Redakce Epoch Times

15. 4. 2020

Americký prezident Donald Trump oznámil v úterý na tiskové konferenci, že zastaví financování Světové zdravotnické organizace WHO kvůli neschopnosti řešit epidemii viru KS Číny.

Trump na tiskové konferenci v Bílém domě prohlásil, že WHO „selhala ve své základní úloze a musí být za to zodpovědná“. Řekl, že organizace podporovala dezinformace o novém koronaviru (Epoch Times virus nazývá virus Komunistické strany Číny – KS Číny, protože čínský režim existenci viru tajil po dobu 6 týdnů a umlčoval lidi, kteří na něj upozorňovali), což nejspíše vedlo k masivnějšímu šíření viru (než kdyby tomu tak nebylo).

USA jsou největším financovatelem WHO (přidružené organizace OSN). Za minulý rok poskytly organizaci 400 milionů dolarů, což je cca 15 % rozpočtu WHO.

Tento krok byl nasnadě. Jak se globální krize vyvíjela a objevovali se podložené informace o činnosti čínského režimu, který zatajoval existenci viru, Trump zintenzivňoval kritiku WHO, která prostřednictvím jejího šéfa Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse jednala ve shodě s čínskými státními úřady.

Americký prezident řekl, že WHO selhala při šetření věrohodných informací z čínské provincie Wu-chan, které byly jiné, než jaké poskytoval Peking, a že „papouškovala a podporovala“ myšlenku nepřenositelnosti viru z člověka na člověka.

„Kdyby WHO dělala svou práci a dostala do Číny své experty, kteří by situaci na místě objektivně zhodnotili, a kdyby řekla, že informace z Číny nejsou dost transparentní, epidemie by nemohla… zemřelo by velmi málo lidí,“ řekl Trump.

Od nástupu Trumpa na prezidentské křeslo již USA odstoupily z Rady OSN pro lidská práva, z UNESCO, od globální iniciativy týkající se klimatických změn a od nukleární dohody s Íránem.

Překlad a redakční úprava původního článku newyorské redakce: J. S.

Šéf WHO čelí kritice

Šéf WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus se hlásí k marxismu, je rovněž šéfem Tigrajské lidově osvobozenecké fronty, a má podle expertů a sinologů silné vazby na čínský režim (Komunistickou stranu Číny). V důsledku toho spolupracuje s čínskými úřady, aby potvrzoval jejich postupy a předkládaná data jako průhledná a pravdivá. Praxe však ukazuje, že jeho postoje a prohlášení odporují skutečnostem.

Afrika je velice závislá na Číně a Tedros má osobní zájem na dobrých vztazích s čínským režimem, který chce v jeho rodné zemi, Etiopii, vybudovat za 80 milionů dolarů Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.

Mezinárodní petici za odvolání Tedrose z funkce k 16. dubnu 2020 podepsalo již téměř milion lidí.

 Šéf WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, si podává ruku s generálním tajemníkem komunistické strany Číny, čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. (Screenshot / fmprc.gov.cn )
Šéf WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, si podává ruku s generálním tajemníkem komunistické strany Číny, čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. (Screenshot / fmprc.gov.cn)

Experti hodnotí činnost WHO

Známkou silného vlivu čínského režimu na WHO je také fakt, že přinutil WHO, aby vyřadila Tchaj-wan ze Světové zdravotnické organizace.

„Tchaj-wan neměl být vyloučen z WHO z žádných politických důvodů. Jeho technologie jsou mnohem vyspělejší než v některých zemích ze seznamu WHO,“ dodává text petice.

„Když se díváme na časový průběh a Ghebreyesusovy projevy, je jeho neochota kritizovat jakýmkoliv způsobem Čínu zjevná,“ popisuje situaci z letošního ledna pro deník Aktuálne.cz Filip Šebok, expert na Čínu z Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky.

„Světová zdravotnická organizace šla Číně na ruku a fatálně selhala, její ředitel by měl vyslyšet výzvy k odchodu,“ míní bývalý diplomat Petr Kolář, který svůj názor sdílel 7. dubna 2020 v rozhovoru DVTV.

„Mnozí z nás jsou opravdu zklamaní, věříme, že WHO má být politicky neutrální. Bez jakéhokoli vyšetřování Tedros Adhanom Ghebreyesus věří pouze počtům úmrtí a infikovaných, která poskytuje čínská vláda,“ uvádí text petice.

(Televize NTD) Pořad Čína bez cenzury – Jsou informace, které podává Čína o epidemii prostřednictvím WHO, pravdivé?

Pořad Televize NTD Čína bez cenzury, který moderuje Chris Chappell, vysílá ve formátu pozdní noční show, která mísí humor s vážnou analýzou čínské politiky a společnosti.

Data podávaná čínskými úřady zpochybnil nedávno také český epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v pořadu DVTV 6. dubna 2020.

„Začínám si myslet, že data z Číny nebyla úplně korektní. Naše první údaje vycházely z trochu vyfabulovaných údajů z Číny,“ uvedl Prymula. „Čína neposkytuje korektní data. Nedává logiku, že tam případy nenarůstají, protože ve světě se za poslední dva až tři týdny počet nakažených dramaticky zvedl.“

Údaje o vývoji epidemie koronaviru v Číně, podávané mezinárodnímu společenství čínským režimem (Komunistickou stranou Číny), na které naráží náměstek Prymula, byly v minulosti opakovaně zpochybněny. O jejich zkreslování informovaly zdroje přímo z Číny (lékařinovinářiobčané). Zkreslování počtu nakažených a mrtvých naznačují také analýzy dat z různých odvětví.

Počet nakažených a mrtvých může být podle této analýzy v Číně až 12x větší, než uvádí čínský režim.

„Generální ředitel WHO nekriticky přebíral informace od čínských úřadů a odkládal zásadní rozhodnutí. Zmátl světovou veřejnost, která nepovažovala situaci za dostatečně vážnou, a tím zamezil včasnému přijetí adekvátních opatření,“ uvedla česká sinoložka Olga Lomová 25. března 2020.

Podle Lomové Čína současného šéfa „prolobovala do čela Světové zdravotnické organizace“. „On nyní hájí primárně její politické zájmy,“ dodává Lomová. „V případě dnešní pandemie dala WHO před ochranou zdraví světové veřejnosti přednost politickým zájmům Číny.“

V pořadu A DOST! z 13. dubna 2020 odpověděl na dotaz reportéra Jana Tuny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že informace předávané úřady komunistické strany Číny nejsou spolehlivé. Jan Tuna: „Takže se ukazuje, že na informace z Číny se nedá spoléhat.“ Adam Vojtěch: „Tak to je samozřejmé…“

Kdo (a proč) zpochybňuje důvěryhodnost čínských statistik

Mezi prvními v ČR byla Česká tisková kancelář (ČTK), která přebrala zprávu od Japonské tiskové agentury Kjódó, která 9. března 2020  zveřejnila informace poskytnuté lékařem z nemocnice ve městě Wu-chan. Lékař agentuře sdělil, že čínské úřady v oblasti manipulují s údaji týkajícími se počtu nově nakažených a již vyléčených osob. Podle něho chce komunistická strana vyzdvihnout úspěchy vlády prezidenta Si Ťin-pchinga v „boji“ s epidemií koronaviru a předkládá podvržené statistiky.

Celý přehled zpráv a zdrojů zpochybňujících předávaná data…

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.