždění krku. Studie Oxfordské univerzity dospěla k závěru, že med lépe než běžná léčba zmírňuje příznaky infekcí horních cest dýchacích a představuje levnou alternativu k antibiotikům.
Ranní nápoj z medu a citronu účinně pročistí plíce a zvlhčí hrdlo.
Medová limonáda
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- Polovina citronu
- 1 lžíce medu
Příprava:
- Ohřejte vodu.
- Citron omyjte a nakrájejte na tenké plátky nebo vymačkejte šťávu.
- Všechny ingredience dejte do hrnku a promíchejte.
10. Kustovnice čínská (goji)
Kustovnice je bylina TČM bohatá na polysacharidy, vitamín C a karotenoidy, které účinně chrání zdraví plic a posilují imunitu. Polysacharidy mohou zpomalit růst rakovinných buněk v plicích tím, že narušují jejich dělení nebo spouštějí jejich přirozenou buněčnou smrt.
Čaj z kustovnice
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce kustovnice
Příprava:
- Zahřejte vodu a namočte kustovnici na 10 minut.
- Před pitím nechte čaj mírně vychladnout.
Recepty výše jsou oblíbené tradiční recepty TČM, jejichž účinnost podporuje i moderní vědecký výzkum. Přidáním těchto pokrmů do každodenního jídelníčku můžete jednoduše a chutně podpořit svou imunitu v chladném podzimním a zimním období.
Zveřejněné názory v tomto článku vyjadřují stanoviska autora a nemusí nutně odrážet postoje Epoch Times. Před zařazením nových potravin nebo doplňků do vašeho jídelníčku se vždy poraďte se svým lékařem, zejména pokud trpíte chronickým onemocněním nebo užíváte léky.
–ete–