Voňavá miska nudlí vás zasytí a dodá vám novou energii.
Po zimních hostinách je osvěžující sáhnout po lehkých a horkých asijských polévkách, které dodají energii a příjemně zahřejí. Kari, pho a ramen jsou příklady uklidňujících asijských pokrmů do misky. Jsou plné horkých nudlí a výrazného koření, a nabízejí tak neodolatelné večeře, které probudí smysly a osvěží chuťové pohárky po bohatých zimních hostinách.
Ramen je nudlová polévka, která pochází z Číny a byla přenesena do Japonska, kde je velmi oblíbeným pokrmem. Tato domácí verze je plná lehce podušené zeleniny a hub, položených na vrstvě nudlí v aromatickém vývaru, provoněném zázvorem a česnekem. Není to zcela autentická verze, ale právě o to jde. S několika základními surovinami, jako jsou sójová omáčka, zázvor a mirin (sladké rýžové víno používané v japonské kuchyni), si můžete ve své kuchyni připravit verzi, která uspokojí zimní chutě.
Tento recept použijte jako základ. Můžete přidat další zeleninu, jako například mrkev, kapustu nebo choi (čínské zelí). Místo vepřového masa lze použít kuřecí maso nebo tofu: jednoduše postupujte podle receptu na marinádu a změňte bílkovinu. Poté maso či tofu osmahněte na pánvi nebo upečte, než je přidáte do polévky.
Ramen s vepřovým masem
Doba přípravy: 45 minut
Celková doba: 45 minut + čas na marinování
Porce: 4
- 1 vepřová panenka, cca 450 g
Ingredience na marinádu:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 velký stroužek česneku, nastrouhaný
- 1 lžíce mirinu nebo sake
- 1 lžíce praženého sezamového oleje
- 2 lžičky třtinového cukru
Ingredience na polévku:
- 1 lžíce oleje
- 4 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
- 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky drcených chilli vloček
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 3 jarní cibulky (bílá a zelená část odděleny), bílé části nakrájené na proužky, zelené nasekané na ozdobu
- 3 lžíce sójové omáčky nebo tamari
- 2 lžíce mirinu
- 1 lžička asijské pálivé omáčky, například Sriracha
- 170 g hub shiitake, očištěných a nakrájených na plátky silné 6 mm
- Přibližně 120 g baby špenátu, pevně stlačeného
- 4 porce sušených nebo čerstvých ramenových nudlí
Na ozdobu:
- 4 vejce uvařená na „mazlavou“ konzistenci, oloupaná a rozkrojená na poloviny (volitelné)
- Sezamová semínka na ozdobu
- Pálivá omáčka
V malé misce vyšlehejte všechny ingredience na marinádu. Vepřovou panenku vložte do zapékací mísy, přelijte marinádou a důkladně ji obalte. Marinujte alespoň jednu hodinu, ideálně přes noc, a občas maso otočte. Před pečením vyndejte z lednice 15 minut dopředu.
Troubu předehřejte na 175 °C. Vepřovou panenku pečte, dokud teploměr zapíchnutý do středu masa neukáže 63 °C, přibližně 20 minut v závislosti na tloušťce masa. Nechte maso odpočívat asi 10 minut, poté nakrájejte na plátky silné 6 mm.
Zatímco se vepřová panenka peče, připravte si polévku. Na středním plameni zahřejte jednu lžíci oleje v hrnci. Přidejte česnek, zázvor a chilli vločky a restujte, dokud nezačnou vonět, asi jednu minutu. Přidejte kuřecí vývar, bílé části jarní cibulky, sójovou omáčku, mirin a pálivou omáčku. Přiveďte k varu a na mírném plameni částečně přikryté vařte asi 20 minut. Přidejte houby a pokračujte ve vaření na mírném plameni, dokud nezměknou, ještě 6 až 8 minut.
Zatímco se polévka vaří, napařte špenát, dokud nezavadne. Vymačkejte přebytečnou vodu a dejte stranou.
V jiném hrnci uvařte ramenové nudle podle návodu na obalu. Sceďte je a rozdělte do čtyř servírovacích misek.
Polévku nalijte do misek tak, aby těsně zakryla nudle. Na nudle rozložte plátky vepřového masa a špenát. Přelijte je šťávou, která se z masa uvolnila. Podle potřeby přidejte více vývaru. Pokud chcete použít vejce, přidejte je na pokrm. Dozdobte zelenou částí jarní cibulky a sezamovými semínky. Podávejte s pálivou omáčkou.
–ete–