Ondřej Horecký

20. 9. 2020

Jídelní hůlky, kterým se u nás často říká jen čínské hůlky, byť jsou používány napříč Asií, způsobují nám, Evropanům zvyklým na příbor, rozpaky. Většinou lidé nevědí, jak čínské hůlky držet a manipulovat s nimi.

Ano, je pravda, že to zabere trochu cviku, než se je člověk naučí používat, ale jakmile to zvládnete, uznáte, že to není až tak těžké. Než si ale řekneme, jak jídelní hůlky (anglicky chopsticks, čti čopstyks) držet, probereme pár zajímavostí.

Původ opředený pověstmi

Podle pověstí se jídelní hůlky používají v Číně už nějakých pět tisíc let, i když přesné údaje chybějí. Podle jedné takové pověsti dostal vojenský velitel jménem Ta Jü příkaz od svého panovníka, císaře Šuna, aby vyhloubil řeku, která způsobovala v oblasti rozsáhlé povodně. Ta Jü přísahal, že problém rychle vyřeší.

Po cestě na místo se velitel se svými muži zastavil na malém ostrůvku. Protože měl hlad, vytáhl kotlík a začal si vařit maso. Zatímco se jídlo vařilo, uvědomil si, že vlastně nemá nic, čím by ho z nádoby vytáhl. Bylo mu jasné, že když použije ruce, popálí se. Normálně by musel čekat, dokud pokrm nevychladne. Spěchal však a chtěl svěřenému úkolu věnovat co nejvíce času. Dostal nápad. Uřízl dvě větvičky a těmi maso z vařícího kotle vytáhl. Mohl tak pokrm brzy sníst a dát se znovu do práce.

cinske hulky
Umět zacházet s čínskými hůlkami není ze začátku snadné, ale po troše tréninku to zvládnete. (Ondřej Horecký)

Velitelovi podřízení si Ta Jüovy šikovnosti všimli. Viděli, že se nemusí starat o to, jestli má špinavé ruce nebo že se popálí. Všichni ho začali napodobovat, díky čemuž se zkrátil čas, který museli jídlu věnovat.

Druhy jídelních hůlek

Zajímavým faktem, který není příliš znám, jsou rozdíly mezi hůlkami čínskými, japonskými, korejskými a vietnamskými:

  • čínské hůlky – čínsky kchuaj-c‘, jsou dlouhé zužující se do kulatého konce. Vyrábějí se z bambusu, dřeva nebo melaminu.
  • japonské hůlky – japonsky haši, jsou o něco kratší než čínské, dřevěné a se špičatým koncem. Kromě toho v Japonsku používají také daleko delší hůlky saibaši určené na vaření a servírování pokrmů.
  • korejské hůlky jsou krátké s tupým koncem a obvykle se vyrábí z nerezového kovu.
  • vietnamské hůlky jsou střední délky, většinou z lakovaného dřeva nebo z bambusu, s tupým koncem.

Na trhu dnes najdete celou řadu nejrůznějších typů hůlek, malované, vyřezávané, z kostí, slonoviny atd., dokonce i skládací, které se vám vejdou do pouzdra a do kapsy.

Různé typy jídelních hůlek. Seshora dolů: tchajwanské z melaminu, čínské porcelánové hůlky, tibetské bambusové hůlky, vietnamské z palmového dřeva, korejské hůlky z nerezové oceli v sadě se lžicí, japonské hůlky pro muže a ženu, japonské hůlky pro děti, jednorázové bambusové hůlky zabalené v papíru. (FiveRings/Wikimedia CC BY-SA 3.0)

Různé typy jídelních hůlek. Seshora dolů: tchajwanské z melaminu, čínské porcelánové hůlky, tibetské bambusové hůlky, vietnamské z palmového dřeva, korejské hůlky z nerezové oceli v sadě se lžicí, japonské hůlky pro muže a ženu, japonské hůlky pro děti, jednorázové bambusové hůlky zabalené v papíru. (FiveRings/Wikimedia CC BY-SA 3.0)

Co dělat a nedělat při zacházení s hůlkami

Existuje několik pravidel, kterými bychom se měli při používání jídelních hůlek řídit. Například by se hůlky neměly zapichovat do misky s rýží, jelikož se to považuje za neuctivé a urážlivé. Má to své historické důvody. Při tradičním čínském pohřbu se zapalují vonné tyčinky a zapichují se přímo do obětních misek předků, takže udělat totéž s hůlkami je jako byste přáli smrt kuchaři nebo osobě, se kterou jíte.

