Jednoduchý recept na skvělá sýrová kolečka (anebo jiné tvary podle vašich preferencí), který zvládne každý. Hodí se nejenom o svátcích a na Silvestra, ale i v průběhu roku.

Jdete na návštěvu ke známým? Nekupujte zbytečné a nevděčné dárky, přineste jim tuto vlastoručně vyrobenou baštu! Uvidíte, že to ocení!

Co se týče sýru, použijte, co máte doma. Výraznější druhy jsou lepší, nemusíte už pak přisolovat. Vhodná jsou např. čedar, niva, 45% Eidam, parmezán atp.

Pozor!!! Toto jídlo může způsobovat závislost 🙂

Tisknout

Recept: Sýrové pečivo (kolečka)

Chod předkrm
Kuchyně česká
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 40 minut

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g tvrdého sýra (lepší jsou výraznější sýry)
  • 200 -250 g másla pokojové teploty
  • semínka na posypání (kmín, sezam, chia….)
  • 1 vejce (na potření)

Postup

  1. Sýr si najemno nastrouhejte.

  2. Rozměklé máslo smíchejte s moukou a sýrem, dokud se neutvoří těsto.

  3. Pokud nebudete hned péct, zabalte si těsto do fólie a vložte do lednice aspoň na 1 hodinu, ale klidně i na pár dnů.

  4. Těsto rozválejte asi na 4 mm. Hrdlem sklenice (nejlepší je průměr kolem 5 cm) vytlačte kolečka a položte na plech vyložený pečícím papírem.

  5. Kolečka potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky. Použijte jaká zrovna máte – kmín, chia, sezam, slunečnicová, dýňová, aj. Pokud používáte málo slaný sýr, rozdrťte si himalájskou sůl a tou jemně posypejte kolečka.

  6. Pečeme v troubě na 180C asi 10 min, dokud není pečivo nazlátlé.

    sýrové těsto pečení
  7. Pečivo vydrží několik dnů až týdnů. Uchovávejte v plastové krabičce či jiné nádobě.

Poznámky

Pokud budete těsto vyndávat z ledničky, bude tvrdé. Nechejte ho proto nějaký čas odležet, cca 1 hodinu, dokud nezměkne. Pak se bude zpracovávat dobře. 

Lepší chuti dosáhnete máslem místo ztužených tuků, které jsou také těžké na žaludek.