6. 7. 2025

Toužíte po něčem chladivém, svěžím a čistém? Vyzkoušejte višňový kordiál nebo limonádu s bylinkami.

Od sladkokyselých „shrubů“ po ledové čaje s bylinkami – tyto tradiční nápoje uměly víc než jen ochladit. Pomáhaly také uchovat úrodu a přinášely jemnou dávku výživy, vycházející z lidového léčitelství. Tady jsou čtyři z těch nejpopulárnějších.

Kordiály

Dříve než se ledové čaje a energetické nápoje staly letní klasikou, lidé sáhli po kordiálech – tedy hustých sirupech z ovoce, cukru a někdy i bylin. Kordiály se poprvé objevily v 15. století jako sladké alkoholové směsi s ovocem, bylinami, cukrem a kořením, které sloužily zároveň jako léčivé tonikum. Lékaři v období renesance je předepisovali pro povzbuzení ducha, posílení těla – a často i jako afrodiziakum.

(zi3000 / Shutterstock)

S časem se kordiály proměnily z léčivých nápojů na sladké sirupy s příchutí ovoce a bylin. Skvěle se hodí k uchování letní úrody a běžně se připravovaly doma v malých dávkách. Klasikou je bezový květ, který se louhuje společně s citronem. Výborné jsou i kordiály z peckovin nebo bobulovin. Postup je jednoduchý: ovoce, cukr, voda, trochu bylin – a trochu trpělivosti.

Kordiál je velmi koncentrovaný sirup, proto je třeba jej před podáváním ředit. Stačí jedna až dvě lžíce na 180–240 ml vody – obyčejné nebo perlivé.

Shruby a ovocné octy k pití

Shruby jsou sirupy z ovoce a octa, volně příbuzné léčivým kordiálům a tonikům. Ke konci 18. století se tyto sladkokyselé nápoje posunuly od léčebných prostředků k oblíbeným nealkoholickým nápojům. Díky ostré a osvěžující chuti představovaly chytrý způsob, jak uchovat ovoce v době, kdy ještě neexistovalo chlazení. Ocet fungoval jako přírodní konzervant a cukr zmírňoval jeho kyselost.

Na přípravu shrubu nejprve rozmačkejte ovoce (případně s bylinkami) s cukrem, dokud nepustí šťávu a nevznikne sirup. Poté přilijte nepasterovaný ocet a směs přelijte do čisté sklenice. Nejčastěji se používá jablečný ocet, ale dobře fungují i jiné druhy kulinářských octů. Nechte směs louhovat jeden až dva týdny na chladném a tmavém místě, sklenici každý den jemně protřepejte. Pomáhá to spojit chutě a brání vzniku octové „matky“.

(yanadjana / Envato)

Po týdnu nebo dvou je octový sirup připravený – měl by být kyselý, ale zároveň svěží a plný ovocných a bylinných tónů. Pevné části sceďte a podle chuti přidejte sladidlo, například med nebo cukr. Výsledný sirup uchovávejte ve sklenici mimo dosah světla a tepla. Před podáváním stačí přidat lžičku do obyčejné nebo perlivé vody.

Mezi oblíbené kombinace patří broskve s bílým vinným octem, švestky s jablečným octem nebo ostružiny s červeným vinným octem. Pro hlubší chuť můžete přidat i bylinky – bazalku, zázvor, mátu nebo třeba heřmánek.

Limonáda

Jen málokterý nápoj evokuje léto tak jako vysoká sklenice limonády nebo limetkové šťávy. Tyto citrusové klasiky osvěží snadno a bez velké námahy – stačí jen šťáva, voda a něco sladkého. Domácí limonáda se připravuje snadněji, než byste čekali, a její chuť se s kupovanou ani nedá srovnávat.

Není důvod kupovat limonádu v obchodě, když si ji můžete připravit úplně od základu – a jen z přírodních surovin. (Kseniya Ovchinnikova / Getty Images)

Původ limonády sahá pravděpodobně až do starověkého Egypta, kde lidé míchali citronovou šťávu s datlemi a vodou, aby v poušti přežili vedra. V Evropě 17. století prodávali pouliční prodavači limonádu oslazenou medem. A v 19. století se limonáda ve Spojených státech stala neodmyslitelnou součástí pikniků a odpočinku na verandě.

