Jack Phillips

6. 7. 2021

Larry Sanger, spoluzakladatel Wikipedie, varoval, že tato internetová encyklopedie je „jednostrannější než kdy předtím“. Vyjadřoval se tak k heslům na Wikipedii, která se týkají hnutí Black Lives Matter, voleb v USA 2020, impeachmentů vůči D. Trumpovi a dalších kontroverzních oblastí.

Sanger obzvláště upozornil na zdroje informací, které jsou vkládány na Wikipedii.

„Ve zkratce: až na několik výjimek jsou povoleny pouze zdroje globalistů, mainstreamového progresivismu a zdroje blízké globalistickému progresivismu,“ napsal v článku na svém webu.

Sanger dále zmínil, že někdy se lze odkazovat i na několik středových mediálních domů jako The Daily Telegraph, The Wall Street Journal a The Weekly Standard, ale editoři Wikipedie „jsou opatrní, aby nikdy nepřekročili Overtonovo okno* progresivního myšlení“.

Na rozdíl od FacebookuTwitteru, které k moderování obsahu uplatňují přístup řízený shora dolů, dvacet let stará Wikipedie se většinou spoléhá na neplacené dobrovolníky, kteří řeší problematické chování uživatelů, editaci záznamů a další aspekty řízení webu.

Dle Reuters má Wikipedie 230 000 dobrovolných editorů, kteří pracují na článcích editovaných veřejností, a přes 3 500 „administrátorů“, kteří mohou provádět akce jako blokování účtů či omezování editace.

Sanger se navíc domnívá, že editoři Wikipedie „provedli systematickou čistku zdrojů z  konzervativních mainstreamových médií“, protože editoři „nechtějí dát prostor tomu, co považují za  ‚dezinformaci‘, ‚konspirační teorii‘ atd. Jinými slovy, oni (a obdobně zaujaté instituce) si jednoduše nárokují exkluzivní kontrolu na tím, o čem je dovoleno přemýšlet. Chtějí nastavit hranice debaty a chtějí vám říct, jak o tom máte přemýšlet“.

Sanger také poznamenal, že Wikipedie zakázala používání zdrojů z politického zpravodajství Fox News, New York Post a Daily Mail.

Na stránkách Wikipedie, kde se uvádějí zdroje, na které nelze (nebo částečně nelze) odkazovat, je zařazeno několik dalších konzervativních médií jako Breitbart, The Gateway Pundit a Newsmax.

„Zakázané jsou na Wikipedii i další hlavní zdroje konzervativců, libertariánů nebo opozice, včetně Quillette, The Federalist a Daily Caller,“ dodal Sanger.

„Není přehnané říci, že Wikipedie, stejně jako další silně zaujaté instituce našeho krásného nového digitálního světa, se proměnila v jakýsi druh ideopolicie, která de facto omezila konzervativní názory, se kterými nesouhlasí,“ napsal v závěru svého článku Sanger. „Demokracie za takových podmínek nemůže fungovat. Jsem toho názoru, že Wikipedie se stala oponentem prosperující demokracie.“

Pro demokracii je dle něj „nezbytné, aby měli voliči přístup k širokému spektru názorů na kontroverzní věci, aby se mohli sami rozhodnout“.

„Pokud hlavní informační zdroje společnosti kráčejí ideologicky v jednom šiku, dělají si z demokracie legraci. Bohatým a mocným potom stačí získat kontrolu nad několika málo schválenými orgány přijatelného myšlení; pak budou schopni manipulovat a nakonec ovládat veškerý důležitý politický dialog,“ domnívá se Sanger.

Wikipedii založili Larry Sander a Jimmy Wales v roce 2001. Sanger však následujícího roku z projektu odešel a již léta je jeho kritikem.

Deník The Epoch Times požádal Wikipedii o komentář.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

* Overtonovo okno je oblast myšlenek, které lze tolerovat ve veřejné diskusi. Používání tohoto „nástroje“ může postupně vést k prosazení různých záměrů. Zajímavý článek na toto téma nabízí například publicista Marian Kechlibar.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.