Dalším příkladem nevhodného chování a neúcty je ťukat hůlkami o jídelní misku. Tuto metodu používají žebráci, aby přilákali pozornost kolemjdoucích.

Při používání hůlek bychom měli dodržovat tyto společenské zásady:

– mělo by docházet k minimálnímu kontaktu hůlek s ústy.

– cucání konců hůlek se považuje za velmi neslušné.

– pokud je na servírovacích talířích lžíce a vidlička, použijte je, ne vaše hůlky. Není dovoleno jídlo míchat nebo otáčet podnos s jídlem, dokud neskončila se servírováním druhá osoba.

Při držení hůlek je třeba dodržovat určitou etiketu. (volné dílo)

– pokud příbory k servírování chybí, použijte hůlky, ale jídlo nabírejte druhým koncem, ne stranou, kterou si strkáte do pusy.

– při jídle se u stolu nepoužívají nože. Na rozdíl od nás Číňané a ostatní východoasijské národy nakrájí ingredience na kousky ještě předtím, než je přinesou na stůl, abyste si je mohli nabrat hůlkami.

– čínské zvyky považují použití nožů a vidliček u stolu za barbarské. Propichovat a krájet maso u stolu se považuje za neurvalé a přirovnává se k válečnému použití nožů jako zbraní.

Kontroverze čínských hůlek

Jednorázové jídelní hůlky používané v restauracích po celém světě jsou levné zboží, u něhož se klade důraz na nízkou cenu. Hůlky se zpravidla vyrábí v Číně a ne vždy za uspokojivých podmínek.

Kromě toho, že se čínské hůlky bělí agresivními chemikáliemi, bývají vyráběny mimo jiné také v drsném a nehygienickém prostředí pracovních lágrů, kam čínský režim zavírá nepohodlné skupiny, jako jsou praktikující Falun Gongu, nebo Ujgury, jak informovalo několik neziskových organizací.

Jak se drží jídelní hůlky

Jak tedy používat čínské hůlky? Nejdřív si umístěte jednu hůlku na hřbet dlaně, aby tlustší konec spočíval v úžlabině mezi kořenem palce a ukazováčkem.

Druhá část hůlky se zaklesne mezi konce malíčku a prsteníčku (popř. může spočívat na konci prsteníčku). Palec mírně přitlačte směrem k ostatním prstům, aby se hůlka zafixovala. Neměla by se vůbec hýbat. Pohybovat budete pouze druhou, horní hůlkou.

Druhou hůlku si dejte mezi ukazováček a prostředníček stejné ruky, tak aby hůlka spočívala na konci prostředníčku, zatímco konec ukazováčku přidržuje hůlku seshora. Širší konec spočívá u kořene ukazováčku, špička palce hůlku přidržuje.

Pohybuje se pouze horní hůlka. (Ondřej Horecký/Epoch Times)

Pár důležitých bodů:

  • pohybovat nahoru a dolů by se měla jen horní hůlka
  • začátečníci mohou hůlky držet uprostřed, bude to jednodušší (postupně se posouvejte až nahoru k širšímu konci)
  • ze začátku si zkuste pouze pohyb s horní hůlkou (malíček a prsteníček nepoužíváte)
  • konce hůlek by měly být v jedné rovině, aby bylo nabírání jídla snadnější

Abyste se stali profesionály v zacházení s čínskými hůlkami, vyžaduje to čas a spoustu opakování. Při procvičování začínejte nejdříve s hůlkami bambusovými nebo dřevěnými, z těch vám jídlo nebude tak snadno padat. Plastové, lakované a kovové hůlky si nechte na pozdější stádia.

Začínejte s většími kusy potravy, půjde to snadněji, a pomalu se přesouvejte na menší kousky jídla, dokud nebudete schopni uchopit i jednotlivá zrnka rýže. Kromě toho, že se naučíte jíst hůlkami, jde o báječné cvičení na jemnou motoriku vašich rukou.

Pokud stále ještě tápete, zkuste se podívat na tato videa:

Zajímavosti o jídelních hůlkách

Úspěchy korejských lukostřelkyň, které patří mezi světovou elitu, jsou dávány na vrub každodennímu používání kovových hůlek. Díky nim mají v prstech neuvěřitelný cit.

Jídelních hůlek je občas užíváno jako testovacího nástroje při náboru dělníků do podniků jemného strojírenství a elektroniky. Testování je založeno na schopnosti dělníka roztřídit pomocí hůlek barevné korálky, navléci nit do jehly, případně rozdělit součástky do přihrádek.

Jíst hůlkami je prý zdravější, protože velikost sousta znemožňuje hltání a přispívá k lepšímu rozkousání.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“