Pokud jsou potraviny správně skladovány, nemusí se zkazit.
Jsem si jistá, že můj supermarket není jediný obchod s potravinami, který má v zadní části prostor, který nazývám „můj výprodejový koutek“. Je to chladicí prostor, kde se dají najít skvělé nabídky, zejména na rychle se kazící položky, které se blíží datu spotřeby. Neexistují žádná omezení, kolik položek si mohu naložit do svého košíku – všechny za neuvěřitelně nízké, téměř směšné ceny.
Možná se ptáte: „Ale Mary, co můžeme udělat s tolika těmito rychle se kazícími potravinami, abychom zajistili, že se nezkazí?“ Odpověď je samozřejmě zmrazit je. Ano, i vejce, mléko a sýr.
Máslo
Zamražte margarín nebo máslo v obalu, ve kterém je koupíte, až na šest měsíců. Po rozmrazení se vrátí do své původní textury a kvality.
Vyšlehaná smetana
Jakmile je smetana vyšlehaná a oslazená, dobře se zamrazuje na dobu jednoho až dvou měsíců. Poznámka: Zamražování smetany v tekutém stavu se nedoporučuje, protože to ovlivňuje kvalitu výrobku. V drtivé většině případů zamražení způsobí změny ve struktuře tuků, což může vést k horší textuře.
Vaječný likér
Neotevřený vaječný likér lze zamrazit až na dva měsíce. Rozmrazujte v chladničce a před podáváním dobře protřepejte, protože během zamražování může dojít k oddělení některých složek.
Vejce
Vejce můžete zamrazit, pokud je nejprve vyjmete ze skořápky. Nezamrazujte celé vejce ve skořápce. Syrová vejce lze zamrazit až na jeden rok. Rozmrazujte v chladničce. Tip: Oddělte bílky od žloutků a zamrazte je v malých porcích pro snadné použití.
Mléko
Mléko lze zamrazit až na tři měsíce, pokud je uzavřený obal zmražen před datem minimální trvanlivosti. Mléko odtučněné a nízkotučné se zamrazuje lépe než plnotučné. Rozmrazujte mléko v chladničce. Mléko bude mít stále stejné živiny, ale může dojít k jeho oddělení. Pokud k tomu dojde, dobře protřepejte a spotřebujte co nejdříve.
Sýr
Tvrdý sýr se dobře zamrazuje, ale změní se jeho textura, což činí téměř nemožným ho nakrájet. Zmrazený sýr je skvělý na vaření a strouhání. Tip: Nastrouhejte sýr nejprve a poté zamrazte.
Čerstvé maso
Čerstvé hovězí pečínky a steaky lze zamrazit až na jeden rok, pokud jsou dobře zabalené, aby se zamezilo spálení mrazem; vepřové a jehněčí maso až na šest měsíců.
Zpracované maso
Můžete zamrazit slaninu, párky, vařenou šunku, uzeniny a klobásy až na dva měsíce, než tyto produkty začnou ztrácet kvalitu a chuť.
Čerstvé drůbeží maso
Celého krocana, kuře, kachnu a husu lze zamrazit až na jeden rok. Kousky drůbeže by však měly být spotřebovány do devíti měsíců.
Mouka
Všestranná mouka, celozrnná mouka, kukuřičná mouka a další základní suroviny na pečení, včetně prášku do pečiva a jedlé sody, zůstanou čerstvé a bez hmyzu neomezeně dlouho v mrazáku. Nezmění se jejich textura ani chuť. A co je ještě lepší? Můžete ignorovat data expirace.
Káva a čaj
Skladování kávových zrn v mrazáku bylo dlouho oblíbenou metodou pro zachování čerstvosti. Ale praví milovníci kávy nám říkají, abychom nikdy nemrazili kávová zrna nebo mletou kávu, protože to mění chuť z čerstvé na „mrazem ztvrdlou“. Nicméně nikdo nepopírá, že zamrazení zbylé uvařené kávy ve formách na led pro přípravu mixovaných kávových nápojů nebo ledové kávy je skvělý nápad. Zmrazte zbytek čaje stejným způsobem a budete mít „led“ pro váš ledový čaj, který nápoj neředí.
-ete-