Křupavý salátek z kořenové zeleniny se hodí jako doplněk k hlavnímu suššímu jídlu, do sendvičů, tortil apod. Do salátu použijte pokud možno mladé bulvy tuřínu.
Tuřín se v naší kuchyni příliš nepoužívá, oblíbený ho mají především ve Skandinávii, Velké Británii a Severní Americe. Rostlinu, která chutná trochu jako kedluben, lze opéct v troubě, použít do omáček, polévek, uvařit.
Z vařeného tuřínu připravují v některých zemích kaši, stejně jako z brambor.
Recept: Salát z tuřínu a mrkve
Ingredience
- 250 g tuřínu
- 250 g mrkve
Dresink:
- 150 ml zakysané smetany
- 1 stroužek česneku rozdrceného (lze vynechat)
- 1 lžíce jablečného (vinného) octa
- 1 lžička francouzské hořčice
- sůl, pepř
Postup
Nahrubo nastrouhejte mrkev a tuřín a dejte do mísy.
Smíchejte všechny ingredience na dresink, osolte a opepřete dle chuti.
Přidejte dresink do mísy a dobře promíchejte. Zakryjte a nechte vychladit.