Zdenka Danková

3. 4. 2020

V současné krizové době mají lidé z Paměti národa obavu, jako každý, o své blízké, hlavně o staré lidi. Řekli si, že nesmí dopustit, aby pamětníci, kteří jim vyprávěli své příběhy ze 2. sv. války nebo z období komunismu, zůstali opuštění a bez pomoci.

„Nyní nastal čas, abychom se postarali my,“ sdělil Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel Paměti národa.

Během minulého týdne založili Centrum pomoci Paměti národa. Pomoc nabídli téměř pěti tisícům pamětníků. Provozují nonstop telefonní linky pomoci, kam volají další. Mají přes 400 dobrovolníků po celé republice. Jejich činnost je organizována v každém kraji a je tak zajištěna pomoc donášky nákupů, léků či venčení psů.

Nejvíce pamětníci potřebují lidský kontakt a obyčejné povídání si. Cítí se opuštěně a izolovaně.

„Centrum pomoci se pro nás stává jednou z našich nejdůležitějších aktivit i do budoucna. Chceme pomáhat nejen v této šílené době, ale i po tom, co nad tím odporným virem zvítězíme. Bude to náš další pilíř Paměti národa: dokumentace příběhů, vzdělávání a pomoc starým lidem,“ doplňuje M. Kroupa.

Post Bellum rovněž vyzývá ku pomoci – lidé mohou jeho nynější činnost podpořit finančně nebo materiálně anebo sehnáním ochranných pomůcek, aut apod.

„Pamětníci nám denně píší a volají, a jsou nadšení a vděční, že jsme na ně nezapomněli,“ kvituje Kroupa.

„Nyní pomáháme prvním pamětníkům, mezi které patří i pan Jiří Karabel – nakupujeme mu léky a jídlo. Jeho rodiče se za druhé světové války zapojili do odboje, zemřeli v Mathausenu a Jiří byl internován v táboře pro sirotky. Díky všem, kteří pomáhají s námi!“ děkuje z týmu Paměti národa Kristýna Bardová.

Dokumentaristou z domova

S Centrem pomoci Paměti národa se propojil také velmi rychle se zrodivší vzdělávací program pro žáky a studenty Dokumentaristou z domova  – pamětníci přes on-line technologie vyprávějí dětem, které nahrávky pak zpracovávají pro rozhlas a další média.

V době uzavření škol tak Post Belum připravil báječný program pro děti a studenty. 

„Mohou zavolat babičce či dědečkovi, doma si popovídat s rodiči o sametové revoluci nebo je propojíme s pamětníkem, aby natočili příběhy 20. století. Náš program Vyprávěj příběhem jim poradí, jak na to. Je připraven pro různé věkové skupiny – od čtvrťáků po středoškoláky,“ dodává K. Bardová.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.