Na tu svou si nejprve připravte cukrový sirup – smíchejte stejné díly vody a sladidla podle chuti. Směs lehce zahřejte, aby se sladidlo zcela rozpustilo, a nechte ji pak úplně vychladnout. Sirup poté smíchejte s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a přidejte tolik vody, kolik je potřeba k dosažení ideální chuti.

Chcete-li něco navíc, přidejte trochu čerstvého ovoce nebo přimíchejte bylinky, jako je bazalka či meduňka – dodají limonádě svěží šmrnc.

(BGStock72 / Envato)

Ledový čaj

Kupované ledové čaje často obsahují glukózo-fruktózový sirup a konzervanty. Těmto nežádoucím přísadám se ale snadno vyhnete, když si čaj připravíte doma. Chuť si můžete doladit přesně podle sebe – vyberte si oblíbený čaj, případně přidejte přírodní sladidlo a zakončete vše bylinkami nebo šťávou z citrusů.

Domácí ledové čaje obsahují méně cukru než ty z obchodu. (Retamosastock / Shutterstock)

Začněte tím, že čaj uvaříte o něco silnější než obvykle – led ho totiž později naředí. Pro klasický sladký čaj je ideální černý čaj, ale skvěle funguje i zelený nebo různé bylinkové směsi. Nechte nálev odstát a vychladnout na pokojovou teplotu, než ho dáte do lednice. Pokud ho chcete osladit, přidejte cukr nebo med ještě za tepla – lépe se rozpustí.

Jakmile je čaj vychlazený, osvěžte ho lístky máty, meduňkou, plátky citrusů nebo rozmačkanými bobulemi. Podávejte s ledem nebo ve džbánu, ať se můžete podělit.

ete

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Decroix ve středu představí vládě auditora k objasnění bitcoinové kauzy

Ministryně spravedlnosti Eva Decroix ve středu představí vládě i veřejnosti vybraného externího auditora k objasnění postupů v bitcoinové kauze.

Oldřich Kužílek
„Ústavní soud důrazněji praštil pěstí do stolu,“ říká autor zákona o svobodnému přístupu k informacím

„Nález Ústavního soudu potvrzuje dlouhodobý názor, že i ze soudních procesů je třeba poskytovat veřejnosti informace...“

Nevstupovat do sklepů, řek a koupacích vod, doporučuje ministr. Na východ republiky míří silné deště

Během úterý a středy jsou podle Českého hydrometeorologického ústavu  v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji očekávané intenzivní srážky. 

Dvořák, odsouzený za násilné útoky na ženách, neuspěl se svou stížností u Ústavního soudu

Ústavní soud odmítl stížnost Jiřího Dvořáka, jenž za útoky na několik žen v Praze dostal doživotní trest.

Geopolitické bojiště vzácných zemin

Vzácné zeminy jsou strategickou surovinou budoucnosti. Svět hledá cesty, jak se vymanit ze závislosti na Číně a přetváří globální rovnováhu.

EU dala definitivní zelenou pro přijetí Bulharska do eurozóny od příštího ledna

Drtivá většina poslanců Evropského parlamentu dnes podpořila zavedení eura v Bulharsku od 1. ledna příštího roku.

V důsledku koronavirové krize mnozí trpěli, ale někteří se obohatili, řekl europoslanec

Včera večer se na plénu Evropského parlamentu probíral návrh na vyslovení nedůvěry Ursule von der Leyenové a její Evropské komisi. Co říkal navrhovatel a jak argumentovala Leyenová?

Síla dýně: Posiluje imunitu, reguluje krevní cukr a chrání zrak

Dýně posiluje imunitu, reguluje cukr v krvi, podporuje trávení a chrání zrak. Objevte její účinky i recepty z tradiční medicíny.

Nové doporučení upřednostňuje léky na hubnutí před změnou životního stylu při prevenci srdečních chorob

Nové směrnice doporučují léky na hubnutí jako první volbu u obézních pacientů s rizikem srdečních chorob. Výzvy i přísliby léčby.