Nicole Hao

3. 3. 2020

Čínská vláda hlásí v posledních týdnech nižší počty nakažených koronavirem, a tak se může zdát, že epidemie v Zemi středu ochabuje.

Epoch Times (čínské edici) se před časem podařilo získat tajné interní dokumenty z provincie Šan-tung, kde místní úřady záměrně uváděly nižší počty nemocných.

Očití svědkové v provincii Chu-pej, kde epidemie začala, nám také sdělili, že řada lidí nebyla diagnostikována a nemohla ani tudíž být léčena, i navzdory tomu, že vykazovali příznaky. Důvodem bylo, že nemocnice v regionu byly zahlceny neustále proudícími pacienty a neměly dostatek testovacích sad.

Teď to navíc vypadá, že některé úřady chtějí po svých zaměstnancích, aby zničili dosud shromážděná data o koronaviru.

Ničení dat

Epoch Times získal kopii dokumentu z 23. února, který zaslala zdravotní komise třímilionového města Čchao-jang svým podřízeným úřadům a orgánům.

Píše se v něm, že na základě instrukcí z provincie Liao-ning, kam město Čchao-jang patří, musejí být zničeny všechny dokumenty a data o epidemii koronaviru, které dotyční v minulosti obdrželi.

Official Document From Chaoyang City 1200x1705
Tajný úřední document od zdravotní komise ve městě Čchao-jang. 23. února 23020. (poskytnuto Epoch Times)

Všichni zaměstnanci, kteří měli k datům přístup, museli navíc podepsat závazný slib, že smažou všechny relevantní dokumenty ze svých počítačů, notebooků, smartphonů, externích disků atd.

Smazány měly být také screenshoty a snímky těchto dokumentů a pracovníci se museli zavázat, že nebudou dané dokumenty s nikým sdílet.

koronavirus, slib úředníků
Závazný dokument, kde úředníci slibují, že nevyzradí informace o zničených datech týkajících se epidemie koronavirusu. (poskytnuto The Epoch Times)

Epoch Times rovněž dostal k dispozici screenshoty interní softwarové databáze zdravotní komise města Čchao-jang. Je zde vidět, že dokument s názvem „Informace o blízkých kontaktech osob s novým koronavirem“ byl smazán.

koronavirus databáze
Screenshot interní databáze, kde je vidět, že dokumenty o epidemii koronaviru byly smazány několika úřady a orgány v jurisdikci města Čchao-jang. (poskytnuto Epoch Times)

Na dalších snímcích počítačové obrazovky, které jsme obdrželi, je ukázáno, že dokumenty o koronaviru smazalo 13 různých oddělení podléhajících magistrátu.

Skrývání pravdy

Epoch Times již informoval o případu v provincii Šan-tung, kde oficiálně zveřejněná data místní zdravotní komise uváděla počty nakažených 1,36 až 52 krát nižší než interní čísla sesbíraná Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí.

Čínský týdeník Caixin přinesl 26. února reportáž, kde napsal, že městští úředníci ve Wu-chanu, kde se koronavirus vynořil jako první, o epidemii věděli předtím, než s tím přišli na veřejnost.

Caixin vyzpovídal zdravotnického pracovníka v nemocnici Xinhua ve Wu-chanu, který prohlásil, že už do 29. prosince 2019 přišlo do zařízení sedm pacientů s novým koronavirem a že úřady o tom byly informovány již od 27. prosince.

Další osoba, s níž reportéři týdeníku hovořili, byl doktor Čau Su z Ústřední wuchanské nemocnice. Ten uvedl, že prvního pacienta s příznaky koronaviru přijímal 20. prosince.

Že je 27 lidí nakaženo „neznámým virovým onemocněním plic“ oznámila zdravotní komise ve Wu-chanu teprve 31. prosince a vláda v Pekingu začala přiznávat závažnost epidemie až 20. ledna, kdy uznala, že virus je nakažlivý.

Reportáž Caixinu byla smazána z internetu záhy po publikaci, ale článek byl aktivisty zkopírován na jinou stránku.

Přeloženo z původního článku newyorské edice The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."