Zdenka Danková

9. 7. 2019

Držitelé akcií společnosti ČEZ z řad ekologických aktivistů ve středu 3. července 2019 na valné hromadě žádali, aby vedení firmy učinilo maximum pro snížení emisí skleníkových plynů a ochranu zdraví lidí. Konkrétně poklidně protestovali proti prodeji uhelné elektrárny Počerady do rukou soukromého podnikatele Pavla Tykače, čímž by stát ztratil možnost plnit vlastní energetickou koncepci, jejíž součástí je i plán na uzavírání uhelných elektráren.

Počerady spalují 10 tun uhlí za 1 minutu. Z těch 10 tun 6,5 tuny proletí komínem bez užitku v důsledku nízké účinnosti elektrárny, a vyrobená elektřina se vyváží do zahraničí, uvádí zpráva Hnutí Duha.
Chvaletice, další uhelná elektrárna, která je stále v provozu, získala výjimku z limitů znečištění ovzduší. Pokud rozhodnutí potvrdí ministerstvo, bude elektrárna moci vypouštět o 300 kilogramů rtuti ročně více, což je o 250 procent více nebezpečné látky, než kolik jí dovolují nové emisní limity platné od roku 2021, uvádí hnutí Greenpeace.

Zároveň se do zákonných limitů nevejde ani u oxidů dusíku, což chce vyřešit získáním výjimky na všechny čtyři bloky elektrárny. V případě jednoho bloku chce výjimku na filtr, který dosud ani nemá, uvádí Hnutí Duha. Podle Greenpeace se uhlobaron Pavel Tykač limity plnit určitě nechystá. 

O uzavření elektrárny se uvažovalo již v 90. letech s argumentací, že po dostavení jaderných bloků v Temelíně bude elektrárna Chvaletice odstavena. Temelín se již dostavěl, přesto zůstávají uhelné elektrárny v provozu, čímž narůstá čistý vývoz elektřiny z ČR. Podle kritiků dochází v praxi ke znečišťování prostředí v České republice a využívání vyrobené energie v zahraničí.

„Do úsilí o snížení emisí CO2 jdou obrovské investice, které mají jen malý, nebo žádný, někdy dokonce i opačný efekt,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý koncem června na stránkách iuhli.cz. Jako příklad uvedl energetický „zimní balíček“ vyhlášený Evropskou unií, který podle něho  „nepřinese znatelné výsledky“.

„V Česku je zřejmé, že energetika musí stát na kombinaci jádra a obnovitelných zdrojů. Ale dekarbonizace nesmí narušit průmyslovou a výrobní základnu! Česko by mělo na změnách také dokázat vydělat. A k tomu všemu je potřeba, aby probíhala širší diskuze, které chceme dát základ,“ uvádí Dlouhý. 

Čtěte také:

Kdo byl Svatopluk Potáč? Komunista, ekonom, poradce a jeden z „otců“ kupónové privatizace…

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.