Máte zálibu v zeleninových salátech? Možná vám dobře poslouží rada, že pokud do nich přidáte umeocet, nebudete již potřebovat sůl.
Jeho červená tekutina totiž není tak docela skutečným octem. Namísto kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou a jeho chuť je výrazně slano-kyselá. A to je do salátů ta pravá chuť. Skvěle nahradí vinný nebo jablečný ocet, nemluvě o tom obyčejném, který působí nepříznivě na střevní mikroflóru.
Jeho zdroj, švestičky umeboshi, rostou v Číně a v Japonsku. Někdo říká, že toto ovoce je blíže spíš meruňkám. Obsahují přírodní kyseliny a minerály, jako vápník, železo a fosfor. Japonci si s oblibou plody přidávají k rýži.
Složení
Umeocet vzniká jako „vedlejší produkt” při procesu fermentace švestiček umeboshi. Japonské švestičky ume se nakládají spolu s listy perily křovité (šiso) a s mořskou solí (asi 30 procent nálevu). Tento nálev je umeocet. Rubínovou barvu má díky listům perily, bylinky oblíbené v celé východní a jihovýchodní Asii.
Poctivý umeocet neobsahuje žádné umělé přísady, jako barviva, konzervační látky a jiné chemikálie. Proto při koupi čtěte návod, abyste se přesvědčili, že jde opravdu o poctivý přírodní produkt.
Výroba
V polovině června dosahují zelené, nezralé švestičky Prunus mume vrcholu své kyselosti. V této době se sklízí, omyjí a ponoří se na 24 hodin do studené vody. Tím se odstraní hořkost. Plody se poté naskládají do soudků a prosypou mořskou solí. Nahoru se dá víko zatížené těžkými kameny.
Kombinace soli a váhy vytlačí ze švestiček šťávu, v níž se plody nechají kvasit asi jeden měsíc. Potom se švestičky ze sudů vyndají a nechají se asi čtyři dny uschnout na slunci.
Do nálevu se přidají listy perily (šiso) a švestičky putují znovu zpátky do soudků, kde se nechají louhovat dalších 4-5 dnů. Pak se opět vytáhnou a umístí do soudků, kde zrají minimálně jeden rok.
Zbylý nálev, teď už umeocet, se filtruje a stáčí do sklenic, aby se co nejvíc zachovaly živiny, chuť i barva.
Na co se používá
Umeocet nemá v podstatě s octem nic společného. Pokrm spíše osolí, než okyselí. Pokud rádi tvoříte letní zeleninové saláty, zálivka s umeoctem je do nich jedinečná. Můžete jím také dochutit jakékoliv jiné pokrmy, kde chcete docílit slanokyselou chuť – zeleninku na páře, dresinky, polévky, marinády, salsu…
Umeocet se báječně hodí také k nakládání zeleniny, ale nepochybně pro něj najdete upotřebení i mezi dalšími recepty.
Účinky na zdraví
Přírodní fermentací vznikají jedinečné vlastnosti umeocta. Ume švestičky jsou odedávna používány na podporu trávení. Také umeocet je doporučován proti žaludečním potížím, zlepšuje chuť k jídlu. Může zlepšit zažívání, snížit únavu, eliminovat pálení žáhy.
Napomáhá proti bolestem hlavy a údajně zpomaluje stárnutí. Jako kvašený produkt snižuje kyselost v těle a neutralizuje toxiny. Obsahuje enzymy a dodává energii. Celkově harmonizuje organismus těla.
V těhotenství se umeboshi doporučuje na podporu zažívání a jako prevence proti ranním nevolnostem. Na Dálném Východě používají umeboshi rovněž jako lék na kocovinu.
Také nápoj
Když si do sklenice vody přidáte pár kapek tohoto červeného dochucovadla, můžete si tak navíc namíchat osvěžující letní nápoj. Pro zimní období je doporučován horký nápoj, který namícháte ze lžíce umeocta a lžíce sojové omáčky a ty dáte do hrnku s horkou vodou. Tento nápoj vás v zimě vždy postaví na nohy
Kde jej sehnat
Stále oblíbenější umeocet dostanete koupit v prodejnách zdravé výživy. Cena není nijak závratná, a tak není důvod nemít lahvičku s červenou tekutinou vždy doma po ruce, ať už jako dochucovadlo anebo pro její léčivé účinky.