Eva Fu

31. 8. 2019

Američtí a evropští představitelé vyjádřili 30. srpna znepokojení ohledně zatčení několika hongkongských prodemokratických aktivistů, zákonodárců a místního úředníka, které se odehrály v předvečer očekávaného masového protestu tento víkend.

30. srpna bylo zatčeno nejméně osm osob na základě obvinění souvisejícími s nedávnými protesty proti chystanému extradičnímu zákonu, který by čínskému režimu umožnil soudit hongkongské občany v pevninské Číně.

Mnoho lidí se obávalo, že by tento návrh narušil autonomii Hongkongu, která byla zaručena, když Britové území v roce 1997 předávali Číně.

Členové místní politické strany Demosisto Agnes Chowová a Joshua Wong byli obviněni z podněcování k neoprávněným shromážděním a účasti na nich. Obvinění souvisela s jejich přítomností na demonstraci 21. června, kdy tisíce lidí obklíčily policejní ředitelství a požadovaly propuštění zatčených demonstrantů. Ivan Lam, předseda strany Demosisto, který je v současné době mimo Hongkong, byl podle místních médií také obviněn z podněcování k neoprávněnému shromáždění.

Mezitím byla bývalá předsedkyně studentské unie v Hongkongu Althea Suenová zatčena pro podezření ze spiknutí za účelem zničení nebo poškození legislativní budovy v souvislosti s událostmi 1. července u městské legislativní budovy. Demonstranti toho dne prorazili skleněné dveře a poničili interiéry ve zřejmé frustraci z nedostatečné reakce vlády na jejich požadavky.

Graffiti v komplexu Legislativní rady v Hongkongu 3. července 2019. (Anthony Kwan/Getty Images)
Graffiti v komplexu Legislativní rady v Hongkongu, 3. července 2019. (Anthony Kwan/Getty Images)

Mezi zatčenými byi také zákonodárci Au Nok-hin, Jeremy Tam a Cheng Chung-tai. Politické strany Aua a Tama zveřejnily prohlášení, podle nichž byli obviněni z bránění policistům ve výkonu služby na místě nedávných protestů.

Zatčen byl také okresní radní Rick Hui a Andy Chan, zakladatel politické strany, která obhajovala formální nezávislost Hongkongu, s názvem Hongkongská národní strana. Strana byla vládou zakázána. Policie své obvinění nezveřejnila.

Neočekávaná zatčení Hongkonžany šokovala. Mnozí odsoudili policejní akci, která přišla jen den před plánovaným masovým protestem, jako pokus potlačit svobodu projevu a probíhající protesty města, které probíhají bezmála již 13 týdnů.

Občanská fronta za lidská práva plánovala 31. srpna pochodovat za svobodné volby, pět let poté, co Peking formálně oznámil, že v hongkongských volbách zamítá všeobecné volební právo. V současné době jsou kandidáti na nejvyšší oficiální pozici města vybíráni Pekingem a hlasuje v nich volební komise složená převážně z propekingských elit.

Poté, co policie z bezpečnostních důvodů zamítla žádost o pochod, Občanská fronta za lidská práva uvedla, že nemá jinou možnost než událost zrušit.

Demonstranti se však začali organizovat přes internet a vyzvali lidi, aby se toho dne zúčastnili „modlitebních setkání“ nebo šli na „procházku“ – což jsou činnosti, které nevyžadují souhlas policie.

Reakce amerických úřední

Američtí zákonodárci brzy zaslali znepokojivé zprávy.

„Zatýkání disidentů není známkou síly – pouze slabosti a strachu. Čínská komunistická strana porušila svůj slib vůči obyvatelům Hongkongu [a] prokázala, že nedodržuje základní lidská práva,“ uvedl v pátek demokratický senátor Chuck Schumer na Twitteru. Varoval také, že svět sleduje, co se děje v Hongkongu, a požene čínské úřady k zodpovědnosti.

„Už celé měsíce lidé z Hongkongu vycházejí do ulic, aby se postavili za svá demokratická práva. Američané musí stát i nadále při nich,“ dodal.

Demokratický poslanec Jim McGovern označil zatčení za „nehoráznost“: „Pokud má svět uvěřit, že v Hongkongu je dodržován právní stát, musí být obvinění okamžitě zrušena.“

„Carrie Lamová [a] hongkongská policie by neměly být loutkami Pekingu,“ dodal.

