Ondřej Horecký

28. 6. 2011

Křupavý salátek z kořenové zeleniny se hodí jako doplněk k hlavnímu suššímu jídlu, do sendvičů, tortil apod. Do salátu použijte pokud možno mladé bulvy tuřínu.

Tuřín se v naší kuchyni příliš nepoužívá, oblíbený ho mají především ve Skandinávii, Velké Británii a Severní Americe. Rostlinu, která chutná trochu jako kedluben, lze opéct v troubě, použít do omáček, polévek, uvařit.

Z vařeného tuřínu připravují v některých zemích kaši, stejně jako z brambor. 

Tisknout

Recept: Salát z tuřínu a mrkve

Chod saláty
Čas přípravy 15 minutes
Celkový čas 15 minutes

Ingredience

  • 250 g tuřínu
  • 250 g mrkve

Dresink:

  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku rozdrceného (lze vynechat)
  • 1 lžíce jablečného (vinného) octa
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nahrubo nastrouhejte mrkev a tuřín a dejte do mísy.

  2. Smíchejte všechny ingredience na dresink, osolte a opepřete dle chuti.

  3. Přidejte dresink do mísy a dobře promíchejte. Zakryjte a nechte vychladit.

Související témata