Zdenka Danková

2. 12. 2020

ČR – Armáda účinkuje jako „pomocná legie“ v rámci péče o nemocné na lůžku nebo o seniory v domovech sociální péče. Možná si někdo položí otázku, jak může profesionální voják ošetřovat nemocné anebo pečovat o staré osoby?

Díky spolupráci s Českým červeným křížem (ČČK) prošlo dalších 500 vojáků kurzem, kde se naučili, jak pečovat o nemocného na lůžku, pomoci při osobní hygieně či při jídle i jak s nemocnými správně komunikovat.

V nemocnicích či domovech sociální péče byli dosud nasazováni armádní zdravotníci, případně specialisté s absolvovanými kurzy CLS (první pomoc v boji). Kvůli navýšení počtu vojáků až na 900, kteří budou pomáhat bylo nutné proškolit i ty bez zdravotnických zkušeností.

Díky kurzu Českého červeného kříže se dalších pět set příslušníků Armády ČR naučilo, jak mohou pomáhat v zařízeních, kde je kvůli rozšíření onemocnění COVID-19 urgentní nedostatek personálu.

„Spolupráci s Českým červeným křížem jsem navrhla týmu chytré karantény,“ sdělila plukovnice Lucie Jarešová, hlavní sestra Ministerstva obrany. Podle ní kurz doplní potřebné znalosti a zkušenosti vojákům ve velmi krátké době. Ti mohou být v podstatě ihned nasazeni do zařízení, kde je urgentní potřeba personálu.

Vojáci umí všechno

Během jednodenního kurzu se vojáci napříč Armádou ČR seznámili se základy moderního ošetřovatelství, které zahrnuje péči o nemocného na lůžku, od obstarání osobní hygieny, přes podávání stravy až po komunikaci s nemocným.

Výuka je rozložena do osmi vyučovacích hodin a součástí je také školení v oblékání, svlékání a likvidace osobních ochranných pracovních pomůcek.

Takový kurz absolvují vojáci vždy před nástupem do zařízení, praktické cvičení však urychlí a zdokonalí jejich praxi. Na konci školení vojáci obdrží certifikáty ČČK.

Přítomnost vojáků bude zpestřením nejen pro nemocné

Podle Ludmily Konštatské, která přednáší vojákům v Olomouci, budou vojáci připraveni na nejrůznější okamžiky ošetřovatelské péče. Mají být všímaví, protože nemocní čekají na každé vlídné slovo nebo povzbudivý dotek. Vojenská přítomnost bude zpestřením a potěšením nejen pro nemocné, ale i pro ošetřující personál, uvedla Konštatská.

Štěpán Mikula, externí lektor ČČK, který v Letňanech s týmem vojáky školil, uvedl:

„S vojáky se nám pracuje velmi dobře, jsou pozorní a ukáznění. Bylo třeba základy ošetřovatelství mírně upravit pro jejich potřeby, především s ohledem na vyčleněný čas. Každá skupina zde absolvovala celý den, během kterého si každý vyzkoušel dovednosti, které jsou v ošetřovatelství nezbytné.“

Informace zveřejnilo Ministerstvo obrany ČR.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."