18. 1. 2025

Voňavá miska nudlí vás zasytí a dodá vám novou energii.

Po zimních hostinách je osvěžující sáhnout po lehkých a horkých asijských polévkách, které dodají energii a příjemně zahřejí. Kari, pho a ramen jsou příklady uklidňujících asijských pokrmů do misky. Jsou plné horkých nudlí a výrazného koření, a nabízejí tak neodolatelné večeře, které probudí smysly a osvěží chuťové pohárky po bohatých zimních hostinách.

Ramen je nudlová polévka, která pochází z Číny a byla přenesena do Japonska, kde je velmi oblíbeným pokrmem. Tato domácí verze je plná lehce podušené zeleniny a hub, položených na vrstvě nudlí v aromatickém vývaru, provoněném zázvorem a česnekem. Není to zcela autentická verze, ale právě o to jde. S několika základními surovinami, jako jsou sójová omáčka, zázvor a mirin (sladké rýžové víno používané v japonské kuchyni), si můžete ve své kuchyni připravit verzi, která uspokojí zimní chutě.

Tento recept použijte jako základ. Můžete přidat další zeleninu, jako například mrkev, kapustu nebo choi (čínské zelí). Místo vepřového masa lze použít kuřecí maso nebo tofu: jednoduše postupujte podle receptu na marinádu a změňte bílkovinu. Poté maso či tofu osmahněte na pánvi nebo upečte, než je přidáte do polévky.

Ramen s vepřovým masem

Doba přípravy: 45 minut
Celková doba: 45 minut + čas na marinování

Porce: 4

  • 1 vepřová panenka, cca 450 g

Ingredience na marinádu:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 velký stroužek česneku, nastrouhaný
  • 1 lžíce mirinu nebo sake
  • 1 lžíce praženého sezamového oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru

Ingredience na polévku:

  • 1 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 lžičky drcených chilli vloček
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 3 jarní cibulky (bílá a zelená část odděleny), bílé části nakrájené na proužky, zelené nasekané na ozdobu
  • 3 lžíce sójové omáčky nebo tamari
  • 2 lžíce mirinu
  • 1 lžička asijské pálivé omáčky, například Sriracha
  • 170 g hub shiitake, očištěných a nakrájených na plátky silné 6 mm
  • Přibližně 120 g baby špenátu, pevně stlačeného
  • 4 porce sušených nebo čerstvých ramenových nudlí

Na ozdobu:

  • 4 vejce uvařená na „mazlavou“ konzistenci, oloupaná a rozkrojená na poloviny (volitelné)
  • Sezamová semínka na ozdobu
  • Pálivá omáčka

V malé misce vyšlehejte všechny ingredience na marinádu. Vepřovou panenku vložte do zapékací mísy, přelijte marinádou a důkladně ji obalte. Marinujte alespoň jednu hodinu, ideálně přes noc, a občas maso otočte. Před pečením vyndejte z lednice 15 minut dopředu. 

Troubu předehřejte na 175 °C. Vepřovou panenku pečte, dokud teploměr zapíchnutý do středu masa neukáže 63 °C, přibližně 20 minut v závislosti na tloušťce masa. Nechte maso odpočívat asi 10 minut, poté nakrájejte na plátky silné 6 mm.

Zatímco se vepřová panenka peče, připravte si polévku. Na středním plameni zahřejte jednu lžíci oleje v hrnci. Přidejte česnek, zázvor a chilli vločky a restujte, dokud nezačnou vonět, asi jednu minutu. Přidejte kuřecí vývar, bílé části jarní cibulky, sójovou omáčku, mirin a pálivou omáčku. Přiveďte k varu a na mírném plameni částečně přikryté vařte asi 20 minut. Přidejte houby a pokračujte ve vaření na mírném plameni, dokud nezměknou, ještě 6 až 8 minut.

Zatímco se polévka vaří, napařte špenát, dokud nezavadne. Vymačkejte přebytečnou vodu a dejte stranou. 

V jiném hrnci uvařte ramenové nudle podle návodu na obalu. Sceďte je a rozdělte do čtyř servírovacích misek.

Polévku nalijte do misek tak, aby těsně zakryla nudle. Na nudle rozložte plátky vepřového masa a špenát. Přelijte je šťávou, která se z masa uvolnila. Podle potřeby přidejte více vývaru. Pokud chcete použít vejce, přidejte je na pokrm. Dozdobte zelenou částí jarní cibulky a sezamovými semínky. Podávejte s pálivou omáčkou.

ete

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Koalice ANO, SPD a Motoristů odmítla úpravu programu podle návrhu prezidenta Pavla

Pavel ve středu požádal předsedu ANO o doplnění programového prohlášení vznikající koalice o postoj vlády k ruské válce proti Ukrajině, zahrnutí závazku plnění spojeneckých povinností v Severoatlantické alianci a navyšování obranných výdajů.

„ODS musí být znovu sexy,“ říká Skopeček. Co potřebuje strana k úspěchu?

V lednu čeká ODS kongres, na kterém si členové zvolí nového šéfa. Dle poslance Jana Skopečka stojí strana na prahu změny a zamýšlí se nad směrem, kterým by se měla vydat.

Europoslanci podpořili snížení emisí o 90 procent do roku 2040

Text podpořilo 379 europoslanců, 248 jich bylo proti a deset se zdrželo hlasování.

Temu i Aliexpress zdraží. EU zavede cla na levné balíky z Číny už v roce 2026, rozhodli ministři

Unijní ministři financí se dnes v Bruselu dohodli, že co nejdříve v roce 2026 zavedou cla na balíky s nízkou hodnotou přicházející do zemí Evropské unie.

Ke kritickým nerostům na Ukrajině se dostávají USA rychleji než EU, upozorňuje think-tank

Globsec publikoval analýzu, podle které jsou USA v jednání s Ukrajinou v oblasti těžby a dodávek kritických nerostných surovin dále než EU, do které chce Ukrajina vstoupit...

BBC čelí dalšímu obvinění z úpravy projevu Donalda Trumpa

Britská veřejnoprávní stanice BBC oznámila, že prošetřuje nové obvinění ohledně úpravy projevu amerického prezidenta Donalda Trumpa v jednom ze svých dalších pořadů...

Autogramiáda nové knihy senátorky Daniely Kovářové (nezařazená). (Isabella Monaghan / Epoch Times)
„Stáří není pro sraby.“ Senátorka Kovářová představila novou knihu o tom, jak se poprat s přibývajícími roky

Všechno mě bolí, všude mi visí volná kůže a mladíci už na mě nemrkají, ale úslužně mě pouštějí sednout, popisuje senátorka Daniela Kovářová ve své knize Jak prožít stáří, kterou podepisovala zájemcům ve středu v Praze.

Muž přeměnil starou maringotku na soběstačný srub za pouhých 290 000 korun

Brit Benn Berkeley proměnil zchátralý obytný přívěs v útulný soběstačný srub mimo civilizaci za zhruba 290 000 korun a našel v něm svobodu i klid.

Vědecké pozadí toho, jak naše myšlenky živí „bludný kruh“

Rozpoznat a přerušit negativní myšlenkové vzorce je klíčové pro duševní zdraví. Odborníci radí, jak prolomit bludný kruh přemítání.