Republikánský senátor Cory Gardner uvedl, že „umlčování prodemokratických hlasů nebude tolerováno“.

„Vyzývám úřady v Hongkongu, aby zaručily základní svobody všech Hongkonžanů, zastavily násilí proti demonstrantům a zahájily seriózní dialog o dalším směřování,“ uvedl ve svém tweetu. V posledních týdnech policie nasadila proti demonstrantům slzný plyn, gumové projektily a další zařízení pro rozptýlení davu.

Reakce v Evropě

Zatýkání aktivistů odsoudilo také několik evropských úředníků.

Tom Tugendhat, poslanec britského parlamentu a předseda Výboru pro zahraniční věci, uvedl, že zatčení zpochybňují „právo na svobodné shromažďování a protesty, které jsou základem svobodné společnosti“.

Federica Mogheriniová, vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, uvedla, že nedávný vývoj v Hongkongu je „velmi znepokojující“.

„Očekáváme, že úřady v Hongkongu budou respektovat svobodu shromažďování, projevu a sdružování, jakož i samozřejmě právo lidí na pokojné demonstrace,“ uvedla s tím, že Evropská unie a její členské státy budou situaci v regionu pozorně sledovat.

Představitel Evropského parlamentu Guy Verhofstadt vyjádřil zděšení nad zatčením a také vyslovil podporu protestujícím.

„Od Ruska po Čínu se represivní režimy snaží potlačit politickou opozici. Ale nedokážou umlčet touhu lidí po svobodě!“

„Ti, kdo hájí demokracii, nepatří za mříže,“ řekl.

Hlasy aktivistů

Chowová a Wong byli propuštěni na kauci odpoledne 30. srpna. Postavili se před budovu soudů Eastern Law Courts a řekli novinářům, že budou i nadále bojovat za požadavky protestujících.

„Jediné, oč nám jde, je to, že chceme naléhat na pekingskou a hongkongskou vládu, aby zrušily zákon, zastavily policejní brutalitu a reagovaly na naše výzvy týkající se svobodných voleb,“ řekl Wong. „Hongkongu by neměl vládnout slzný plyn. Hongkongu by měly vládnout zákon a předpisy.“

Wong by měl opět stanout před soudem 8. listopadu.

„Zažíváme teď obtížné chvíle, ale Hongkonžané nikdy nekráčejí sami,“ napsal Wong v tweetu po svém propuštění na svobodu, čímž vyjádřil své poděkování za veřejnou podporu amerických zákonodárců.

Wong byl propuštěn z vězení v červnu, kde byl umístěn na základě obvinění souvisejících s jeho účastí v tzv. deštníkovém hnutí (Umbrella Movement) v roce 2014, které požadovalo všeobecné volební právo. Řekl, že očekával, že bude po svém propuštění znovu zatčen po protestech proti vydání zákona.

Svou podporu prodemokratickým aktivistům vyjádřili 30. srpna rovněž představitelé pražké konference Forum 2000.

Za demokratické aktivisty se postavili také čeští představitelé Fora 2000.
Video, které natočil Joshua Wong během srpna pro letošní pražskou konferenci Forum 2000.

„Ve srovnání s útrapami našich kolegů, z nichž někteří mohou být zbiti policií, mohou být sexuálně napadeni [policií], mohou být střeleni do oka [policejním vybavením], všechno, čemu čelím, je opravdu bezvýznamné,“ napsal.

Aktivista dále zmínil, že zatčení bylo pokusem zastrašit protestující tím, že pozatýkali přední aktivisty.

„Je naprosto směšné, že policie v minulosti cílila na konkrétní významné osobnosti společenského hnutí a falešně je obvinila jako vůdce protestů proti extradičnímu zákonu,“ uvedl a poznamenal, že probíhající protesty jsou ve skutečnosti spontánní a nemají vedoucí osobnosti.

„Bílý teror je chabá a staromódní taktika, kterou policie využívá, aby potěšila Peking,“ dodal.

Z anglického originálu newyorské redakce Epoch Times přeložila Jana Skovajsová. Článek byl doplněn o Youtube video Joshuy Wonga pro pražskou konferenci Forum 2000.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.